Τσούκκας: «Δεν ανταλλάζεται ούτε με όλα τα λεφτά του κόσμου»

Ο τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας της Νέας Σαλαμίνας Γιώργος Τσούκκας σε μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης στον επίσημο λογαριασμό της ομάδας στο Instagram είπε πολλά ενδιαφέρονται για τα τμήματα υποδομής των ερυθρόλευκων και κυρίως έδωσε συμβουλές τις οποίες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη νεαροί ποδοσφαιριστές..

Αρχικά αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο λόγω της πανδημίας: «Έχει αλλάξει η κατάσταση αναγκαστικά. Εγώ πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να είναι στα γήπεδα. Τώρα όμως πρέπει να παραμείνουμε σπίτι για να προστατέψουμε τους γύρω μας. Πιστεύω ότι όλοι το τηρούμε σε μεγάλο βαθμό. Μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε ξεκινήσει να προετοιμαζόμαστε για την νέα σεζόν για να είμαστε ακόμα πιο δυνατούς. Μέσω τηλεδιασκέψεων με τους συνεργάτες μου και group με τους ποδοσφαιριστές εφαρμόζουμε το πλάνο μας. Έχει δοθεί πρόγραμμα στους ποδοσφαιριστές από τους γυμναστές αλλά και πρόγραμμα διατροφής. Μέσω group ανά ηλικία έχω επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές. Αυτό είναι κάτι θετικό μέσω αυτής της κατάστασης».

Ο Τσούκκας αναφέρθηκε στα συστατικά της επιτυχίας και το όραμα των ερυθρόλευκων: «Θεωρώ το ότι για να πετύχει σε κάτι στο ποδόσφαιρο χρειάζεται συλλογικότητα και ομαδικότητα. Ούτε εγώ ούτε κανείς μόνος του δεν μπορεί να πετύχει την προώθηση ποδοσφαιριστών σε τέτοιο επίπεδο. Κατ’ αρχήν η Νέα Σαλαμίνα ήταν πάντα ποδοσφαιρομάνα, υπήρξε μια… νεκρή περίοδος και κάπου εκεί  αναλάβαμε να σχεδιάσουμε ένα όραμα. Τα τελευταία έξι χρόνια, γίνεται πραγματικότητα το όραμα. Βγαίνουν ποδοσφαιριστές. Το πιο σημαντικό είναι ότι ρέπει να υπάρχει πλάνο και να ξέρεις που βαδίζεις».

Τι ξεχωρίζει σε έναν ποδοσφαιριστή που τον κάνει να τον προσεγγίσει για να ενταχθεί στην Νέα Σαλαμίνα: «Αυτό που προσέχω προσωπικά είναι να υπάρχει η προσωπικότητα, να δω ότι έχει πάθος και όρεξη για μάθηση, ποδοσφαιρικό μυαλό και τσαμπουκά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό,  να έχει την ποιότητα στον χαρακτήρα γιατί όταν τον προσεγγίσεις θα καταλάβεις αν έχει χαρακτήρα και να έχει όρεξη να δουλέψει. Σε κάτι που υστερούμε με τους ξένους είναι ότι δεν υπάρχει υπομονή και επιμονή».

Γιατί να επιλέξει κάποιος την ακαδημία της Νέας Σαλαμίνας: «Πάντα όλοι λέμε τα… δικά μας. Λέμε τα καλύτερα για μας. Παινεύουμε το σπίτι μας κτλ… Τα αποτελέσματα είναι εκεί και φαίνονται. Στην Νέα Σαλαμίνα όποιος είναι καλός και αξίζει να προχωρήσει, θα προχωρήσει. Δεν λέω το αντίθετο για τις άλλες ακαδημίες αλλά εμάς μας ενδιαφέρει η ακαδημία μας. Υπάρχει το πλάνο, στα παιδιά που αξίζουν και έχουν το πακέτο θα τους δοθεί ό,τι χρειάζονται για να φτάσουν στο σημείο να αγωνιστούν με την φανέλα της πρώτης ομάδας. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι όποιος έρθει στην Νέα Σαλαμίνα θα γίνει αυτό γι όλους».

Για την πολιτική του σωματείου για τις ακαδημίες: «Κάθε χρόνο καλυτερεύει η κατάσταση. Δύο παράγοντες της διοίκησης ασχολούνται αποκλειστικά με τις ακαδημίες. Σε συνάρτηση ότι ο γενικός αρχηγός της ομάδας ο Γιώργος Κωνσταντίνου είναι μαζί μας είναι τρία άτομα δίπλα μας. Μας στηρίζουν και είναι κάτι που δείχνει η διοίκηση το ενδιαφέρον της για τις ακαδημίες. Το 1/3 του ρόστερ της πρώτης ομάδας, 8 ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι από την ακαδημία της ομάδας».

Διαδικασία ένταξης στην ομάδα: «Ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία ο προπονητής κάνει μια έκθεση. Τον ποδοσφαιριστή τον παρακολουθώ κάθε εβδομάδα στα παιχνίδια και στις προπονήσεις και τον αξιολογούμε. Στην συνέχεια ενημερώνω τον γενικό αρχηγό και τον τεχνικό διευθυντή, θα τον σκανάρουν κι αυτοί και όταν δώσουν το πράσινο φως στη συνέχεια περνούν από εργομετρικά για να δούμε τις αδυναμίες τους κτλ. Ακολούθως τους προτείνετε συμβόλαιο και σταδιακά τους δίνεται η ευκαιρία».

«Δείτε τα στοιχεία. Αν δείτε ποια ομάδα έχει βάλει χρήματα στα ταμεία της από μετεγγραφές… Δεν είναι μόνο ο Ιωάννης και ο Κούσουλος. Είναι και παιδιά που ήρθαν από άλλες ομάδες. Είναι ο Νεόφυτος Μιχαήλ που ήρθε από το ΘΟΪ και πωλήθηκε στον ΑΠΟΕΛ, είναι ο Μιντίκκης που ήρθε από Β’ κατηγορία και πωλήθηκε στην ΑΕΚ. Η Νέα Σαλαμίνα δίνει έμφαση στους Κύπριους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι λόγω ανάγκης. Υπάρχει πλάνο. Όσοι αξίζουν ανταμείβονται. Κάθε βελτίωση κάνει την ζωή όλων καλύτερη. Κάθε χρόνο γίνεται κάτι καινούργιο και μας βοηθά. Συνεχώς υπάρχει αναβάθμιση. Στην φετινή σεζόν είχαμε το επιπλέον γήπεδο στην Δρομολαξιά, είχαμε τρία γήπεδα. Με την βελτίωση στο προπονητικό κέντρο, ίσως να μας μεγαλώσει περισσότερο. Ο νεαρός ταλαντούχος ποδοσφαιριστής χρειάζεται καλές εγκαταστάσεις, καλά γήπεδα. Η Νέα Σαλαμίνα τα διαθέτει και αυτό είναι πλεονέκτημα για την ακαδημία μας».

Για τα συναισθήματα του όταν βλέπει ποδοσφαιριστές της ακαδημίας στην πρώτη ομάδα: «Αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να το νιώσεις. Με ποδοσφαιριστές που πηγαίναμε μαζί βήμα-βήμα και τους έβλεπα να κάνουν ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 15-16 ετών, κάθε φορά πήγαινα μόνος μου σε μία γωνιά και τους έβλεπα και ήθελα να το απολαύσω. Είναι το πιο όμορφο συναίσθημα που ζει κάποιος, δεν ανταλλάζεται ούτε με όλα τα λεφτά του κόσμου».

«Στην Κύπρο η πιο μεγάλη ομάδα είναι η Νέα Σαλαμίνα. Μπορεί κάποιος να μας πει υπερβολικούς. Αν θα πάρεις μετεγγραφή, να πας στο εξωτερικό. Τη δεδομένη στιγμή ο Θεοδόσης Σιαθάς, ο οποίος είναι από το κλιμάκιο Αμμοχώστου, έχει ένα πακέτο πολύ καλό. Βελτίωσε τις αδυναμίες του και είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Πρώτα πρέπει να καθιερωθεί στην Νέα Σαλαμίνα και αν τα καταφέρει να πάει στο εξωτερικό καλώς… Είναι η ώρα του για το επόμενο βήμα. Ο κόσμος ότι χαίρεται με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Υπάρχει στην αρχή η υπομονή όμως πρέπει να κρίνονται. Πρέπει όλοι να κρινόμαστε».

«Ο Μάριος Κουζάρης θεωρώ ότι μπορεί να κάνει το μεγάλο βήμα, όμως αντιλαμβάνεστε ότι μετά από το πρόβλημα με τους χιαστούς θα πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση θα είναι. Είναι γεννημένος αρχηγός, νικητής. Μπορεί να εμπνεύσει. Είναι ποδοσφαιριστής για τον οποίον μίλησε και ο Ιωάννης Κωστή. Αν όλα πάνε κατ’ ευχή θα μιλούμε σύντομα για τον Μάριο».

«Είναι λίγες οι ομάδες που δίνουν ποδοσφαιριστές σε άλλες ομάδες με την μορφή δανεισμού και όταν επιστρέψουν έχουν ρόλο στο ρόστερ. Η Νέα Σαλαμίνα ανήκει στις ομάδες που δίνουν ποδοσφαιριστές δανεικούς για να πάρουν χρόνο συμμετοχής και στη συνέχεια αγωνίζονται στην Νέα Σαλαμίνα».

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΑΙΦΗ ΚΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

«Ένας ποδοσφαιριστής που έχει ρίζες… Σαλαμίνας που τον είχαμε σε ένα ματς U21 Νέα Σαλαμίνα Ανόρθωσης τώρα παίζει στην Σταντάρ Λιέγης. Είναι ο Κωνσταντίνος Λαΐφης. Ένας ποδοσφαιριστής κόσμημα για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Ένα παιδί χαμηλών τόνων, άλλοι αν κατάφερναν ότι κατάφερε ο Κωνσταντίνος δεν ξέρω τι θα έκαναν… Ο Κωνσταντίνος δουλεύει πάρα πολύ και έχει καταφέρει πολλά. Να πω για τους Κύπριους ποδοσφαιριστές που απογοητεύονται και τα παρατούν: ο Κωνσταντίνος είχε δοθεί δανεικός στην Αλκή μετά από ένα ευρωπαϊκό ματς της Ανόρθωσης. Τον έδωσαν για να πάρει παιχνίδια. Δούλεψε, επέστρεψε, κέρδισε θέση στην Ανόρθωση και μετά πήγε στον ΟΣΦΠ και μετά στην Σταντάρ και βλέπουμε την πορεία του. Υπάρχουν παραδείγματα που απογοητεύονται και φεύγουν υπάρχει και αυτό το παράδειγμα. Άκουσα την ιστορία του Κωνσταντίνου Μηνά, άρα πρέπει να έχουμε επιμονή και τα όνειρα μας αν τα αξίζουμε θα γίνουν πραγματικότητα».

«Αν δείτε από τα αποτελέσματα της Κ17 πριν δύο χρόνια με τους Πική, Σεργίου, Κωστή κτλ με τον Γιαννάκη Οκκά προπονητή στην Εθνική, προκρίθηκε στο Elite Round. Αντιμετωπίσαμε υπερδυνάμεις στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αυτό που κάνει την διαφορά στους ξένους είναι η επιμονή. Όταν ένας ξένος δεν αγωνίζεται… χτυπά του κεφάλι του, δουλεύει μέχρι να πετύχει. Η νοοτροπία και η κουλτούρα μας είναι το μειονέκτημα μας. Σε ταλέντο δεν υστερούμε».

«Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους. Υπάρχει αξιοκρατία, υπάρχει σεβασμός προς όλους. Ανεξαρτήτως αν είναι η πρώτη τους ομάδα η Νέα Σαλαμίνα. Δεν ξεχωρίζουμε κανέναν. Βλέπουμε μόνο τον ποδοσφαιριστή. Δίνουμε την ευκαιρία και αν αξίζει κάποιος θα προχωρήσει. Θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά για να προωθήσουμε παίκτες στην πρώτη ομάδα για να συνεχίσουν όλοι να μιλούν για την ακαδημία μας και την εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών».

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο, ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη 20 Απριλίου στο επίσημο Instagram της Νέας Σαλαμίνας, ο τεχνικός διευθυντής των ερυθρόλευκων ακαδημιών, Γιώργος Τσούκκας:

ΜΕΣΩGoal.com.cy team
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ