Η ερυθρόλευκη ποδοσφαιρική Άνοιξη της Νέας Σαλαμίνας

Ποδοσφαιρικά ανέβηκε επίπεδο και το απέδειξε με τον πιο εμφαντικό τρόπο…

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Η Νέα Σαλαμίνα εδώ και μερικά χρόνια τουλάχιστον, τείνει ν’ αφήσει πίσω της τα δίσεκτα χρόνια και να το παλεύει να καθιερωθεί ως μία όχι απλά υπολογίσιμη και αξιόμαχη ομάδα, αλλά ένας σύλλογος που θέλει να διακρίνεται κα -ναι γιατί όχι- να πρωταγωνιστεί! Το 2010, όταν το προσφυγικό σωματείο περνούσε τη σκληρή δοκιμασία του υποβιβασμού, δεν είναι τόσο μακρινό.

Σήμερα, εν έτει 2019 και καθ’ οδόν προς τη σεζόν 2019-20, η Νέα Σαλαμίνα έχει να λέει για τη δεύτερη σερί παρουσία της στα πλέι οφ για τον τίτλο και προετοιμάζεται (όπως όλοι λένε και θέλουν στους ερυθρόλευκους) για ακόμα μεγαλύτερες κατακτήσεις. Αν κρίνω μάλιστα από τα δείγματα γραφής και προπάντων από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βαρωσιώτικο σωματείο δικαιούνται να ονειρεύονται και να αισιοδοξούν πως αν μη τι άλλο οι ψηλές πτήσεις θα συνεχιστούν…

Η διοίκηση έμπρακτα απέδειξε πως άφησε κατά μέρος τις αλχημείες, τους ερασιτεχνισμούς και τα «άρπα-κόλλα» του παρελθόντος, «νοικοκυρεύτηκε», βάζοντας σε τάξη και επαγγελματικά πρότυπα τον σύλλογο. Το κυριότερο είναι πως «μάζεψε» το χρέος της (οι πληροφορίες λένε πως είναι λιγότερο από ένα εκατομμύριο) και το σπουδαιότερο δημιούργησε προϋποθέσεις για ευοίωνο οικονομικά μέλλον. Πώς; Μα με τα «πουλέν» που ανέδειξε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να τα ορέγονται οι «μεγάλοι» του ποδοσφαιρικού μας γίγνεσθαι, αλλά -όπως οι ίδιοι λένε- και ομάδες του εξωτερικού.

Ένας από τους λόγους της επιτυχίας και της «ερυθρόλευκης ποδοσφαιρικής άνοιξης», έχει ονοματεπώνυμο: Σάββας Πουρσαϊτίδης! Ο Ελλαδίτης κόουτς έβαλε σε καινούργια ρότα το καράβι και δεν είναι υπερβολή να πω ότι οδήγησε τη Νέα Σαλαμίνα στο σήμερα και την απάλλαξε από τις κακές συνήθειες που την κρατούσαν δέσμια και καθηλωμένη στο χθες.

Ποδοσφαιρικά οι ερυθρόλευκοι ανέβηκαν επίπεδο, κάτι που επίσης απέδειξαν και το πιο σημαντικό είναι πως (εδώ είναι που θέλω να καταλήξω) έδειξαν πως θα διαφυλάξουν ως κόρην οφθαλμού τα όσα κατάφεραν στη φετινή χρονιά και όχι μόνο. Τόσο το έμψυχο υλικό τους, όσο και τις συνθήκες που έχουν οι ίδιοι οι άνθρωποι στην ομάδα έχουν δημιουργήσει. Η αναπροσαρμογή στο συμβόλαιο του πιο ακριβού περιουσιακού στοιχείου της ομάδας, του Ιωάννη Κωστή, η απόκτηση του Κύπρου Χριστοφόρου, το «όχι» στην Ομόνοια για τον Κορέια και η εν λευκώ διαχείριση της ποδοσφαιρικής ομάδας στον Σάββα Πουρσαϊτίδη, καταδεικνύουν με τον πλέον πειστικό τρόπο πως η Νέα Σαλαμίνα κινείται πλέον σε νέο μοτίβο, που εγγυάται αν όχι την επιτυχία ένα ευοίωνο μέλλον.

Αν μάλιστα συντρέξουν και συνυπάρξουν και ορισμένοι άλλοι εξωγενείς και αστάθμητοι παράγοντες (οργάνωση, εξεύρεση επιπλέον οικονομικών πόρων και εσόδων, τύχη, κ.λπ., κ.λπ.) τότε η επιτυχία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.