aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΜουσκάλλης: Νέα Σαλαμίνα, η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος

Μουσκάλλης: Νέα Σαλαμίνα, η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος

Η Νέα Σαλαμίνα έδωσε με τη φετινή παρουσία της, μια διαφορετική νότα, ένα όμορφο άρωμα στο πρωτάθλημα.  Πολλοί ανέμεναν μια ανεμική και αδύνατη ομάδα, διότι τα οικονομικά της είναι και αυτά ανεμικά και περιορισμένα. Σ’ αυτή τη λογική δεν πίστεψαν, ούτε ο τεχνικός διευθυντής Μάκης Παπαϊωάννου, ούτε ο προπονητής Σάββας  Πουρσαϊτίδης, ούτε το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο, ούτε ο Πρόεδρος και η διοίκηση της. Όλοι αυτοί, οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη οικογένεια της Νέας Σαλαμίνας, πίστεψαν στην επιτυχία και είχαν εμπιστοσύνη στις επιλογές και στις δυνατότητες  τους. Τα χρήματα ασφαλώς και παίζουν ρόλο σε οποιαδήποτε ομαδική ή ατομική προσπάθεια.

Όμως τα χρήματα δεν είναι  ο καθοριστικός παράγοντας, όπως  πολλές φορές φωνακτά το αναφέρω διαχρονικά. Τα χρήματα βοηθούν όταν συνυπάρχουν και άλλα στοιχεία: εμπειρία, γνώση του αντικειμένου, πειθαρχία, εμπιστοσύνη, ενθουσιασμός, υπομονή, επιμονή, σχεδιασμός, γηπεδικές συνθήκες, ενότητα, αγάπη, σεβασμός, ποδοσφαιρική γενικά υγεία. Αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στην φετινή Ν. Σαλαμίνα και σε μεγάλο βαθμό αντικαθιστούν την έλλειψη των οικονομικών πόρων.

Η Νέα Σαλαμίνα απέδειξε ψυχολογική και πνευματική ισορροπία, όταν συγκυριακά δεχόταν τη μια ήττα μετά την  άλλη. Δεν διχάστηκε, δεν πανικοβλήθηκε, δεν διασπάστηκε, διατήρησε την υγεία των  αποδυτηρίων και γενικά της ομάδας. Τα τελευταία νικηφόρα αποτελέσματά της υπενθυμίζω, ότι ακολούθησαν τέσσερεις συνεχόμενες ήττες. Κι όμως, η ομάδα δεν κατέρρευσε. Πείσμωσε, δούλεψε σε όλους τους τομείς, αγωνιστικούς  ψυχολογικούς και ανταμείφθηκε.

Αυτή είναι μια σπουδαία συνταγή επιτυχίας. Η διαχείριση της ήττας, ή των συνεχών αποτυχιών είναι μεν δύσκολη, αλλά σημαντική διαδικασία. Η διαχείριση της νίκης είναι πολύ εύκολη. Αυτά τα στοιχεία οφείλουν να γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι προπονητές, αν θέλουν να επιτύχουν.

Σε όλη αυτή την υγεία της ομάδας της Νέας Σαλαμίνας πρωταγωνιστές είναι ο Σάββας Πουρσαϊτίδης και το τεχνικό του επιτελείο. Ο Μάκης Παπαϊωάννου, τεχνικός διευθυντής, η διoίκηση Γιάννου Χρυσοστόμου και οι οπαδοί της ομάδας.

Η Νέα Σαλαμίνα, διαχρονικά μαστίζετο από εσωστρέφεια, μοιρολατρία, ηττοπάθεια, αντεγκλήσεις και ανυπομονησία, ψιθύρους και υπερβολές, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές. Και επειδή οι δυσκολίες και τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας ήταν συχνά, εμπεδώθηκε μια κουλτούρα εσωστρέφειας, η οποία τις περισσότερες φορές δεν άφηνε την ομάδα να ορθοποδήσει. Στην φετινή Νέα Σαλαμίνα, παρατηρούμε και παρακολουθούμε μια διαφορετική κουλτούρα και αντιμετώπιση των δυσκολιών και των προβλημάτων και το γεγονός αυτό χαροποιεί τους Σαλαμιναίους και γενικά τους φιλάθλους. Η στήριξη και υποστήριξη της ομάδας στην δημιουργία υγιούς ποδοσφαιρικής κατάστασης από την Διοίκηση ομολογουμένως είναι τεράστια και  τεράστια και συνεχής πρέπει να  παραμείνει και εδραιωθεί. Εγκαινιάζοντας συνάμα μια νέα εποχή για το Σωματείο, μακριά από την κουλτούρα, της μιζέριας, της εσωστρέφειας, των αντεγκλήσεων, των υπερβολών και των αντεγκλήσεων.

Η φτώχεια και η έλλειψη οικονομικών πόρων πρέπει πάντοτε να συνοδεύεται με υπερηφάνεια και πείσμα και όχι με μιζέρια, με αυτοπεποίθηση και όχι με ηττοπάθεια, με οργάνωση, σχεδιασμό, σκληρή δουλειά και επιμονή  στον κύριο στόχο.

Παρ’ όλο είμαστε στα μισά του  πρωταθλήματος, ειλικρινά νοιώθω την ανάγκη να επισημάνω αυτά που συμβαίνουν στο πρωτάθλημα μας, μέχρι αυτή την  στιγμή. Η Νέα Σαλαμίνα δείχνει τον δρόμο και στις άλλες ομάδες, πως μπορούν να φθάσουν στις επιτυχίες παρ’ όλα τα προβλήματα που κάθε ομάδα κουβαλά  μαζί της. Υπομονή,  σκληρή μεθοδική δουλειά, επιμονή στο στόχο, καλή ψυχολογική προετοιμασία, σοβαρότητα, υγεία σ’ όλα τα επίπεδα του Συλλόγου.

Συγχαίρω την Νέα Σαλαμίνα για την προκοπή της. Εύχομαι και ελπίζω να σταθεροποιηθεί και να εμπεδώσει ακόμα πιο πολύ  την ευημερία και την υγεία στην ποδοσφαιρική της ομάδας και γενικότερα του Συλλόγου. Ανεξάρτητα ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του φετινού ποδοσφαιρικού μαραθωνίου, σε καμιά περίπτωση οι πιο πάνω αναφορές μου για την  ομάδα και τους ανθρώπους της, δεν θα ακυρωθούν. Αυτή είναι μια ισχυρή πραγματικότητα και δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αλλά μάλιστα να καταγραφεί.

Συγχαρητήρια στη Διοίκηση του Συλλόγου, για την σκληρή της δουλειά αλλά κυρίως για την σημαντική υποστήριξη του προπονητή Σάββα Πουρσαϊτίδη και στο επιτελείο του, παρ’ όλο ότι η ομάδα μετρούσε συνεχείς ήττες και άρχιζε η διαχρονική αρρώστια  να παρουσιάζεται…

Συγχαίρω θερμά τον συνάδελφο προπονητή Σάββα, για την υπομονή, επιμονή, θετικότητα και πολύ καλή διαχείριση των δυσκολιών που αντιμετώπιζε η ομάδα. Η υγεία στα αποδυτήρια ποτέ δεν έφυγε και αυτό είναι μεγάλο θετικό γεγονός για ένα σύλλογο.

Ταυτόχρονα συγχαίρω τον τεχνικό διευθυντή, Μάκη Παπαϊωάννου για την στενή, θερμή και σοβαρή σχέση και επικοινωνία με τον προπονητή και το επιτελείο της ομάδας, ως επίσης και στις πετυχημένες  διαχρονικά επιλογές ποδοσφαιριστών, ιδιαίτερα στα οικονομικά δεδομένα του φτωχού Σωματείου της Νέας Σαλαμίνας. Γενικά οι επιτυχίες αντιπροσωπεύουν όλους τους παράγοντες στον Σύλλογο. Και πράγματι, η  ομάδα της Νέας Σαλαμίνας αντανακλά πολύ περισσότερα από την απόδοση της. Φωνάζει και  δείχνει ότι την επιτυχία φέρνει στην ομάδα η υγεία που υπάρχει και φωλιάζει στο οικοδόμημα της Νέας Σαλαμίνας.

Καλή συνέχεια στη Νέα Σαλαμίνα και υπενθυμίζω ξανά, ότι στο Κυπριακό Πρωτάθλημα  Α’ κατηγορίας, μόνο η Νέα Σαλαμίνα και Ε.Ν.Π., δεν επενδυτές ή και σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες που επιχορηγούν τις ομάδες τους, αλλά στηρίζονται στην αγάπη και τη μικρή ή μεγάλη εισφορά των οπαδών και φίλων αυτών των Συλλόγων. Είναι θεωρώ μια αναγκαία υπενθύμιση και υπόμνηση.

Οι ομάδες αυτές είναι οικονομικά ερασιτεχνικές οι οποίες αντιμετωπίζουν επαγγελματικές οικονομικά ομάδες. Χρειάζεται την υποστήριξη η ομάδα της Νέας Σαλαμίνας  την υλική και ηθική., Η παρουσία των οπαδών της στο γήπεδο εκτός από οικονομική ανάσα της δίνουν και την απαραίτητη ηθική υποστήριξη και συμπαράσταση. Είναι ένα οφειλόμενο χρέος προς την ομάδα και κυρίως προς την αγαπημένη μας Αμμόχωστο .

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό γράφτηκε πριν τον αγώνα στο Στάδιο Αμμόχωστος μεταξύ Νέας Σαλαμίνας – ΑΕΛ.

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ