Μπάλα δεν παίζει η ηλικία…

Το ποδοσφαιρικό ταλέντο και θράσος του 19χρονου διεθνούς Ιωάννη Κωστή…

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΗ

Στα 19 του χρόνια σήμερα, ένας ποδοσφαιριστής για να παίξει στην Εθνική ομάδα, είναι βέβαιο πως είναι ταλέντο. Ο Ιωάννης Κωστή, στα 19 του αγωνίστηκε ως αλλαγή απέναντι στη Σκωτία και ως βασικός σ’ ένα πιο δύσκολο ματς όπως ήταν αυτό με αντίπαλο τη Ρωσία. Τι έκανε ο μικρός; Έβγαλε ένα θετικό πρόσωπο και κυρίως επιβεβαίωσε πως είναι σπουδαίο ταλέντο αλλά έχει και ποδοσφαιρικό θράσος. Γιατί, για να πατήσεις τον χλοοτάπητα ενός σταδίου με 45.000 Ρώσους, που δημιούργησαν εκκωφαντική ατμόσφαιρα και να έχει τεράστια αυτοπεποίθηση, δεν εξηγείται αλλιώς.

Να είσαι ταλέντο είναι το ένα και βασικότερο, όμως χρειάζονται κι άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις και να καθιερωθείς. Γι’ αυτό και ο νεαρός άσος της Νέας Σαλαμίνας, που σταδιακά εκτοξεύει την ποδοσφαιρική του αξία, «φώναξε» πως μπάλα δεν παίζει η ηλικία. Ναι, όσο περνούν τα χρόνια γίνεται έμπειρος και μαθαίνεις ακόμη περισσότερο τα μυστικά της στρογγυλής θεάς, όμως είτε ξέρεις μπάλα είτε δεν ξέρεις. Και ο Κωστή ξέρει! Του ανοίγεται ο δρόμος για μια πετυχημένη καριέρα, απομένει να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά, να είναι προσγειωμένος και να συνεχίσει να μαθαίνει…

Βεβαίως, η ανάδειξη του Κωστή, πέρα από το ταλέντο του, οφείλεται και στη δουλειά που έγινε από τους προπονητές στην Ακαδημία της Νέας Σαλαμίνας αλλά και στην εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Σάββας Πουρσαϊτίδης την τελευταία διετία και ιδιαίτερα στη λήξασα σεζόν. Δήλωσε «παρών» σε 26 αγώνες και συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια μέτρησε 37 συμμετοχές. Είναι ξεκάθαρο, επιβεβαιωμένο, όταν οι νεαροί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές πάρουν ευκαιρίες, είναι σε θέση να αναδείξουν το ταλέντο τους. Όταν τους «τρώει» ο πάγκος, πώς να κάνουν το άλμα.

Γι’ αυτό είναι καλό οι ομάδες να τους πιστέψουν περισσότερο, να τους εμπιστευθούν. Ταλέντο υπάρχει, χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να αναδειχθεί. Οι 19χρονοι σε άλλα πρωταθλήματα θεωρούνται φτασμένοι ποδοσφαιριστές και βασικοί, σε μεγάλες ομάδες, σε πιο προηγμένα πρωταθλήματα. Γιατί όχι να μη γίνει και στην Κύπρο και παρά μόνο να αποτελεί εξαίρεση η παρουσία ενός 19χρονου στην ενδεκάδα της ομάδας του.

Η ΚΟΠ προσπαθεί μέσω «απειλών» με πρόστιμα, να φτιάξει κάπως την κατάσταση, με τις ομάδες να δίνουν περισσότερο χρόνο σε Κύπριους. Γιατί να μην υπάρχει βούληση από τους Συλλόγους και να πρέπει να «απειλούνται» με πρόστιμο και πάλι να μην το κάνουν. Μακάρι, έστω και με αυτό το μέτρο από την Ομοσπονδία, να είναι λόγος για περισσότερους Κύπριους στην ενδεκάδα των ομάδων. Η μπάλα είναι στους παράγοντες και στους προπονητές.