aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ«Μόνο το ποδόσφαιρο», είναι υπερβολή

«Μόνο το ποδόσφαιρο», είναι υπερβολή

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ) 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

Μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να γεμίσει συναισθήματα τον άνθρωπο; Είναι μια ερώτηση που μπορεί να προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις, αντιδράσεις και το σίγουρο ότι μπορεί αυτή να τραβήξει σε χρόνο όχι μόνο μετρώντας ώρες αλλά πολύ πιθανόν και χρόνια. Προφανώς και άλλα αθλήματα προκαλούν συναισθήματα, υπάρχουν φίλαθλοι που είναι παθιασμένοι με το «δικό» τους σπορ, ωστόσο, λόγω της δημοφιλίας που έχει το ποδόσφαιρο και το οποίο είναι από τα λίγα αθλήματα που αγκαλιάζονται από όλες τις τάξεις -από τους άστεγους μέχρι την ελίτ- να αναδεικνύεται περισσότερο.

Εδώ υπάρχουν φίλαθλοι οι οποίοι απαιτούν το νεκροκρέβατο τους να φέρει τα χρώματα της ομάδας τους, καμιά φορά και οι ίδιοι φοράνε τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας. Ας μην μπούμε όμως σε αυτή τη λογική του πόσα χιλιόμετρα μπορεί να ταξιδέψει ένας οπαδός, πολλές φορές και ρακένδυτος για να παρακολουθήσει έναν αγώνα. Πιθανό και σε άλλα αθλήματα κάπου στον κόσμο να υπάρχουν τέτοιες ιστορίες, για τις οποίες δεν έχουμε γνώση.

Εκείνο που καμιά φορά μεγαλώνει, ζωηρεύει τη φαντασία και προβάλλεται, πολλές φορές, είναι η παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων, με κρύο-παγωνιά, αέρα, χιόνια, βροχή, αφόρητη ζέστη, υγρασία κ.τ.λ. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μίγμα συναισθημάτων που έρχεται να κλειδώσει και στην εξέλιξη του αγώνα. Πάλι, όμως, δεν είμαι βέβαιος αν μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει τέτοιου είδους συνδυασμό σε σχέση με άλλα αθλήματα, που ορισμένα ίσως μειονεκτούν στη σύνθεση συναισθημάτων και εξωτερικών παραγόντων.

Σε παρόμοιες συζητήσεις πολλές φορές μπλέχτηκαν και οι λογοτέχνες. Όχι με αντικείμενο τη σύγκριση του ποδοσφαίρου με άλλα αθλήματα, αλλά μέσα από τα γραφόμενα ορισμένων μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τον συναισθηματικό κόσμο που προσφέρει το συγκεκριμένο άθλημα. Ένας από τους γνωστότερους πολέμιους του είναι ο Ιταλός συγγραφέας-δοκιμιογράφος Ουμπέρτο Έκο. Επίσης άλλος ένας, όχι ακριβώς εναντίον του, όμως, με ψήγματα και νύξεις κατά του, ήταν ο Αργεντινός συγγραφέας-δοκιμιογράφος Χόρχε Λούις Μπόρχες. Παρ’ ό,τι σε κάποια στιγμή τον έπεισαν οι φίλοι του λόγω καταγωγής να υποστηρίζει τη Σαν Λορέντζο. Αν κάποιος ανατρέξει και σε έργα του Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Ουίλιαμ Σέξπιρ, θα διαπιστώσει ότι καταφέρεται σε όσους εκείνη την εποχή έπαιζαν ένα είδος ποδοσφαίρου.

Από την άλλη, υπάρχουν πάμπολλες αναφορές για τον ορυμαγδό συναισθημάτων που προκαλεί το ποδόσφαιρο από άλλους σπουδαίους λογοτέχνες. Όσον αφορά τους Έλληνες λογοτέχνες, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στον Νίκο Καζαντζάκη, τον Ανδρέα Εμπειρίκο, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Μάνο Χατζιδάκη, τον Μανώλη Αναγνωστάκη, τον Γιώργο Μαρκόπουλο κ.τ.λ.

«Τα γκολπόστ»

Ενδεικτικό των συναισθημάτων που ένιωθε ο Έλληνας ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος είναι το ποίημα του «Τα γκολπόστ» που ανήκει στη συλλογή, «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες» και γράφτηκε το 1978.

«Άκουγε τις καμπάνες που βαρούν

και τ’ ορειχάλκου τις δονήσεις

όπου τρυπάν τον καθαρό

-του κυριακάτικου πρωινού-

αγέρα

άραγες οι καμπάνες τι να μηνούν;

θα τις ακολουθήσουν μήπως

ύμνοι, τραγούδια, χαρές

ή πολυβόλα θ’ αντηχήσουνε

απαίσια

να σπείρουνε

τον όλεθρο ολούθε;

ένα σας λέω:

όλοι να τρέξουμε αμέσως

στα γκολπόστ

παιδιά!

στα γκολπόστ!

στα γκολπόστ

άγρυπνοι

-ακοίμητοι φρουροί-

πανέτοιμοι

το μάτι εδώ εκεί

να γρηγορούμε

μην αρχίσουνε να πέφτουνε

τα τέρματα

βροχή

και

ηττηθούμε».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ