Μέλος της αθλητιατρικής εταιρείας Κύπρου απαντά για την υπόθεση Ουζόχο

Στην εκπομπή «Γκολ και θέαμα» μίλησε ο Ευαγόρας Νικολαΐδης, ο οποίος είναι μέλος αθλητιατρικής εταιρείας Κύπρου και μίλησε για τη διαδικασία έκδοσης δελτίου υγείας με αφορμή το πολύκροτο θέμα  με τον Φρανίς Ουζόχο.

Αναλυτικά: «Ο σκοπός της έκδοσης των δελτίων υγείας είναι η πρόληψη των αιφνιδίων θανάτων των αθλητών. Έδειξε μια μείωση στους νεαρούς αθλούμενους από τότε που εφαρμόστηκε. Το 1991 η διαδικασία τέθηκε κάτω από τον ΚΟΑ. Η αθλητιατρική εταιρεία κατά καιρούς επενέβαινε για να συμβουλέψει για ορισμένες αλλαγές. Προβλέπει ότι πρέπει να ληφθεί από τον αθλούμενο ένα πλήρες ιστορικό σε προκαθορισμένο έντυπο και περιέχει τυποποιημένες ερωτήσεις ώστε ο αξιολογούμενους να απαντήσει σε καρδιακά προβλήματα και άλλα παθολογικά προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζει. Υπογράφεται από τον αθλητή. Μετά ο γιατρός υποβάλλει ιατρική εξετάση και έπειτα καρδιογράφημα και αιματολογικές αναλύσεις».

Και πρόσθεσε: «Τον παλιό καιρό μπορούσε να το γεμίσει, είτε παθολόγος είτε καρδιολόγος. Σε κάποιο στάδιο έχουν αφαιρεθεί οι ερωτήσεις για παθολογικά προβλήματα και εμείς επιμένουμε να επανέλθει. Η διαδικασία χρειάζεται 3 εβδομάδες για να δοθεί απάντηση. Βρίσκεται κάτω από πίεση ο ΚΟΑ, υπήρχαν παράπονα, και έτσι με 30 ευρώ η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 1 εβδομάδα. Το περιστατικό έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός 24 ωρών, έτσι ήταν υπερεπείγον. Αυτά τα έντυπα πρέπει να επιμεληθούν από 4 επιτροπές που εξετάζουν τα έντυπα και αποφασίζουν κατά πόσο είναι έγκυρα ή όχι. Όταν υποβάλλεται μια υπόθεση μετά τις εργάσιμες ώρες, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μέχρι την επόμενη Δευτέρα».

Αν χρειάζεται η ίδια διαδικασία αν αγωνίζεται σε άλλο πρωτάθλημα: «Θα μπορούσε η ΟΥΕΦΑ να καθιέρωνε ένα διαβατήριο και εκεί».

ΜΕΣΩGoal.com.cy team
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ