aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΜαλέκκος: Ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια, η απατημένη σύζυγος κι ο... ρατσιστής Τραμετσάνι

Μαλέκκος: Ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια, η απατημένη σύζυγος κι ο… ρατσιστής Τραμετσάνι

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΒΡΙΗΛ

Πρωί Παρασκευής. Ραντεβού στην καφετέρια «361 Coffee Co», ιδιοκτησία του Κώστα Μαλέκκου για συνέντευξη με έναν ποδοσφαιριστή που δεν χρειάζεται συστάσεις. Αυθόρμητος, ξεχωριστός όπως ήταν και στο γήπεδο, παρορμητικός, ίσως και αυτοκαταστροφικός. Άλλωστε, όπως ο φίλαθλος κόσμος της Κύπρου και της Ελλάδας αναγνώριζαν ότι το ταλέντο του δεν «χωρούσε» τα στενά τα όρια του κυπριακού ποδοσφαίρου και ίσως να μην έφτασε ποτέ στο… ταβάνι με βάση τις αστείρευτες δυνατότητες που τον προίκισε ο Θεός.

Καλοντυμένος, χαμογελαστός, ευδιάθετος και με έναν καφέ στο χέρι μας υποδέχθηκε και με το… καλημέρα αντιληφθήκαμε την αυθεντικότητα και το χιούμορ του Κώστα Μαλέκκου. «Άτε, πήγαινε αγόρασε έναν καφέ, να φκάλουμε το μεροκάματο», μας είπε χαριτολογώντας και αφού φυσικά μας κέρασε τον καφέ άρχισε η κουβέντα.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς τη καφετέρια, στο κέντρο της Λευκωσίας διερωτήθηκα αν ο «Μάλε» είχε κάτι καινούριο να πει, αφού πάμπολλες φορές στο παρελθόν μίλησε για την τεράστια ποδοσφαιρική του καριέρα. Στα πρώτα λεπτά της συζήτησης, η απορία λύθηκε. Γιατί, όταν ο Κώστας Μαλέκκος μιλά για ποδόσφαιρο πάντα έχει κάτι να πει και να σε καθηλώσει.

Το «δεκάρι» που δίχασε την ποδοσφαιρική Κύπρο και αγωνίστηκε σε όλες της μεγάλες ομάδες της Κύπρου, πλην της Ανόρθωσης άνοιξε την καρδιά του στο «Goal» για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Το επικείμενο ντέρμπι Ανόρθωσης – Ομόνοιας, η γκολάρα και το πούρο στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», το εισιτήριο διαρκείας για χάρη του Τιμούρ, η… απατημένη σύζυγος που φέρνει το πρωινό στο κρεβάτι, ο «ρατσιστής» Τραμετσάνι και η υπόκλιση στον Μερκή είναι μερικά από τα όσα μας εξιστόρησε ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Η ιστοσελίδα μας, Goal.com.cy δημοσιεύει το πρώτο μέρος της συνέντευξης και από εβδομάδας θα δημοσιευτεί και το δεύτερο μέρος που θα αφορά το μεγάλο ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής.

-Τελικά τι ομάδα είναι ο Κώστας Μαλέκκος;

«Ο ΑΠΟΕΛ μου έχει δώσει όλα όσα άξιζα. Και οικονομικά κριτήρια και προκλήσεις, αυτά που άξιζα. Όταν έγινα 31 χρόνων ήταν η πρώτη φορά που πήρα ότι άξιζα. Πράγμα που δεν γινόταν στην Ομόνοια για πολλά χρόνια. Ήταν δεδομένο ότι με έπαιρνε ο πατέρας μου στα τσικό της Ομόνοιας, ήμουν Ομονοιάτης από μωρό όπως και η οικογένειά μου. Το ζήτημα ήταν ότι μόλις έκλεισα τα 21 έδωσα παραίτηση από την κυβέρνηση (τότε ήταν σύνηθες κάποιος παίκτης να παίζει ποδόσφαιρο και να δουλεύει στην τράπεζα ή σε ένα ημικρατικό οργανισμό). Έχω δηλώσει και το έχω κάνει πράξη ότι είμαι επαγγελματίας. Ναι είμαι με την Ομόνοια, εκεί ανδρώθηκα, όμως ήθελα και τα ανάλογα ανταλλάγματα. Είχα ρισκάρει και είχα σταματήσει από μία σίγουρη δουλειά για να είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Τα πρωινά μου ασχολούμουν με το ποδόσφαιρο, το μεσημέρι και το απόγευμα το ίδιο, αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη, σε μία εποχή που είχαμε μόνο δύο ξένους που μόνο αυτοί ήταν επαγγελματίες. Και το έχω κάνει πράξη. Έφτασα στα 30 μου χρόνια, δεν έβλεπα από την Ομόνοια ότι θα με δει μ’ αυτόν τον τρόπο. Μου είχε γυρίσει μπούμερανγκ. Είναι όπως ένα πρωινό που σου κάνει κάτι η γυναίκα σου και θέλεις να χωρίσεις. Έχω πάει στον ΑΠΟΕΛ και έχω γίνει ΑΠΟΕΛ λόγω του ότι με έβλεπαν επαγγελματία, ένιωθα περισσότερο σεβασμό, κάτι που δεν ένιωθα σε μία ομάδα που είχα ανδρωθεί. Δεν θα σου πω ότι είμαι με την ΑΕΛ, τον Απόλλωνα ή τον Παναθηναϊκό διότι έπαιξα λίγο χρονικό διάστημα. Είμαι περήφανος και το νιώθω αυτό, δεν είναι υπερβολή ούτε για να πει ο κόσμος ότι θέλει να πει. Καμία ομάδα που έχω αγωνιστεί δεν έχει παράπονο από την αγωνιστική μου συμπεριφορά. Καμία ομάδα και γι’ αυτό είμαι περήφανος. Τώρα τι λέει ο κόσμος, ότι ο Μαλέκος είναι έτσι ή αλλιώς, το 90% είναι υπερβολές. Έχω μάθει να ζω με αυτό και δεν έχω να σκέφτομαι κάτι άλλο».

-Ποια η γνώμη σου για τον φετινό ΑΠΟΕΛ;

«Αυτό που λέει ο κόσμος ότι είναι εύκολος ο όμιλος, όταν γίνεται αυτό, πάντα συμβαίνει το αντίθετο. Σ’ αυτό το επίπεδο, Γιουρόπα Λιγκ και Τσάμπιονς Λιγκ, δεν έχει εύκολο και δύσκολο. Με τις ήττες που έχει σίγουρα είναι με την πλάτη στον τοίχο. Αυτό που έχω δει στον φετινό ΑΠΟΕΛ είναι ότι την ξελασπώνει ο Γιώργος Μερκής. Αυτό που κάνει είναι απίστευτο και ανεπανάληπτο για μένα. Έχει τις ικανότητες, το πάθος, είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Τον πάω με χίλια, μπράβο του, χίλια μπράβο. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι ανησυχητικό για μένα μία ομάδα των δέκα εκατομμυρίων με παίκτες που έχει φέρει να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ή του Γιουρόπα Λιγκ να την γλιτώνει ο Μερκής. Ναι, είναι καλό για τον Μερκή και έναν Κύπριο ποδοσφαιριστή, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στη νέα ομάδα του ΑΠΟΕΛ, με τους πολύ καλούς παίκτες που έχει που δεν έχουν δώσει ακόμη και το σκοράρισμα και την απόδοση που πρέπει. Είναι ανησυχητικό. Θεωρώ ότι το γνωρίζουν στον ΑΠΟΕΛ, πρέπει να ανεβούν ειδικά τα αστέρια και να το δείξουν στο γήπεδο».

-Άσκησες έντονη κριτική στον Πάολο Τραμετσάνι. Γιατί ήσουν τόσο έντονος;

«Είναι μία ευκαιρία για να ξεκαθαρίσω κάτι. Κατά καιρούς μπορώ να βάλω κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είμαι σε αυτό τον χώρο από έξι χρονών και θεωρώ ότι έχω άποψη. Τώρα αν το διαβάζει ο απλός φίλαθλος δεν με νοιάζει, εγώ το κάνω επειδή νιώθω ότι είναι η δουλειά μου. Δεν θα με ακούσεις να λέω αν είναι καλός ή κακός προπονητής. Εγώ έχω γράψει για ένα παιχνίδι φιλικού χαρακτήρα με τρία ημίχρονα (αν είναι δύο το δικαιολογείς), να παίρνεις 25-27 ποδοσφαιριστές και δύο Κύπριοι να είναι στον πάγκο (δεν μιλώ αν είναι ο Εφραίμ, ο Μηνάς ή ο Αλωνεύτης), χρησιμοποιείς τους 25 και αυτούς τους δύο τους αφήνεις στον πάγκο και δεν τους βάζεις καθόλου… τότε για μένα αυτό είναι και ρατσιστικό. Γι’ αυτό έχω κάνει την δήλωση, γι’ αυτό θύμωσα και γι’ αυτό το έχω γράψει. Είμαι σίγουρος ότι αν ήταν Ιταλοί θα τους έβαζε να παίξουν. Θέλει και σεβασμό, όλοι αυτοί που έρχονται στην Κύπρο, ειδικά όταν είναι σε μεγάλες ομάδες και πληρώνονται κανονικά με αρκετά ψηλά συμβόλαια. Είναι παράδεισος για τους ξένους η Κύπρος και πρέπει να σέβονται κάποια πράγματα».

-Θεωρείς ότι ο Τόμας Ντολ θα τα πάει καλύτερα; Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τον Γερμανό τεχνικό;

«Όποιοι οπαδοί και να ήταν, για μία ομάδα που παίρνει συνέχεια το πρωτάθλημα, θα ήταν όλοι απαιτητικοί. Αυτό είναι δεδομένο. Πρέπει όμως να το δουν πιο χαλαρά γιατί θα έρθει μία αποτυχία. Δεν γίνεται να παίρνεις κάθε χρόνο το πρωτάθλημα. Το ζήτημα είναι να εμπιστευτούν την ομάδα τους. Αυτός ο προπονητής έδειξε ότι αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο, έστω αν μετά έκανε κάποια λάθη. Λάθη θα γίνονται κάθε παιχνίδι. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να βρει τρόπο να φορμαριστούν οι παίκτες που πρέπει να φορμαριστούν για να έρθουν οι νίκες».

-Ποιους παίκτες ξεχώρισες μέχρι στιγμής;

«Ο κόσμος άρχισε να μιλά για τον Τάαμαρι, ότι δεν πασάρει και δεν κάνει. Είναι ένας από τους κορυφαίους, στο παιχνίδι με τον Άγιαξ τον έτρεχαν όλοι και τον σταματούσαν με φάουλ. Οι εκλάμψεις και το ένας εναντίων ενός που έχει. Είναι ποδοσφαιριστής που θα βασιστεί ο ΑΠΟΕΛ είτε το θέλει είτε όχι. Τώρα αν θα φορμαριστεί και θα είναι πιο ουσιώδεις στο μέλλον, αυτό πρέπει να γίνει. Είναι θέμα του ίδιου αλλά και του προπονητή. Της Ομόνοιας μου άρεσε ο Έζρα, αυτός μου έκανε εντύπωση. Ο Απόλλωνας γυρεύει τα πατήματά του. Ο Γιαννιώτας μου αρέσει από τον καιρό που ήταν στον ΑΠΟΕΛ, νευριάζει τον αντίπαλο, είναι το στυλ του, όλοι έχουν τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα τους. Στην Ανόρθωση βλέπω τον Ράγιος και τον Σαντίκ, είναι βασικοί πυλώνες. Με μία σωστή αμυντική λειτουργία και τους πλάγιους ποδοσφαιριστές που διαθέτει θεωρώ ότι θα φθάσει πολύ ψηλά».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ