aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΛύνεται, δεν κόβεται...

Λύνεται, δεν κόβεται…

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (pancon@phileleftheros.com)

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-774333

Οι αναβολές αγώνων στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα έχουν δημιουργήσει αρκετές στρεβλώσεις στην ομαλή διεξαγωγή του, όπως θυμόμαστε και από το πρόσφατο παρελθόν. Σήμερα είναι πέντε οι αγώνες που έχουν μεταφερθεί σε κατοπινότερες ημερομηνίες με αποτέλεσμα να οδεύουμε σε τραχιά ατραπό με μπόλικα κυρτώματα.

Αποτελεί όμως μια καλή ευκαιρία να επανεξετάσουμε την προκήρυξη του πρωταθλήματος έτσι ώστε να μη δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα απέναντι στις ομάδες που δεν ξεφεύγουν των κανονισμών και που υιοθετήθηκαν από όλους. Δηλαδή η δημοκρατία του ποδοσφαίρου δεν θα πρέπει να είναι προσχηματική, ούτε μπορεί να εξετάζεται μονόπλευρα. Η κάθε επηρεαζόμενη πλευρά δρα και αντιδρά με βάση τη δική της οπτική.

Ο ΑΠΟΕΛ και ο Απόλλων αξιοποιούν κανονισμούς τους οποίους υιοθέτησαν όλοι όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου στα συλλογικά όργανα της ΚΟΠ. Προφανώς, σε τέτοιες περιπτώσεις οι ομάδες που επηρεάζονται αισθάνονται αδικημένες. Για να ξεπεραστούν τέτοιου είδους κωλύματα, που προκαλούν τα αισθήματα των οπαδών για θέματα κανονισμών, θα πρέπει να επανεξεταστούν. Χρειάζεται ή και επιβάλλεται μια επαναβεβαίωση απ’ όλους για να αποφεύγονται οι έριδες.

Ο ΑΠΟΕΛ και ο Απόλλων διεκδίκησαν και πήραν αυτό που τους παρέχει η προκήρυξη. Εφόσον οι χρωστούμενοι αγώνες τους ορίζονταν πριν τον Δεκέμβριο η συζήτηση θα ήταν επουσιώδης. Τα προβλήματα μεγιστοποιούνται αν υπολογίσουμε πως από τον Ιανουάριο και μετά πιθανόν οι διαγωνιζόμενες ομάδες να προχωρήσουν σε αλλαγές ποδοσφαιριστών. Αυτό σημαίνει πως οι δύο-τρεις που αποκτώνται δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής και, ανάποδα, εκείνοι που φεύγουν… έφυγαν.

Εάν προσθέσουμε και τους ποδοσφαιριστές που δεν ήταν εγγεγραμμένοι κατά την περίοδο που ήταν ορισμένοι οι αγώνες (περίοδος Αυγούστου) και δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αγωνίζονται με αλλοιωμένο έμψυχο δυναμικό. Και δεν μετράω και την ατυχία που μπορεί να έχει μια ομάδα που της έλαχε να παίξει και με τις δύο, όπως είναι η Ανόρθωση, με το κενό διάστημα να την επηρεάζει στον μέγιστο βαθμό αφού δεν θα έχει ρυθμό, σε αντίθεση με άλλες.

Θέλω να πω πως η κάθε πλευρά που αντιδρά σε τέτοιες περιπτώσεις έχει το δίκαιό της. Ας μην ξεχνάμε πως μετά τα Χριστούγεννα αρχίζουν και οι αγώνες κυπέλλου. Η μέση λύση και η επιβαλλόμενη συμφωνία είναι απαραίτητες σε μια περίοδο που κάθε στρέβλωση εμπεριέχει τον κίνδυνο απομάκρυνσης φιλάθλων και αχρείαστων αντιπαραθέσεων. Ίσως πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να συγκληθεί εκτάκτως Γενική Συνέλευση για επαναπροσδιορισμό του ποδοσφαίρου μας και με τη σφραγίδα όλων των εμπλεκομένων για λιγότερη γκρίνια και ένταση.

Στη δικιά μου ζυγαριά είναι ωφέλιμο να αναβάλλονται μόνο οι αγώνες μεταξύ των πλέι οφ ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ