Λίγη υπομονή δεν βλάπτει, πρώιμη και άδικη κριτική

Το καθετί στην ώρα του. Χιλιοειπωμένο αλλά επίκαιρο: τα φιλικά είναι για τους προπονητές...

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΗ

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι ομάδες προετοιμάζονται για τη νέα σεζόν και ανά μερικές μέρες δίνουν και φιλικά παιχνίδια, μέσα από τα οποία θέλουν να αποκτήσουν ομοιογένεια, να γίνουν σύνολο και να βγάλουν πράγματα που δουλεύουν στις προπονήσεις. Απόλυτα φυσιολογικό, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα, τα πόδια των ποδοσφαιριστών να είναι βαριά από τις δυνατές προπονήσεις, που έχουν ως στόχο ανάμεσα σ’ άλλα να αποκτήσουν την απαιτούμενη φυσική κατάσταση. Όχι για να τρέχουν σαν τρελοί στα φιλικά ή στα πρώτα επίσημα ματς, αλλά για να έχουν σταθερή διάρκεια και δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Είναι χιλιοειπωμένο, αλλά θα το επαναλάβω και δεν είναι σχήμα λόγου: τα φιλικά είναι για τους προπονητές. Δεν υπάρχει καθόλου υπερβολή σ’ αυτή την αναφορά, που την κάνουν συνήθως οι εκπρόσωποι σωματείων σε δηλώσεις τους. Πιθανόν αυτή η αναφορά να γίνεται μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε φιλικό αγώνα ή και εμφάνιση που δεν έπεισε τον κόσμο μιας ομάδας.

Οι οπαδοί κρίνουν και πολλές φορές βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα. Κριτική ασκούμε και εμείς, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Άλλωστε είναι μέρος της δουλειάς μας. Κρίνουμε βάσει του τι βλέπουμε και παράλληλα συνυπολογίζουμε και την περίοδο στην οποία βρίσκεται μια ομάδα. Κάποια σημάδια από το παιχνίδι μιας ομάδας… φωτογραφίζουν πού βαδίζει, αλλά ποτέ αυτή την περίοδο δεν μπορεί να λεχθεί κάτι με βεβαιότητα. Εάν είσαι απόλυτος τέτοια εποχή, το πιθανότερο είναι να διαψευστείς στην εξέλιξη της σεζόν.

Το ίδιο ισχύει και για ποδοσφαιριστές. Είναι κάποιοι που προσαρμόζονται άμεσα και άλλοι θέλουν τον χρόνο τους. Σαφώς και ο καλός ποδοσφαιριστής, ως επί το πλείστον, δείχνει την αξία του με το «καλημέρα». Μπορεί να μην… βγάζει μάτια και είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν είναι στην αρχή, αλλά στο άγγιγμα της μπάλας, στις κινήσεις του μέσα στο παιχνίδι, είναι σε θέση να δείξει πόσο χαρισματικός είναι.

Γι’ αυτό, λοιπόν, λίγη υπομονή δεν βλάπτει. Άλλωστε, όλοι, προπονητές και ποδοσφαιριστές, θα κριθούν στην ώρα τους. Τώρα, είναι κάπως πρώιμο και ίσως άδικο. Θα μου πείτε, πότε θα ασκηθεί κριτική, όταν γίνει το κακό; Σίγουρα όχι, αυτό θα πρέπει να γίνει νωρίτερα αλλά είπαμε, το καθετί στην ώρα του.