aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚυπριακό πρωτάθλημα: Στον πυθμένα της Ευρώπης σε χρησιμοποίηση παικτών από τις ακαδημίες

Κυπριακό πρωτάθλημα: Στον πυθμένα της Ευρώπης σε χρησιμοποίηση παικτών από τις ακαδημίες

Στον πυθμένα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όσον αφορά στη χρησιμοποίηση παικτών από τις ακαδημίες διατηρείται το κυπριακό πρωτάθλημα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το διεθνές παρατηρητήριο ποδοσφαίρου, CIES Football Observatory, το πρωτάθλημα μας ισοβαθμεί με το γερμανικό, στην τέταρτη θέση από το τέλος της λίστας, η οποία περιλαμβάνει 27 εγχώρια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η έρευνα αφορά νεαρούς παίκτες που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής των ομάδων τους (έχουν προπονηθεί για τουλάχιστον για τρία χρόνια στον σύλλογό τους από τα 15 έως τα 21 τους) και κατά πόσο χρησιμοποιούνται από αυτές.

Όσον αφορά τις κυπριακές ομάδες, συνολικά έχουν χρησιμοποιήσει νεαρούς ποδοσφαιριστές των ακαδημιών τους μόλις στο 7.1% των λεπτών του πρωταθλήματος, κατά μέσο όρο, ποσοστό που μας κατατάσσει στην 23η θέση από τα 27 πρωταθλήματα, ισοβαθμώντας με την Μπουτεσλίγκα (πρωτάθλημα Γερμανίας).

Στην τελευταία θέση είναι το τουρκικό πρωτάθλημα (4.3%), ενώ ακολουθούν τα πρωταθλήματα Ελλάδας και Ιταλίας, αμφότερα με 5.5%. Στον αντίποδα, το σλοβάκικο πρωτάθλημα είναι στην κορυφή της λίστας (24.2%), με τα πρωταθλήματα Δανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας και Λευκορωσίας να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

2

Αναφορικά με τις ομάδες, στην κορυφή βρίσκονται Ολυμπιακός και Ένωση Νέων Παραλιμνίου, οι οποίες έχουν δώσει χρόνο συμμετοχής σε εφτά παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες τους. Ακολουθούν Ομόνοια και ΑΕΛ με 4 και Απόλλων (3). Κανέναν ποδοσφαιριστή δεν έχουν χρησιμοποιήσει Πάφος FC και Άρης, από έναν ΑΠΟΕΛ, Ακρίτας και Καρμιώτισσα, και από δύο Ανόρθωση, Νέα Σαλαμίνα, ΑΕΚ και Δόξα.

Όσον αφορά τον χρόνο συμμετοχής, ο Ολυμπιακός είναι ξανά στην πρώτη θέση (25.2%), με τις ΕΝΠ (15.5%), Απόλλωνα (13.8%), Ομόνοια (12.9%) και Ανόρθωση (9.3%) να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Untitled

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ