Κυπριακό πρωτάθλημα: «Κοντός ψαλμός αλληλούια»!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Ο κύβος ερρίφθη και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σήμερα θα μάθουμε τι θα γίνει για τη συνέχεια ή όχι της ποδοσφαιρικής περιόδου 2019-20. Στις 14:30, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΓΣΠ θα αρχίσει η Άτυπη Γενική Συνέλευση των σωματείων μελών της ΚΟΠ, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί η επόμενη ημέρα στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Όλα δείχνουν ότι οι τηλεδιασκέψεις, οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις, ανάμεσα στους προέδρους και τους εκπροσώπους των σωματείων έχουν διαμορφώσει το ουσιαστικό αποτέλεσμα, απλά ίσως να μην είναι γνωστό το τελικό σκορ στην ψηφοφορία. Επί της ουσίας, και σύμφωνα με τις πληροφορίες και εκτιμήσεις μέχρι χθες βράδυ, δρομολογείται από την πλειοψηφία η οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών, ενώ για τη μεγάλη κατηγορία ενδέχεται ότι η νέα περίοδος 2020-21 θα διεξαχθεί με περισσότερες από 12 ομάδες.

Τα θέματα της ατζέντας στην άτυπη συνέλευση, είναι (κατά σειρά) το (1) «αίτημα δώδεκα μελών για σύγκλιση συνέλευσης», (2) τα «αιτήματα των σωματείων Β’ και Γ’  Κατηγορίας για άμεση διακοπή των πρωταθλημάτων τους», (3) «πρωταθλήματα στην ΚΟΠ, περιόδου 2019-20» και (4) «ενημέρωση για επαφές με ΠΑ.Σ.Π. αναφορικά με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών». Με βάση τα πιο πάνω, το «ζουμί» της άτυπης βρίσκεται στο τρίτο θέμα, αφού θα δοθούν οι οδηγίες της συνέλευσης προς το Διοικητικό Συμβούλιο για τη λήψη αποφάσεων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βέβαια, αναμένονται και οι αποφάσεις για τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας.

Είναι γνωστό ότι βάσει σχετικής εγκυκλίου, η όποια απόφαση παρθεί θα πρέπει να τύχει της έγκρισης από την ΟΥΕΦΑ για να «μεταφραστεί» σε δήλωση των ομάδων που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι γνωστό, επίσης, ότι μετά από την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Δευτέρας ανάμεσα στους πρόεδρους των ομάδων της πρώτης εξάδας, ισχυροποιήθηκε το «ρεύμα» που θέλει τις πλείστες ομάδες του πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας να επιθυμούν διακοπή της σεζόν. Οι έξι ομάδες του β’ γκρουπ δήλωσαν ότι θέλουν να τερματιστεί η σεζόν, ενώ πέραν της Ανόρθωσης και της ΑΕΚ, καμία άλλη ομάδα δεν εκφράζει ξεκάθαρα επιθυμία να στηθεί η μπάλα στη σέντρα. Εκφράστηκαν θέσεις και απόψεις υπέρ της συνέχισης του πρωταθλήματος, αλλά πάντοτε υπό όρους. Όπως ισχύει στην περίπτωση της Ομόνοιας που για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα ζητά ξένους διαιτητές και σε περίπτωση που το πρωτάθλημα δεν μπορεί να συνεχιστεί και πάλι, για οποιοδήποτε λόγο που έχει σχέση με την πανδημία, να μην ισχύσει η βαθμολογία τη στιγμή της νέας διακοπής, αλλά η βαθμολογία προ κορωνοϊού.

Στις συνελεύσεις της ΚΟΠ δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι 12 ομάδες Α’ Κατηγορίας, οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων που πέρσι έπαιζαν στην Α’ Κατηγορία (Eρμής – Αλκή), τρεις μόνιμοι εκπρόσωποι της Β’ Κατηγορίας, ένας της Γ’, ένας της Επίλεκτης Κατηγορίας, ο πρόεδρος της ΚΟΠ και ο σύνδεσμος διαιτητών. Συνολικά 21 ψήφοι. Για την απόφαση της διακοπής ή όχι του πρωταθλήματος απαιτείται απλή πλειοψηφία δηλαδή 11 ψήφοι, καθώς δεν πρόκειται για τροποποίηση της προκήρυξης του πρωταθλήματος. Για την αύξηση των ομάδων που είναι βασικό αίτημα των «μικρών», απαιτείται η θετική ψήφος των 4/5 των μελών του Δ.Σ. της ΚΟΠ.

Κοντός ψαλμός αλληλούια! Οι ζυμώσεις και οι διεργασίες συνεχίστηκαν και χθες με τηλεδιασκέψεις (χωρίς τη συμμετοχή όλων των ομάδων), αλλά είναι βέβαιο ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο δοκιμάστηκε έντονα από την πανδημία του κορωνοϊού και αρχικά σε επίπεδο προέδρων των σωματείων στην άτυπη συνέλευση και εν συνεχεία, στην ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Το απόγευμα προβλέπεται μακρύ, λόγω τοποθετήσεων, επιχειρημάτων και εισηγήσεων, δεν αποκλείεται να… βραδιάσει για να παρθούν οι αποφάσεις, αλλά όλο το σκηνικό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σημερινή ημέρα, η 8η Μαΐου 2020, είναι ιδιαίτερα σημαντική για το κυπριακό ποδόσφαιρο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ