aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚυπριακό πρωτάθλημα: Κανονικότητα με 33% στις εξέδρες!

Κυπριακό πρωτάθλημα: Κανονικότητα με 33% στις εξέδρες!

TOY ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Με την παρουσία οπαδών σε ποσοστό 30-33% της χωρητικότητας των σταδίων αναμένεται ότι θα επαναρχίσει η ποδοσφαιρική δράση στην Κύπρο. Ο επικεφαλής της Ιατρικής Επιτροπής της ΚΟΠ ο δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, επιβεβαίωσε ουσιαστικά το σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Goal» («Εξέδρες με το 33% των φιλάθλων στη νέα σεζόν!») της 25ης Μαΐου.

Ο δρ Αγαθαγγέλου μίλησε χθες στον «Active 107,4% & 102,5» στην εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» τονίζοντας ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Ιατρική Επιτροπή της ΚΟΠ λειτουργεί συμβουλευτικά προς την Ομοσπονδία και θα βοηθήσει στη διαμόρφωση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων για την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου.

Με στόχο ένα ασφαλές περιβάλλον για την επανέναρξη όλων των δραστηριοτήτων, των προπονήσεων και των αγώνων, πάντα σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά. Αποκάλυψε ότι ενδεχομένως να δοθεί η δυνατότητα σε οπαδούς να παρακολουθήσουν και τα φιλικά παιχνίδια των ομάδων τους, ότι θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των οπαδών των φιλοξενουμένων και ότι στο σενάριο του θετικού κρούσματος είναι «ικανοποιητικός ο αυτοπεριορισμός μίας εβδομάδας».

Για την παρουσία των οπαδών στις εξέδρες με την έναρξη της νέα περιόδου, σε ποσοστό 33% της χωρητικότητας του γηπέδου, ο δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε: «Θα είναι μία δυναμική διαδικασία, η οποία εξαρτάται πάρα πολύ από το πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Από τον αριθμό των εγχώριων κρουσμάτων πάμε πολύ καλά και αν ήταν το αποκλειστικό κριτήριο, θα ήταν πιο χαλαρά τα μέτρα και από το 33%. Την ίδια ώρα, για να έχουμε τις ασφαλιστικές δικλίδες σε τομείς όπως η ασφάλεια και η υγεία των αθλητών και ταυτόχρονα να σεβαστούμε τα οικονομικά των σωματείων νομίζω ότι το 30-33% είναι μια καλή αρχή. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τις καλές εξελίξεις των επιδημιολογικών δεδομένων θα υπάρχει και η ανάλογη αύξηση του ποσοστού, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τη χαλάρωση των μέτρων».

Γιατί 30-33%; Ο επικεφαλής της Ιατρικής Επιτροπής της ΚΟΠ, απάντησε: «Τα δεδομένα θα επανεξετάζονται ανάλογα με την πανδημία και τους αγώνες. Το 30-33% δεν ήταν αυθαίρετο, ήταν καλά μελετημένο. Για να βγει αυτό το ποσοστό πρέπει να γνωρίζεις τη δομή του κάθε σταδίου. Τα στάδια δεν είναι όλα τα ίδια, υπάρχει ανομοιογένεια στη χωρητικότητα, στον τρόπο που είναι διαμορφωμένα. Η αναπροσαρμογή είναι τέτοια που πρέπει να βρεις εκείνο τον μέσο όρο, που θα κρατήσει όσον το δυνατόν και λειτουργικό και βιώσιμο το στάδιο και γενικότερα την αθλητική δραστηριότητα».

Για την παρουσία οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας, είπε: «Στο πρώτο στάδιο θα υπάρχει κάποιος περιορισμός στους φιλοξενούμενους οπαδούς, αλλά αυτό συζητείται. Δεν υπάρχει τελική απόφαση. Εξαρτάται από τον τρόπο που θα εφαρμόσουμε τα μέτρα στις εισόδους και τα πρωτόκολλα, αν θα αποφασιστεί η παρουσία οπαδών της άλλης ομάδας».

Η ιατρική Επιτροπή της ΚΟΠ επεξεργάζεται και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και για τα φιλικά προετοιμασίας που θα αρχίσουν σε ένα μήνα περίπου: «Στόχος είναι να επανέλθουμε στη νέα κανονικότητα. Προσπαθούμε να δώσουμε ό,τι καλύτερο σε χαλάρωση, διότι για μένα είναι και μία ανταμοιβή προς τους συμπολίτες μας που απέδειξαν υπευθυνότητα με τη συμπεριφορά τους. Ταυτόχρονα είναι και μία πρόκληση της κοινωνικής μας συμπεριφοράς, της κοινωνικής ευθύνης και της αυτοπειθαρχίας που πρέπει να εμπεδωθεί. Μέσα από αυτή τη χαλάρωση».

Μία εβδομάδα περιορισμός στα θετικά κρούσματα

Το σενάριο του θετικού κρούσματος ήταν ο μεγαλύτερος «βραχνάς» μεταξύ ΚΟΠ και κυβέρνησης που οδήγησε τελικά στη διακοπή του πρωταθλήματος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στη νέα περίοδο, ο δρ Αγαθαγγέλου ανέφερε:

«Αγγίζει πάντοτε τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσει όλη η ομάδα. Η κάθε περίπτωση θα ιχνηλατιστεί με τη νέα μεθοδολογία, η οποία ακολουθείται για κάθε ανίχνευση από στενή μέχρι μακρινή επαφής. Άρα η διαδικασία θα είναι η ίδια. Η μία εβδομάδα και όχι οι 14 μέρες, είναι κάτι το οποίο το υιοθετούμε έτσι κι αλλιώς στον γενικότερο πληθυσμό και όχι μόνο στους αθλούμενους όπως ορίζεται η στενή επαφή. Όσο περισσότερο παρέχεται χρόνος, τόσο πιο ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και οι γνώσεις γύρω από τον μεταδοτικό αυτό ιό. Μέσα από τις κλινικές μελέτες παίρνουμε γνώση έτσι ώστε να εφαρμόσουμε πολύ πιο καλύτερα και αποτελεσματικά και αποδοτικά τα μέτρα. Και σε περίπτωση κρούσματος και σε περίπτωση ύποπτης επαφής με αθλητή. Τα μέτρα δεν είναι μόνο στο περιβάλλον των προπονήσεων και των σταδίων, αφού ένας ποδοσφαιριστής είναι ένας πολίτης που έχει την προσωπική του ζωή και οφείλουμε τα μέτρα ατομική προστασίας και ατομική ευθύνης να υιοθετούνται από όλους. Διότι έχουμε την ευθύνη προς τον συνάνθρωπό μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ