aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚυπριακό ποδόσφαιρο σε… τεντωμένο σχοινί

Κυπριακό ποδόσφαιρο σε… τεντωμένο σχοινί

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να… σφυροκοπά χωρίς έλεος, η στρογγυλή θεά βαριαναστενάζει, ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα και μοιραία, το άμεσο μέλλον δεν προδιαγράφεται τόσο ευοίωνο. Τα κρούσματα είναι πολλά, πάρα πολλά, η διασπορά μεγάλη, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το πώς αρχικά θα συνεχιστεί και το πώς θα ολοκληρωθεί εν τέλει το τρέχον πρωτάθλημα. Όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες που συγκροτούν την Α’ Κατηγορία χτυπήθηκαν από νέο κύμα του ιού, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, ενεργοποίησαν (εδώ και μέρες) τις πρόνοιες του σχετικού πρωτοκόλλου, περιμένοντας —την ίδια ώρα— με αγωνία τα αποτελέσματα των καθημερινών (πλέον) ελέγχων που υποβάλλονται τα μέλη των τμημάτων τους. Και στην ουρά; Τα μέτρα από πλευράς των αρμόδιων Αρχών για την αναχαίτιση της πανδημίας και την αναπροσαρμογή σε αυτά.

Αναντίρρητα, η όλη διαδικασία, εκτός από… ψυχοφθόρα, επηρεάζει σε σημαντικότατο βαθμό την προετοιμασία. Πέρα από την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων, προκύπτουν ανατροπές στον σχεδιασμό των προπονητών, γεννώντας αυτομάτως προβληματισμό για το εάν θα παραταχθούν στη σέντρα ή όχι. Για παράδειγμα, το ντέρμπι της Λεμεσού, Απόλλων-ΑΕΛ, ένα μόλις 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη έναρξή του, αναβλήθηκε. Τα κρούσματα στο «στρατόπεδο» των κυανόλευκων αυξάνονται και πληθύνονται, θέτοντας αυτομάτως ερωτηματικά για το κατά πόσον θα διεξαχθεί και η επόμενη αγωνιστική υποχρέωση της ομάδας της Λεμεσού. Το ερχόμενο Σάββατο, το πρόγραμμα «λέει» ντέρμπι κορυφής, ΑΕΚ-Απόλλων, ωστόσο με βάση τα σημερινά δεδομένα ουδείς μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για τη διεξαγωγή του. Και οι Λαρνακείς, βλέπετε, λόγω των κρουσμάτων ποδοσφαιριστών στον κατάλογο Α’, ζήτησαν και πήραν αναβολή του αγώνα της τρέχουσας αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό.

Στην εν λόγω «κατηγορία» προστίθενται και άλλες αναμετρήσεις της 16ης στροφής του μαραθωνίου που θα διεξαχθεί το τριήμερο 8, 9 και 10 Ιανουαρίου. Σε πρώτο πλάνο είναι το ματς ΑΠΟΕΛ – Ανόρθωση, λόγω των νέων χθεσινών μαζικών κρουσμάτων στην «Κυρία». Την ίδια ώρα που παίρνουν σειρά οι διπλοί αγώνες για τη β΄ φάση του κυπέλλου. Το αγωνιστικό πρόγραμμα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τις πλείστες ομάδες, επομένως οι αναβολές παιχνιδιών, εκτός από την ανατροπή του σχεδιασμού, βάζει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι στη διοργανώτρια Αρχή.

Ως εκ τούτου, η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Ομικρον» έριξε σε βαθιές σκέψεις τους αξιωματούχους στην ΚΟΠ, ωστόσο θέμα αναβολής αγωνιστικής δεν εξετάζεται. Θα βαδίσουν με βάση το πρωτόκολλο, σημειώνοντας πως όσα ματς μπορούν να διεξαχθούν θα γίνουν κανονικά και τα υπόλοιπα θα ορίζονται σε κατοπινό στάδιο. Για να αναβληθεί αγώνας στην Α΄ Κατηγορία, υπενθυμίζουμε, πρέπει μία ομάδα να έχει τουλάχιστον 4 κρούσματα στον κατάλογο Α σε διάστημα επτά ημερών. Για να αναβληθούν, τώρα, άλλοι αγώνες της ομάδας πέραν της περιόδου των πρώτων επτά ημερών από το πρώτο θετικό κρούσμα, θα πρέπει  να έχει τουλάχιστον 10 ποδοσφαιριστές του καταλόγου Α, ταυτόχρονα σε απομόνωση ή για περίοδο που όλοι οι τερματοφύλακες του καταλόγου Α και Β της ομάδας είναι ταυτόχρονα σε απομόνωση, λόγω του ότι είναι θετικοί στον ιό, βάση οδηγιών του υπουργείου Υγείας.

Ξεκάθαρα, λοιπόν, τα δεδομένα. Όπως ξεκάθαρες είναι και οι πρόσφατες αλλαγές που αφορούν τα τεστ στα οποία πρέπει να υποβάλλονται όσοι δεν έχουν λάβει την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του Covid-19. Δικαίωμα εγγραφής στο φύλλο αγώνα έχουν μόνο όσοι έκαναν την τρίτη δόση και αυτοί που κατέχουν πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα από PCR ή rapid test την προηγούμενη ημέρα του αγώνα ή την ημέρα του αγώνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ