«Κουρελόχαρτο» η «συμφωνία του Big-6», παραβιάστηκαν όλες οι πρόνοιες!

TOY ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Η ενόχληση της ΑΕΛ και της ΑΕΚ για το γεγονός πως δεν έλαβαν χρήματα ως αποζημίωση από τις ομάδες που συμμετείχαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου επανέφερε στο προσκήνιο την περιβόητη «συμφωνία κυρίων» του Big-6.

Γύρω στα μέσα Απριλίου, κι ενώ η επικοινωνία γινόταν με τηλεδιασκέψεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πρόεδροι των συλλόγων που προπορεύονταν στη βαθμολογία του πρωταθλήματος και ταυτόχρονα έχουν και τον μεγαλύτερο όγκο οπαδών, προχώρησαν σε μία συμφωνία, αγγλιστί «Gentleman’s Agreement», για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Περιλάμβανε τρεις βασικές πρόνοιες.

Σωστά μαντέψατε, παραβιάστηκαν μέχρι και το τελευταίο γράμμα!

Η πρώτη αφορούσε στην κοινή γραμμή του… συνασπισμού «Big 6» για τη μείωση των απολαβών των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια της διακοπής λόγω του κορωνοϊού. Είχε συμφωνηθεί ότι οι περικοπές να είναι κοινές για όλους, με συγκεκριμένο ποσοστό. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με την κάθε ομάδα εσωτερικά να χειρίζεται διαφορετικά το ζήτημα.

Η δεύτερη πρόνοια, αφορούσε στο ενδεχόμενο επαναφοράς του αιτήματος αύξησης των ομάδων στην Α’ κατηγορία. Ομόνοια, Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, ΑΕΚ, ΑΕΛ είχαν συμφωνήσει ότι θα ακολουθήσουν κοινή γραμμή εναντίον σχετικής πρότασης αύξησης των ομάδων. Πέραν της Ανόρθωσης και του Απόλλωνα δεν υπήρξαν άλλες αρνητικές ψήφοι στην Καταστατική Συνέλευση της ΚΟΠ.

Η τρίτη πρόνοια της «συμφωνίας των 6» αφορούσε στις σχέσεις των συλλόγων για τις ανανεώσεις συμβολαίων και τις μετεγγραφές. Εν ολίγοις, θα καταβαλλόταν προσπάθεια να μην υπάρξει πλειστηριασμός ανάμεσα στις ομάδες όταν αποκτούσαν ή έδιωχναν ποδοσφαιριστές. Η μετεγγραφή Παπουλή στην Ομόνοια έβαλε «φωτιές» με τον Απόλλωνα να εξαπολύει «πυρά» στην Ομόνοια. Aκολούθησε η μετεγγραφή Ουζόχο στον ΑΠΟΕΛ. Οι γαλαζοκίτρινοι μπήκαν σφήνα και άρπαξαν τον Φρανσίς Ουζόχο, συμφωνώντας με τη Λα Κορούνια και φράζοντας νέα παραχώρησή του στην Ομόνοια.

Τα πιο πάνω υπογράφηκαν γραπτώς από τους πρόεδρους των έξι ομάδων που προπορεύονταν στη βαθμολογία. Επιπλέον προφορικά συμφωνήθηκε, εξαιρουμένης της Ανόρθωσης, ότι όσες ομάδες συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα αποζημιώσουν με το ποσό των 100.000 ευρώ την ΑΕΛ και την ΑΕΚ (50.000 ευρώ στην κάθε μία). Επιπλέον, όποια ομάδα προκρινόταν σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης όφειλε να δώσει άλλες 100.000 ευρώ. Δια στόματος Νίκου Κίρζη τονίστηκε ότι ο Απόλλων δεν είναι θετικός να πληρώσει το ποσό της αποζημίωσης αφού έχουν καταπατηθεί όλες οι πρόνοιες της συμφωνίας.

Η «συμφωνία κυρίων» έγινε… κουρελόχαρτο και πάει στον κάλαθο των αχρήστων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ