aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑνατροπή δεδομένων: Οι εισηγήσεις της ΚΟΠ για ενίσχυση της παρουσίας των Κύπριων παικτών

Ανατροπή δεδομένων: Οι εισηγήσεις της ΚΟΠ για ενίσχυση της παρουσίας των Κύπριων παικτών

Η εγκύκλιος που στάλθηκε στα σωματεία για ενημέρωση, σχολιασμό και παρατηρήσεις, περιλαμβάνει αυξημένα πρόστιμα και νέες απαιτήσεις για τη συμμετοχή των ντόπιων παικτών

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) εισηγείται σειρά τροποποιήσεων στην Προκήρυξη του Πρωταθλήματος, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας των Κυπρίων παικτών στις ομάδες της Α΄Κατηγορίας. Η εγκύκλιος που στάλθηκε στα σωματεία για ενημέρωση, σχολιασμό και παρατηρήσεις, περιλαμβάνει αυξημένα πρόστιμα και νέες απαιτήσεις για τη συμμετοχή των ντόπιων παικτών.

Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες αλλαγές προβλέπουν την επιβολή προστίμου ύψους €15.000 σε οποιαδήποτε ομάδα δεν έχει Κύπριο παίκτη στην αρχική ενδεκάδα, καθώς και πρόστιμο €5.000 για την παρουσία μόνο ενός Κυπρίου. Επιπλέον, η ΚΟΠ εισηγείται την αύξηση της παρουσίας των Κυπρίων παικτών σε τέσσερις στο φύλλο αγώνος για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Στόχος είναι η σταδιακή αύξηση αυτής της παρουσίας, ώστε να φτάσει τους οκτώ Κύπριους παίκτες στην 23άδα μέχρι τη σεζόν 2028-29.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του παραγκωνισμού των γηγενών ταλέντων, πρακτική που έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο στις περισσότερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας. Οι προπονητές και οι διοικήσεις συχνά επιλέγουν ξένους παίκτες, θεωρώντας τους πιο έτοιμους και ικανούς να ανταποκριθούν άμεσα στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος.

Αυτό όμως στερεί ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης στους Κύπριους.

Η πρωτοβουλία της ΚΟΠ, έχει ήδη προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις από τα σωματεία. Πολλές ομάδες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αυξημένα πρόστιμα και την αναλογική αύξηση της παρουσίας Κυπρίων παικτών, υποστηρίζοντας ότι τέτοια μέτρα θα επιβαρύνουν οικονομικά τους συλλόγους και θα δυσκολέψουν τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Παρά τις αντιδράσεις, η ΚΟΠ φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει με τις προτάσεις της, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των σωματείων στην επόμενη συνεδρίαση, πιθανόν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η ΚΟΠ πιστεύει ότι η ενίσχυση της παρουσίας των ντόπιων παικτών είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κυπριακού ποδοσφαίρου. Οι νέοι κανονισμοί, αν και θα μπορούσαν να είναι αυστηρότεροι, αποσκοπούν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα τοπικά ταλέντα θα μπορούν να αναδειχθούν και να προσφέρουν σημαντικά στον σύλλογό τους και την εθνική ομάδα. Η ενδυνάμωση των Κυπρίων παικτών θα συμβάλει στη βελτίωση του πρωταθλήματος και στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μας.

Η λήψη αυστηρότερων κανονισμών θεωρείται από την ΚΟΠ ως αναγκαίο μέτρο για την προστασία και την προώθηση των Κυπρίων, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιο δυναμικό και ανταγωνιστικό κυπριακό ποδόσφαιρο στο διεθνές επίπεδο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ