aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚΟΠ και UEFA παρουσίασαν το Χάρτη του Κυπριακού Ποδοσφαίρου

ΚΟΠ και UEFA παρουσίασαν το Χάρτη του Κυπριακού Ποδοσφαίρου

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου σε συνεργασία με την UEFA, παρουσίασαν τον «Χάρτη του Κυπριακού Ποδοσφαίρου». Πρόκειται για μια έρευνα στην οποία αντικατοπτρίζεται η κατάσταση σε όλους τους τομείς του Κυπριακού Ποδοσφαίρου σε Σωματειακό επίπεδο.

Η παρουσίαση έγινε από τον Στέλιο Ποταμίτη του Τμήματος Πρωταθλημάτων ΚΟΠ και τους Sefton Perry, Head of the UEFA Intelligence Centre Analytics, Football Sustainability, and Research Department της UEFA και τον Νicholas Beazley, Manager Financial Sustainability & Research, Football Sustainability, and Research Department της UEFA.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας και ο Νίκος Νικολάου, Αντιπρόεδρος της ΚΟΠ και Διευθυντή του Εθνικού Σχεδίου Κριτηρίων UEFA.

«Η φετινή, πρώτη καταγραφή του χάρτη του ποδοσφαίρου μας είναι απλά η αρχή μιας προσπάθειας η οποία θα γίνεται κάθε χρόνο, μετά την ολοκλήρωση των διοργανώσεων μας. Ήταν κάτι που έλειπε και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ως Ομοσπονδία, είμαστε σε θέση να παρέχουμε αυτό το εγχειρίδιο στην Κυπριακή ποδοσφαιρική κοινότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΚΟΠ για να προσθέσει:

«Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προσπαθεί συνεχώς να εξελίσσεται και στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζουμε σήμερα το χάρτη του Κυπριακού Ποδοσφαίρου. Σε συνεργασία με την UEFA και στα πρότυπα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών, χαρτογραφούμε το Κυπριακό ποδόσφαιρο και παρουσιάζουμε ενδιαφέροντα στοιχεία που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας».

Από την πλευρά του, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Η σύγκριση στοιχείων που επιχειρείται με Ομοσπονδίες του ίδιου περίπου βεληνεκούς με τη δική μας, είναι εξαιρετικής σημασίας, προκειμένου να διαπιστώσουμε τυχών αδυναμίες και ελλείψεις που έχουμε. Παράλληλα, με στοιχεία και αριθμούς, στέλνουμε το μήνυμα πως το Κυπριακό ποδόσφαιρο σε πολλούς τομείς, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες μεγαλύτερες χώρες. Αντίθετα, οι συγκρίσεις δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε συγκεκριμένα πεδία, όπως για παράδειγμα η προσέλευση θεατών στα γήπεδα, πάντα βάσει αναλογίας πληθυσμού».

Μιλώντας εκ μέρους της UEFA, ο επικεφαλής του Intelligence Centre, Sefton Perry, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Κυπριακό Ποδόσφαιρο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ευρώπη είναι γεμάτη χώρες με πληθυσμό 5-10 εκατομμύρια. Εσείς είστε γύρω στις 800.000 και τις ανταγωνίζεστε σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε ο κ. Perry, για να προσθέσει: «Πριν λίγα χρόνια η Κύπρος δεν είχε καλή φήμη στη FIFA και στην UEFA όσον αφορά τις υποχρεώσεις των Σωματείων προς τους ποδοσφαιριστές και τις οφειλές. Πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει λόγω της καλής δουλειάς που έγινε από την Ομοσπονδία και τα Σωματεία».

Η έρευνα παραδόθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους σε έντυπη μορφή.

Ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν:

-Τα συνολικά έσοδα των Κυπριακών ομάδων για την ποδοσφαιρική περίοδο 2020 – 2021 ανήρθαν στα 64 εκατομμύρια ευρώ. Το 21% προήλθε από τα τηλεοπτικά δικαιωμάτα, το 26% από χορηγίες, το 8% από τα εισιτήρια, το 17% από τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA και το 24% από άλλες δραστηριότητες (π.χ. πώληση ποδοσφαιριστών).

-Οι ομάδες στην Κύπρο ξοδεύουν το 60% των εισοδημάτων τους αποκλειστικά σε μισθούς ποδοσφαιριστών. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70% αν υπολογιστούν οι μισθοί και οι παροχές σε άλλους εργαζόμενους αλλά και οι μεταγραφές.

-Παρά το γεγονός ότι από το 2010 μέχρι το 2019, η προσέλευση στα γήπεδα στην Κύπρο μειώθηκε συνολικά κατά 6%, εντούτοις η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με την ψηλότερη προσέλευση θεατών στα γήπεδα, κατά αναλογία πληθυσμού. Την περίοδο 2019-2020 υπήρξε αυξητική τάση των φιλάθλων η οποία διακόπηκε λόγω της Πανδημίας.

-Από το 2008 μέχρι σήμερα, πέντε ομάδες έπαιξαν για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία ενώ, την ίδια περίοδο, μόνο πέντε ομάδες ήταν ανελλιπώς στην πρώτη Κατηγορία (ΑΕΛ, ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, Ανόρθωση και Ομόνοια). Συνολικά έπαιξαν στην Α’ Κατηγορία 27 ομάδες, αριθμός που δείχνει ότι ομάδες των μικρότερων Κατηγοριών, έχουν την ευκαιρία να προαχθούν στη μεγάλη κατηγορία.

-Οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές πήραν μόνο το 27% του χρόνου συμμετοχής στους αγώνες του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας την ποδοσφαιρική περίοδο 2020-2021, ποσοστό αρκετά χαμηλό συγκριτικά με άλλες χώρες, κάτι που έχει αντίχτυπο στην Εθνική ομάδα. Από αυτό το 27%, μόνο το 6% ήταν νεαροί ποδοσφαιριστές κάτω των 22 ετών.

-Από το 2012 μέχρι το 2021 πήραν το Κύπελλο Coca – Cola έξι διαφορετικές ομάδες, αριθμός που δείχνει την ανταγωνιστικότητα της διοργάνωσης.

– Έξι Ευρωπαϊκές χώρες διεξαγάγουν το Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας σε δύο γύρους και play-offs με τις ομάδες να χωρίζονται σε δύο όμιλους στη Β’ φάση (Αυστρία, Δανία, Βέλγιο, Σλοβακία, Ουαλία, Κύπρος). Δώδεκα χώρες έχουν τέσσερις γύρους, δεκαέξι χώρες ολοκληρώνουν το Πρωτάθλημα τους σε δύο γύρους και πέντε χώρες σε τρεις γύρους. Συνολικά το 35% των χωρών έχουν play-offs αλλά όχι με τον ιδιο τρόπο διεξαγωγής όπως η Κύπρος (π.χ. το Ελληνικό Πρωτάθλημα).

-Στις μισές σχεδόν χώρες της Ευρώπης (52%), το Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας διαχειρίζεται από Λίγκα ενώ στις υπόλοιπες χώρες, τη διαχείριση την έχει η Ομοσπονδία.

-Την τελευταία 20ετία, η Κύπρος ανέβασε αισθητά τη θέση της στην κατάταξη της UEFA φτάνοντας στην 15η πέρσι. Ο ΑΠΟΕΛ μάζεψε 72 βαθμούς, η Ανόρθωση 23,5, ο Απόλλων 22, η Ομόνοια 15,5, η ΑΕΚ 14, η ΑΕΛ 9 βαθμούς και άλλες ομάδες είχαν μικρότερη συγκομιδή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ