aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΚατάταξη UEFA: Οι... μάχες και τα κρίσιμα ματς Ομόνοια-ΠΑΟΚ

Κατάταξη UEFA: Οι… μάχες και τα κρίσιμα ματς Ομόνοια-ΠΑΟΚ

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία έχει τη φετινή σεζόν το ελληνικό ποδόσφαιρο με τη συμμετοχή των Ολυμπιακού στο Champions League και ΠΑΟΚ, ΑΕΚ στο Europa League ώστε να πάρει αρκετούς βαθμούς στη βαθμολογία της UEFA, να αφήσει τη 18η θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή και ενόψει της σεζόν 2022-23 να φτάσει στη 15η θέση ή ακόμα και στη 14η θέση. Και να εξασφαλίσει έτσι όχι απλά τη συμμετοχή πέντε ομάδων στα ευρωπαϊκά γήπεδα τη μεθεπόμενη σεζόν, τόσες άλλωστε είχε και φέτος, αλλά και την παρουσία των δύο εξ αυτών στα προκριματικά του Champions League.

Για την Κύπρο η οποία συνεχίζει μονάχα με την παρουσία της Ομόνοιας στην Ευρώπη, είναι εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα για την Κύπρο, όσον αφορά στο… κυνήγι της 15ης θέσης. Όπλα της Ελλάδας σε αυτή τη μάχη τόσο η παρουσία τριών ομάδων στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα όσο και οι δύσκολες κληρώσεις των ομάδων από τις αντίπαλες χώρες σε Champions League και Europa League αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα. Πάμε να δούμε αναλυτικά πως διαμορφώνεται το τοπίο.

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΟΜΙΛΟ Η ΜΙΝΤΖΙΛΑΝΤ

Η Δανία πριν ξεκινήσει αυτή η μάχη είναι στη 14η θέση με 27.375 βαθμούς και βρίσκεται 4.375 πόντους μπροστά από την Ελλάδα. Η Δανία έχει όμως μόλις μια ομάδα στην Ευρώπη, τη Μίντζιλαντ, που συνεχίζει στο Champions League σε έναν όμιλο μάλιστα αρκετά δύσκολο καθώς έχει να αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ, τον Άγιαξ και την Αταλάντα. Η λογική λέει πως δεν θα μπορέσει να μαζέψει αρκετούς βαθμούς για να διατηρήσει τη θέση της.

ΤΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Στη 15η θέση αυτή τη στιγμή βρίσκεται η Κύπρος με 27.000 πόντους, 3.600 περισσότερους από την Ελλάδα. Η Κύπρος έμεινε με μόνο μια ομάδα στο Europa League, την Ομόνοια. Η ιδιαιτερότητα είναι πως η Ομόνοια, την οποία απέκλεισε ο Ολυμπιακός στα προκριματικά του Champions League, έχει κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με τον ΠΑΟΚ, την Αϊντχόφεν και την Γρανάδα. Και αν ο όμιλος είναι δύσκολος για τον ΠΑΟΚ, εξίσου δύσκολος είναι για την Ομόνοια και ίσως εκεί αυτό που θα ήθελε περισσότερο από κάθε άλλο η Ελλάδα είναι η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα να έχει συνολικά καλύτερα αποτελέσματα από την Ομόνοια. Από την άλλη, κάθε βαθμολογικό όφελος για την Ομόνοια απέναντι στον ΠΑΟΚ και ειδικά νίκη ή νίκες, θα ωφελήσει και την Κύπρο.

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ Η ΣΕΡΒΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ

Τη 16η θέση κατέχει η Σερβία με 24.250 βαθμούς, μόλις 850 μπροστά από την Ελλάδα. Και οι Σέρβοι όμως έμειναν με μια ομάδα στα ευρωπαϊκά σαλόνια, τον Ερυθρό Αστέρα. Οι ερυθρόλευκοι συνεχίζουν στο Europa League σε όμιλο όπου θα τεθούν αντιμέτωποι με τη Γάνδη, τη Χόφενχαϊμ και τη Σλόβαν Λίμπερετς. Έναν όμιλο όπου δεδομένα έχει ελπίδες για θετικά αποτελέσματα, ακόμα και πρόκριση στον επόμενο γύρο του Europa League. Κάτι που βέβαια δεν επιθυμεί η Ελλάδα.

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΒΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΓΙΟΥΝΓΚ ΜΠΟΪΣ

Μια θέση πάνω από την Ελλάδα, στη 17η με 23.475 πόντους είναι η Ελβετία. Οι Ελβετοί μετά τον αποκλεισμό της Βασιλείας έμειναν και αυτοί μόνο με μια ομάδα στο Europa League, τη Γιουνγκ Μπόις. Οι κιτρινόμαυροι είναι στον ίδιο όμιλο με Ρόμα, Κλουζ και ΤΣΣΚΑ Σόφιας και φυσικά έχουν ελπίδες για νίκες, ακόμα και πρόκριση στον επόμενο γύρο.

ΑΒΑΝΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Την ίδια ώρα η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη μάχη της από τη 18η θέση με 23.400 βαθμούς. Βέβαια η χώρα μας ως γνωστόν συνεχίζει με τρεις ομάδες σε Champions League και Europa League. Ο μεν Ολυμπιακός μετέχει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, σε έναν όμιλο δύσκολο, με αντιπάλους την Πόρτο, τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Μαρσέιγ αλλά οι ερυθρόλευκοι έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορούν να τα βάλουν ακόμα και με τα μεγαθήρια. Οπότε η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά βαθμούς, όπως άλλωστε έκανε και πέρυσι η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς.

Ο ΠΑΟΚ όπως γράψαμε και πιο πάνω είναι στον ίδιο όμιλο με Αϊντχόφεν, Γρανάδα και Ομόνοια και εκεί τα δύο ματς με τους Κύπριους ίσως αποδειχθούν τα σημαντικότερα για την Ελλάδα.

Τέλος η ΑΕΚ μετά την τεράστια πρόκριση επί της Βόλφσμπουργκ και τους πόντους που πήρε για τη συνολική βαθμολογία της Ελλάδας κληρώθηκε σε έναν όμιλο με αντιπάλους τη Μπράγκα, τη Λέστερ και Ζόρια. Η ΑΕΚ έχει τύχη και μπορεί να προσφέρει σημαντικούς πόντους στην Ελλάδα.

ΠΩΣ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ

Πως όμως μετράει η UEFA τη βαθμολογία και πως δίνουν οι ομάδες πόντους στη χώρα τους; Η κάθε νίκη στους ομίλους είτε του Champions League, είτε του Europa League δίνει 2.000 βαθμούς στην προσωπική βαθμολογία της κάθε ομάδας. Αυτοί διαιρούνται με τους συλλόγους που ξεκινάει κάθε χώρα στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και προστίθενται στη συνολική βαθμολογία της Ελλάδας.

Για παράδειγμα αν ένας εκ των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ η ΑΕΚ κάνει μια νίκη στη φάση των ομίλων θα πάρει 2.000 πόντους για τη δική του βαθμολογία και θα προσφέρει 400 βαθμούς στην Ελλάδα. Άρα αν κάποιος πει ότι οι υπόλοιπες χώρες δεν κάνουν ούτε μια νίκη η Ελλάδα θέλει 11 νίκες σε 18 ματς για να περάσει τη Δανία και να βρεθεί στη 14η θέση.

Την ίδια ώρα η ισοπαλία δίνει 1000 βαθμούς σε κάθε σύλλογο που διαιρείται επίσης διά πέντε. Αντίθετα η ήττα δεν δίνει καθόλου βαθμούς. Το αρνητικό για την Ελλάδα είναι πως στις προπορευόμενες χώρες από τη στιγμή που ξεκίνησαν τις Ευρωπαϊκές τους διοργανώσεις με τέσσερις ομάδες οι βαθμοί 2000 ή 1000 ανάλογα την περίπτωση διαιρούνται διά τέσσερις.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα προσθέσει βαθμούς στη συνολική της βαθμολογία αν ο Ολυμπιακός καταφέρει και περάσει στους 16 του Champions League. Δεν υπάρχει αντίστοιχο μπόνους όμως για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League. Εκεί κάθε ομάδα παίρνει έξτρα βαθμούς μόνο αν βρεθεί στη φάση των «8».

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΚΑΘΕ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2022-23

Η 11η και η 12η θέση

  • Ο πρωταθλητής στα playoffs του Champions League
  • Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
  • Ο Κυπελλούχος στα playoffs του Europa League
  • Ο τρίτος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
  • Ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 13η και η 14η θέση

  • Ο πρωταθλητής στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
  • Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
  • Ο Κυπελλούχος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League
  • O τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 15η θέση

  • Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
  • Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
  • Ο Κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League
  • Ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 16η και η 17η θέση

  • Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
  • Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

Η 18η θέση και κάτω (μέχρι την 28η δεν αλλάζει κάτι)

  • Ο πρωταθλητής στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League
  • Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

*Εάν ο Κυπελλούχος έχει εξασφαλισμένη θέση στο Champions League τότε το εισιτήριο πάει στην ομάδα που έχει τερματίσει ψηλότερα στην βαθμολογία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ