aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚαταπολέμηση της διαφθοράς και στο ποδόσφαιρο

Καταπολέμηση της διαφθοράς και στο ποδόσφαιρο

ΟΣΟΙ αιφνιδιάστηκαν από τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, για φαινόμενα διαφθοράς στο κυπριακό ποδόσφαιρο δεν ζουν προφανώς σ΄ αυτή την χώρα. Λίγο-πολύ, ακόμη κι εκείνοι, που δεν ασχολούνται και πολύ με το ποδόσφαιρο, γνώριζαν ότι υπήρχαν διαχρονικά τέτοια φαινόμενα. Παλαιότερα με άλλους, διαφορετικούς τρόπους ενώ τα τελευταία χρόνια με άλλους. Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι, είτε γίνεται με παλιές μεθόδους, είτε με καινούργιες. Όλες αφορούν διαφθορά και διαπλοκή.

ΑΥΤΟ που περιγράφηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών είναι η εικόνα ενός κυκλώματος διαφθοράς στο κυπριακό ποδόσφαιρο και μάλιστα, όπως συναφώς αναφέρθηκε, με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA). Το πρώην στέλεχος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Χάρης Σαββίδης, μιλώντας ενώπιον των βουλευτών, ήταν πολύ συγκεκριμένος. Αναφέρθηκε σε σωματεία, που θα έπρεπε- με βάση τους κανονισμούς της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου- να είχαν διαγραφεί από τα μητρώα της.

ΟΛΑ αυτά, λοιπόν, έχουν αναφερθεί είναι πολύ σοβαρά και θα πρέπει να διερευνηθούν αμέσως. Τα όσα κατέθεσε ο κ. Σαββίδης θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα από τις αρμόδιες Αρχές του κράτους, αλλά όπως συναφώς επισημαίνεται, να τεθούν και ενώπιον της Europol και της UEFA, καθώς κάποια ζητήματα, που προκύπτουν ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας. Να αρχίσουμε, όμως, με τη διερεύνηση εδώ, στην Κύπρο και να προχωρήσει μέχρι τέλους. Ποιος θα ασχοληθεί; Θεωρούμε πως υπάρχουν δυο, τουλάχιστον, παράλληλοι δρόμοι. Η μια από τις διωκτικές αρχές, την Αστυνομία, που μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της θα στείλει τον φάκελο στην Νομική Εισαγγελία για τα περαιτέρω. Η δεύτερη θα μπορεί να είναι η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως οι καταγγελίες αυτές προσφέρουν μια ευκαιρία για να ξεκινήσει μια μεγάλη, συνολική και ολοκληρωμένη έρευνα για το ποδόσφαιρο. Ασφαλώς και δεν είναι εύκολο το εγχείρημα των αρμοδίων. Το ποδόσφαιρο με την εμπορευματοποίηση του, τα πολλά χρήματα που επενδύονται, έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, που δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό. Είναι προφανές πως έχουν εισβάλει συμφέροντα, οικονομικά και άλλα ενώ είναι γεγονός ότι στο χώρο αυτό έχει εμπλακεί και ο υπόκοσμος, που αυτό επίσης δημιουργεί νέα δεδομένα. Η διερεύνηση μέχρι τέλους των υποθέσεων αυτών είναι μονόδρομος. Το στοίχημα για τους αρμοδίους είναι να φθάσουν μέχρι τέλους και να κάνουν ανατροπές, καταπολεμώντας τη διαφθορά.

‘Ο Φιλελεύθερος

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ