aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΚάπως έτσι στήνουν τους αγώνες!

Κάπως έτσι στήνουν τους αγώνες!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Όπως μπορείτε να διαβάσετε και σε προηγούμενό μας ρεπορτάζ (κάντε κλικ εδώ), η ΟΥΕΦΑ για να προστατεύσει το ποδόσφαιρο, ανάμεσα σε άλλα, εφαρμόζει το σύστημα ανίχνευσης απάτης μέσω των στοιχημάτων σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία Sportradar.

Μάλιστα το συμβόλαιο της ΟΥΕΦΑ με τη Sportradar ανανεώθηκε μέχρι το 2018. Ο κοσμάκης –δυστυχώς– δεν έχει πρόσβαση στους περιβόητους φακέλους που καταφθάνουν σε ρυθμό πολυβόλου στα γραφεία της ΚΟΠ κι έτσι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς το περιεχόμενό τους.

Υπάρχουν, όμως και κάποιοι άλλοι οργανισμοί που στόχο έχουν την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων μέσω του στοιχήματος. Ένας από αυτούς είναι και η Federbet, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που «κυνηγά» τους ύποπτους αγώνες από τη στοιχηματική δραστηριότητα.

Η Federbet μας είχε απασχολήσει στο παρελθόν, όταν στην ετήσια έκθεσή της είχαν δημοσιευθεί οι ύποπτοι αγώνες για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Όποιος μπει σήμερα στην ιστοσελίδα της μπορεί να βρει την έκθεση της περιόδου 2015-16 και στην οποία περιλαμβάνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος.

Τα γραφεία της Sportradar στο Λονδίνο…

Κατά διαβολική σύμπτωση, μία ομάδα έχει την τιμητική της αφού εμφανίζεται να συμμετέχει σε ύποπτους αγώνες, τρεις εκ των οποίων μάλιστα είναι φιλικοί! Κι επειδή στημένοι αγώνες δεν υπάρχουν μόνο στο ποδόσφαιρο, η λίστα περιλαμβάνει ύποπτους αγώνες και στο μπάσκετ, και στο βόλεϊ, και στο τένις και στο χάντμπολ, ακόμη και στο μπιτς βόλεϊ!

Ένα δελτίο Τύπου της Federbet είναι ενδεικτικό για το πώς γίνεται η δουλειά… Τον Δεκέμβριο του 2015, αποκάλυπτε ότι η αλβανική Σκέντερμπεου ήταν πρωταγωνίστρια στην ίδια σεζόν, σε τέσσερις ευρωπαϊκούς αγώνες της, οι οποίοι θεωρήθηκαν ως ύποπτοι. Στον αγώνα με αντίπαλο τη Λοκομοτίβ Μόσχας, αναφέρονται τα ακόλουθα:

* Στο 77ο λεπτό κι ενώ το σκορ ήταν 1-0, η τιμή στο στοίχημα για το Over 2,5 (να σημειωθούν δηλαδή τρία η περισσότερα τέρματα) ήταν ανεξήγητα χαμηλή, στο 1.75, έστω κι αν απέμεναν λίγα λεπτά για τη λήξη του αγώνα.

* Στο 87ο λεπτό κι ενώ το σκορ παρέμενε στο 1-0, η τιμή στο στοίχημα για το Over 1,5 (να σημειωθούν δηλαδή δύο η περισσότερα τέρματα) ήταν ανεξήγητα χαμηλή, στο 1.60, έστω κι αν απέμεναν τρία λεπτά για τη λήξη του αγώνα.

capture-2

«Ποιος θα στοιχημάτιζε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει τουλάχιστον ένα ακόμα γκολ πριν το τελικό σφύριγμα;», αναφέρεται από τη Federbet. Και προσθέτει: «Η Λοκομοτίβ Μόσχας σκόραρε στο 89’ και στο 90’ με φανερά λάθη από την αλβανική ομάδα». Παρέθεσε μάλιστα και τα στιγμιότυπα του αγώνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Federbet (με το πολυσυζητημένο –στην Κύπρο– επώνυμο), Φραντσέσκο Μπαράνκα, αποκάλυψε ότι παρά το γεγονός ότι οι τιμές ήταν χαμηλές, είχαν παιχθεί τεράστια ποσά ότι η Λοκομοτίβ θα πετύχει κι άλλα τέρματα. Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν μία προφανής απόπειρα χειραγώγησης του αποτελέσματος.

Κάπως έτσι στέλνονται και οι φάκελοι και από την ΟΥΕΦΑ. Δεν είναι παλαβοί στην ΟΥΕΦΑ. Γνωρίζουν ποιες είναι οι δυνατές ομάδες και ποιες οι αδύνατες. Έχουν επίσης γνώση και για την εικόνα του αγώνα.

Κι είναι απόλυτα φυσιολογικό οι τζογαδόροι να παίζουν τα (μερικά) ευρώ τους ότι «θα σημειωθεί άλλο ένα τέρμα». Όταν όμως ποντάρονται δεκάδες χιλιάδες, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, από μεμονωμένα άτομα, ότι θα σημειωθούν άλλα δύο τέρματα μετά το 87’ (!) τότε κατατάσσουν τον αγώνα στους «ύποπτους» στημένους!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ