aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΚαιρό είχαμε να ζήσουμε τέτοιο μπέρδεμα

Καιρό είχαμε να ζήσουμε τέτοιο μπέρδεμα

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ) 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

Καιρό είχαμε να ζήσουμε τέτοιο μπέρδεμα για τα οικονομικά σωματείων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 91χρονα του ΑΠΟΕΛ, αποκάλυψε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να διαγράψει οφειλές των σωματείων προς τον ΦΠΑ ύψους 19,5 εκατομμυρίων ευρώ. Χθες υπήρξε η απαραίτητη διευκρίνιση.

Όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, η διαγραφή οφειλών για την οποία έκανε λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν για τον Φόρο Εισοδήματος και όχι τον ΦΠΑ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρόκειται για τον Φόρο Εισοδήματος πριν από το 2007. Από τα ενδότερα του Υπουργείου Οικονομικών μαθαίνουμε πως τελικά δεν είναι μόνο οφειλές προς τον Φόρο Εισοδήματος, αλλά οφειλές προς το τμήμα φορολογίας, δηλαδή και ΦΠΑ και ενδεχομένως Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Το ζουμί της υπόθεση όμως είναι η θέση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Θα εξετάσει, λέει, κατά πόσο αυτή η διαγραφή χρεών εμπίπτει στην κατηγορία κρατικής ενίσχυσης, κάτι που δεν επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άντε, τώρα, να βγεις από μέσα.

Ουσιαστικά αυτό που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν η συμφωνία που επήλθε μεταξύ του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τα σωματεία το 2007. Να διαγραφούν τα χρέη μέχρι τότε, με την υποχρέωση τα σωματεία να πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους. Αυτό τηρήθηκε με πάγωμα των οφειλών επί δικής του θητείας αλλά και του επόμενου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια. Προχθές το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε σε λογιστική εκκαθάριση σβήνοντας 19,5 εκατομμύρια ευρώ χρέος των ποδοσφαιρικών σωματείων.

Οπότε, οι οφειλές τους προς τον Φόρο Εισοδήματος από το 2007 και προηγουμένως τερματίστηκαν (και αλίμονο όσοι χρωστάνε). Τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από το 2007 μέχρι και σήμερα η ΚΟΠ προσπαθεί σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τον διακανονισμό τους. Αυτή τη φορά υπάρχει η ελπίδα πως τα σωματεία θα πληρώσουν τα χρέη τους και δεν θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος πολίτης την αποπληρωμή τους, όπως έγινε για παράδειγμα και με τις τράπεζες. Αλλιώς το 2027 η ΚΟΠ θα υποχρεωθεί να κάνει νέα συμφωνία με το κράτος για να πληρώσουν τα χρέη τους τα σωματεία που θα συσσωρευτούν την επόμενη δεκαετία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ