aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΚαμπανάκι κινδύνου για το κυπριακό ποδόσφαιρο

Καμπανάκι κινδύνου για το κυπριακό ποδόσφαιρο

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους αρθρογραφεί στο προσωπικό του blog sportdebate.wordpress.com για τα τεκταινόμενα στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά: «Παρακολουθώντας στενά τα τεκταινόμενα στο κυπριακό ποδόσφαιρο και αντιμετωπίζοντας το όλο θέμα πιο γενικά, πιο σφαιρικά, από το απλά να ακολουθώ την καθημερινότητα των ειδήσεων, αναφέρω συμπερασματικά τα πιο κάτω, εν έτη 2016:

Είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε βομβιστικές επιθέσεις κατά διαιτητών.

Είχαμε καταγγελίες με στοιχεία από πρώην διεθνή διαιτητή για χειραγώγηση αγώνων, τα οποία τυγχάνουν διερεύνησης από Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Έχουμε σημαντική αύξηση «φακέλων» από την ΟΥΕΦΑ για πιθανούς στημένους αγώνες.

Έχουμε καταγγελίες από πρώην παράγοντα για κομματικές παρεμβάσεις στο άθλημα.

Έχουμε καταγγελία από πολιτικό κόμμα ότι επιχειρείται συγκάλυψη υπόθεσης που σχετίζεται με παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα παραγόντων των ίδιων των ομάδων.

Έχουμε εξαγγελία από την Πολιτεία για λήψη σοβαρών και άμεσων μέτρων για πάταξη της βίας στα γήπεδα, που βασίζεται εν μέρει σε αμφιλεγόμενο σχέδιο ταυτοποίησης φιλάθλων, το οποίο τελικώς παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 3 σχεδόν συναπτά έτη και έχει αντιμετωπιστεί από το φίλαθλο κοινό σχεδόν σαν επιδημία.

Ταυτόχρονα με τα πιο πάνω, πολύ ανησυχητικά, οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει ότι:

Σταδιακά έχει μειωθεί η επένδυση των ομάδων σε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές (ειδικά σε σύγκριση με την περίοδο 2008-2012), απόρροια και των αλυσιδωτών επιπτώσεων της καθοδικής πορείας της κυπριακής οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια.

Σταδιακά έχει μειωθεί η ποιότητα του αγωνιστικού προϊόντος που παρακολουθούμε

Ποτέ δεν έχει υπάρξει οργανωμένη δημιουργία κουλτούρας θεάματος και ψυχαγωγίας, θυσιάζοντας την «οικογενειακή» προσέγγιση στο βωμό του φανατισμού και του αποτελέσματος.

Έχει κορυφωθεί η προκατάληψη στις τάξεις των φιλάθλων για θέματα διαφθοράς, διαπλοκής, χειραγώγησης και ουσιαστικά εξαπάτησης τους.

Παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα και ανεξιχνίαστες πολλές καταγγελίες για πιθανές εγκληματικές ενέργειες στο χώρο.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω δεδομένων:

Σταδιακή μείωση της προσέλευσης του κόσμου στα γήπεδα.

Σταδιακή απαξίωση του προϊόντος από το φίλαθλο κοινό και στροφή σε άλλα αθλήματα, ή/και σε άλλα πρωταθλήματα ή/και σε άλλα ενδιαφέροντα.

Σταδιακή μείωση της εμπορικής επένδυσης επιχειρηματικών συμφερόντων στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Σταδιακή εξαφάνιση ενδιαφερομένων να ασχοληθούν με τα κοινά του ποδοσφαίρου ως παράγοντες.

Θα μπορούσα να συμπληρώσω και πολλά άλλα, όμως δεν εξυπηρετεί περαιτέρω τα σημεία που θέλω να θίξω. Για αρκετά χρόνια, κρύψαμε πίσω από το αστραφτερό πέπλο του Τσάμπιονς Λιγκ πολλά από τα υποβόσκουσα προβλήματα και τώρα που η λάμψη όλο και ξεθωριάζει περισσότερο, τα προβλήματα ξεπροβάλλουν στο φως και κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.

Δυστυχώς το προϊόν ακολουθεί πτωτική πορεία και μάλιστα με ανησυχητικά γοργούς ρυθμούς. Μεγάλη και λαμπρή εξαίρεση, το ενδιαφέρον των φιλάθλων για την εθνική ομάδα, στοιχείο που απλά ενισχύει και ουσιαστικά ενδυναμώνει τις πιο πάνω διαπιστώσεις.

Η ποδοσφαιρική κοινότητα της χώρας οφείλει να αναγνωρίσει τα σημάδια και να τα αντιμετωπίσει εν τη γενέσει τους, πριν γιγαντωθούν. Η ποδοσφαιρική οικογένεια της χώρας οφείλει να προστατέψει το αγαπημένο της άθλημα προωθώντας και απαιτώντας αλλαγή πορείας και βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών.

Ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων (ομοσπονδία, ομάδες, αθλητές, ΜΜΕ, φίλαθλοι) είναι πάντοτε επιβεβλημένος, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού όλοι άμεσα και έμμεσα έχουν μερίδιο ευθύνης αλλά και ουσιαστικούς λόγους να επιθυμούν μόνο την ευημερία του αθλήματος. Ας είμαστε προληπτικοί γιατί τα σημάδια δεν είναι ευοίωνα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ