aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΙστορική ημέρα για τη Λεμεσό, κατέθεσε το θεμέλιο λίθο στο νέο γήπεδο ο ΠτΔ (pics)

Ιστορική ημέρα για τη Λεμεσό, κατέθεσε το θεμέλιο λίθο στο νέο γήπεδο ο ΠτΔ (pics)

Ιστορική είναι η 29η Φεβρουαρίου για τη Λεμεσό, τον κυπριακό αθλητισμό και φυσικά τις τρεις μεγάλες ομάδες της πόλης, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Άρη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του νέου σταδίου Λεμεσού στο Κολόσσι. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον ΚΟΑ στον χώρο ανέγερσης του γηπέδου, ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

Παρόντες ήταν Υπουργοί της Κυβέρνησης, Βουλευτές, πολιτειακές, στρατιωτικές, αστυνομικές και αθλητικές αρχές της Λεμεσού, καθώς και οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των τριών Λεμεσιανών σωματείων ΑΕΛ, Απόλλων και Άρη που θα χρησιμοποιούν ως έδρα τους το νέο γήπεδο.

Η ομιλία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας

«Θέλω να ευχαριστήσω τα σωματεία για τη συνεργασία που είχαμε για να ανεγερθεί αυτό το στολίδι. Τον πρώην πρόεδρο του ΚΟΑ, Κλεάνθη Γεωργιάδη. Όταν το 2014 εξαγγέλθηκε σαν ένα όραμα αν θέλετε η δημιουργία του γηπέδου αντιμετωπίσαμε σωρεία δυσκολιών τις οποίες τη μία μετά την άλλη κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε για να φτάσουμε σήμερα επί προεδρίας του Ανδρέα Μιχαηλίδη να προχωρούμε πια στην υλοποίηση του έργου. Θέλω να πω πως νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος, αφού το εν λόγω έργο αποτελεί ένα πάγιο αίτημα που εγείρουν οι ομάδες και οι δημότες της Λεμεσού πέραν από δύο δεκαετίες. Θα ήθελα να επισημάνω ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο γήπεδο, απόλυτα συμβατό με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης των χώρων για σωρεία σημαντικών ποδοσφαιρικών αλλά και άλλων εκδηλώσεων. Πληρώντας όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και σε συνδυασμό με όλες τις οδικές τροποποιήσεις θα αποσυμφορήσει από τις μαζικές μετακινήσεις την κατοικημένη περιοχή περιμετρικά του Τσιρείου σταδίου. Έχοντας αναφερθεί στο Τσίρειο, εκφράζω επιτέλους ένα δείγμα ικανοποίησης και ελπίζω να τηρηθούν τα όσα έχουμε συναποφασίσει. Και το λέω γιατί από το 2014 τέθηκαν στη διάθεση του διοικητικού συμβουλίου του Τσιρείου 3.500.000 ευρώ προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις χάριν των θεατών και της λειτουργικότητας του σταδίου. Από μελέτη σε μελέτη, από αναβολή σε αναβολή είμαστε στο 2020 και επιτέλους δέησε μία φράση να διορθωθεί για να γίνει. Και το λέω με αυστηρότητα και θέλω ο ΚΟΑ να παρακολουθεί, αλλά και η Κυβέρνηση θα παρακολουθεί, ώστε να διορθωθεί το συντομότερο.

Δεν δέχομαι να διατρέχουν κίνδυνο ο οποιοσδήποτε φίλαθλος και η οποιαδήποτε ομάδα αγωνίζεται σε αυτό το στάδιο. Είναι αδιανόητα τα όσα συμβαίνουν γι’ αυτό και κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο προεδρικό δεν περιορίστηκα μόνο στο Τσίρειο στάδιο, αλλά έχουμε επεκταθεί σε όλα γενικότερα τα στάδια. Με προτεραιότητες να προχωρήσουμε στη βελτίωση του Τσιρείο μέχρι την ανέγερση του νέου γηπέδου, αλλά και να δούμε πως μπορούμε να εκμεταλλευθούμε το Τσίρειο για τους αθλητές της πόλης. Προχωρήσαμε στην αύξηση των επιχορηγήσεων των αθλητών των σωματείων και των ακαδημιών, του νέου σχεδίου αποκατάστασης των αθλητών υψηλής επίδοσης και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων. Από το 2013 μέχρι το 2017 έχουν ολοκληρωθεί 44 έργα αθλητικής υποδομής συνολικού κόστους πολλών εκατομμυρίων, ενώ ευρίσκονται σε εξέλιξη άλλα 60 έργα ύψους 48.000.000 ευρώ. Φίλες και φίλοι, θέλω να σταθώ στην προσπάθειά μας που άπτεται της καταστολής της βίας και της καταπολέμησης της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων. Όσον αφορά την καταστολής της βίας, οφείλω να επισημάνω πως με την εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου τα φαινόμενα χουλιγκανισμού έχουν εξαλειφθεί. Την ίδια στιγμή παρά τις αντιδράσεις ο αριθμός των ατόμων που έχουν αποκτήσει κάρτα φιλάθλου έχει ξεπεράσει τις 100.000. Σημειώνεται πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται ένα τροποποιητικό νομοσχέδιο, όχι για να αλλάξει η φιλοσοφία, αλλά για να δώσουμε μεγαλύτερη ευχέρεια, αλλά και εμπιστοσύνη σε όσους προφασίζονται ότι τάχα θα αποκαλυφθούν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Όπως έχω τονίσει προ 20 ημέρου σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό, πρώτιστο μέλημα είναι η λήψη πρόσθετης σειράς μέτρων για να καταπολεμήσουμε το διαχρονικό φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όταν διαπιστώθηκε το 2015 ότι ο “στάβλος” υπήρχε και οι «παράγκες» λειτουργούσαν είχαμε πει ότι θα πάρουμε μέτρα. Το 2016 καταθέσαμε την σχετική νομοθεσία και το 2017 ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία την οποία η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για καταπολέμηση της χειραγώγησης. Το 2018 υιοθετήθηκε ο κώδικας χρηστής διοίκησης και δεοντολογίας με εφαρμογή από την 1/1/19 και εν συνεχεία έγινε ο διορισμός της επιτροπής δεοντολογίας με βάση της διατάξεις του νόμου περί πάταξης του φαινομένου χειραγώγησης αγώνων. Η ώρα η καλή να ευχηθώ και θέλω να πιστεύω ότι τον Μάιο του 2022 οι ομάδες της Λεμεσού θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το γήπεδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ