aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΙσχυρός στην UEFA, εχθρός του Πάπα και «κουρεμένος»

Ισχυρός στην UEFA, εχθρός του Πάπα και «κουρεμένος»

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Η ηχηρότερη ίσως καλοκαιρινή μετεγγραφή, μέχρι στιγμής, δεν αφορά ποδοσφαιριστή και δεν έγινε από κάποια ομάδα. Μας την ανακοίνωσε η ΚΟΠ, η οποία προσέλαβε ένα από τα πιο φημισμένα, ισχυρά και πολυσυζητημένα ονόματα στον χώρο της ευρωπαϊκής διαιτησίας: τον Χιου Ντάλας.

Ο 58χρονος Σκοτσέζος, μαζί με τον Πιερλουίτζι Κολίνα και τον Μαρκ Μπάτα, είναι οι ισχυροί άνδρες της Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA, με την οποία δεσμεύονται με συμβόλαιο μέχρι το 2020. Μια θέση η οποία δεν τον εμπόδισε να δώσει τα χέρια με την ΚΟΠ για τριετή συνεργασία, με όρους εντολής την εκπαίδευση των διαιτητών και τον συμβουλευτικό ρόλο πλάι στους Άλαν Σνόντι και Κώστα Κουτσοκούμνη.

Τον Ιούνιο που διανύουμε ο Ντάλας έμεινε ελεύθερος από την ΕΠΟ, μετά από διετή συνεργασία. Αρχικά ως αρχιδιαιτητής με απολαβές 180.000 ευρώ και στην πορεία μόνο ως εκπαιδευτής αλλά με κούρεμα μισθού κατά 50%.

Το είχε ζητήσει ο ίδιος να μην ορίζει πλέον τους διαιτητές, μετά από φημολογούμενες απειλές, την έντονη κριτική που δέχθηκε για το έργο του, δηλώσεις-φωτιά του ιδίου για τα λάθη του Σπάθα στο ματς του Αστέρα με τον Ολυμπιακό, αλλά και τον ξυλοδαρμό του Ζωγράφου από άγνωστους.

Ο Σκοτσέζος πάντως δεν ήταν αμάθητος από φουρτούνες, αφού προ εξαετίας απολύθηκε από το πόστο του προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας της χώρας του κατόπιν απαίτησης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας! Ο λόγος; Η αποκάλυψη ενός email που ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι έστειλε από τον επίσημο λογαριασμό της σκοτσέζικης ομοσπονδίας, το οποίο χαρακτηρίστηκε προσβλητικό για τον Πάπα.

Όπως έγραψε ο τοπικός Τύπος, υπήρχε η εικόνα ενός παιδιού το οποίο κρατούσε από το χέρι έναν ενήλικο και προσπαθούσε να περάσει το δρόμο, με την επιγραφή «Προσοχή» και ακολούθως το σχόλιο: «Έρχεται ο Πάπας». Ο Ντάλας κατηγορήθηκε ότι χλεύαζε και κριτίκαρε τον Πάπα, λόγω ενός σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκου σε καθολική εκκλησία.

Εκείνη την εποχή, Νοέμβριο του 2010, ο Ντάλας είχε κι άλλα μπλεξίματα, καθώς ένας βοηθός διαιτητής τον κατηγόρησε ότι του ασκούσε πίεση για να ψευδομαρτυρήσει υπέρ ενός διαιτητή για μια υπόθεση αμφισβητούμενου πέναλτι. Και σε αυτή την περίπτωση, αρνήθηκε την κατηγορία.

Ο «χάιλαντερ» της διαιτησίας είχε περιπέτειες και ως εν ενεργεία διεθνής διαιτητής, παρά τις διεθνείς παρουσίες του σε Γιούρο και Μουντιάλ, ως μία από τις κορυφαίες σφυρίχτρες της εποχής του. Το κύρος του δέχθηκε πλήγμα το 1997, όταν στο Ισπανία-Τσεχία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου παραδέχθηκε ότι καταλόγισε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της πρώτης.

Το 1999 διηύθυνε το «old firm» στην πατρίδα του, το οποίο χαρακτηρίστηκε «ντέρμπι της ντροπής». Απέβαλε δύο ποδοσφαιριστές της Σέλτικ, έναν της Ρέιντζερς, εισέβαλαν τέσσερις οπαδοί στο γήπεδο, ενώ δέχθηκε κέρμα στο κεφάλι που του προκάλεσε αιμορραγία. Το ματς διακόπηκε για αρκετά λεπτά προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Με το που συνεχίστηκε, καταλόγισε πέναλτι υπέρ της Ρέιντζερς, η οποία νίκησε 3-0 και πήρε το πρωτάθλημα. Μετά το ματς δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ οπαδοί της Σέλτικ έσπασαν τα παράθυρα του σπιτιού του.

Ένα χρόνο αργότερα, σε αγώνα του Γιούρο, η UEFA του πρόσφερε αστυνομική προστασία για ένα αμφισβητούμενο πέναλτι που έδωσε υπέρ της Ιταλίας, η οποία νίκησε με 2-1 τους έξαλλους Τούρκους. Σε αντίθεση με τους Βραζιλιάνους διεθνείς, οι οποίοι το 2002 του ζήτησαν να πανηγυρίσει μαζί τους την κατάκτηση του Μουντιάλ. Ο Ντάλας ήταν ο τέταρτος διαιτητής του τελικού…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ