aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ«Iερός πόλεμος» για μια κάρτα!

«Iερός πόλεμος» για μια κάρτα!

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Πέρασε από σαράντα μύρια κύματα και από τη φετινή ποδοσφαιρική περίοδο, η Κάρτα Φιλάθλου μπαίνει για καλά στη ζωή μας. Ο «ιερός πόλεμος» όμως μαίνεται και φίλοι και μη του ποδοσφαίρου παρακολουθούν, χωρίς κανένας να γνωρίζει την κατάληξη που θα έχει. ΚΟΑ και ΚΟΠ τραβούν το δρόμο τους, έχοντας απέναντι τους, τους οργανωμένους των μεγάλων ομάδων, καθώς επίσης και αντιδράσεις από αρκετά σωματεία και όχι μόνο. Θα έλεγε κανείς πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός», καθότι ανήμπορος να αντιδράσει στα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται από φίλους και εχθρούς.

Καλοκαίρι του 2014, λίγο πριν η Βουλή των Αντιπροσώπων γράψει, «κλειστό, λόγω θερινών διακοπών», με 31 ψήφους υπέρ και 18 κατά σε έκτακτη της συνεδρίαση άναψε το πράσινο φως και ψήφισε το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την πάταξη του φαινόμενου της βίας στα γήπεδα. ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ και Ζαχαρίας Κουλίας ταχτήκαν υπέρ στο τροποποιημένο νομοσχέδιο, ενώ καταψηφίστηκε από το ΑΚΕΛ το οποίο επέμενε στα περί φακελώματος.

Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε η κάρτα φιλάθλου καθίστατο υποχρεωτική ώστε να μπει κάποιος στο γήπεδο από την 1η Ιανουάριου 2015. Από τότε πέρασαν τέσσερα, παίχθηκαν πολλά επεισόδια, με πολιτικούς, Επιτρόπους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, παράγοντες σωματείων, αθλητικών αρχών. Ο μόνος που απουσίαζε για να συμπληρωθεί το παζλ ήταν η «Πυθία» (όπως τότε στο Μαντείο των Δελφών) για να δώσει την ετυμηγορία της!

Το φαινόμενο της βίας και των επεισοδίων, που έκαναν όλο και πιο τακτικά την εμφάνιση τους στους ποδοσφαιρικούς αγώνες ψηλού κινδύνου, όπως χαρακτηρίζονται, οδήγησαν τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου στην απόφαση για κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου για πάταξη της βίας. Αυτή του η απόφαση άναψε το φυτίλι της έκρηξης που ακολούθησε από αντιπολίτευση, οργανωμένους οπαδούς, σωματεία και τον κάθε παρατρεχάμενο για να υψώσουν τείχος στην απόφαση αυτή. Το επιχείρημα που επιστράτευσαν ήταν το φακέλωμα του οπαδού και άλλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Το τελευταίο βέβαια μόνο ως επιχείρημα δεν στέκει. Εν πάση περιπτώση, ο κυκεώνας που ξεσηκώθηκε ήταν άνευ προηγουμένου και το θέμα της Κάρτας Φιλάθλου πήγαινε από αναβολή σε αναβολή.

Πρόσφατα ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού παρουσίασε την εφαρμογή του Μητρώου Κατόχων Κάρτας Φιλάθλου, στα πλαίσια συμμόρφωσης με τα άρθρα 39Α και 39Β του νόμου περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους του 2008 (48 (Ι)/2008). Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του ΚΟΑ, μέχρι πριν από λίγες μέρες ο αριθμός των κατόχων Κάρτας Φιλάθλου είχε ξεπεράσει τις 12.000! Ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Κλεάνθης Γεωργίαδης κατά την παρουσίαση της Κάρτας τόνισε: «Δεν θέλουμε τα γήπεδα εκκλησίες αλλά ούτε και πεδία μαχών. Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με όποιον οργανωμένο σύνολο. Το μητρώο θα φυλάγεται μόνο από τον ΚΟΑ και τον λειτουργό».

Οι οργανωμένοι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, ο Παν.Συ.Φι, με επιθετική και μακροσκελή τους ανακοίνωση κήρυξαν τον πόλεμο, κατά της Κάρτας Φιλάθλου. Στην ανακοίνωση αναφέρονταν και τα ακόλουθα: «Οι άμπαλες «διάνοιες» που έχουν το ποδόσφαιρο χεσμένο και το χρησιμοποιούν όταν έχουν φτάσει στην τρίτη ηλικία ως μέσο πολιτικής ανέλιξης και αυτοπροβολής, παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος όλων των ομάδων του νησιού. Ο Παν.Συ.Φι ΑΠΟΕΛ όχι μόνο θα απέχει και δεν θα συμβιβαστεί με την κάρτα φιλάθλου, αλλά κηρύσσει πόλεμο εναντίον όσων εμπλέκονται πίσω από αυτό το έκτρωμα»…

Το ίδιο δυναμική ήταν και η αντίδραση των οπαδών της Ομόνοιας και της Θύρας 9, όταν μερίδα μελών της, στις αρχές του μήνα, βρέθηκαν στο «Ελευθερία – Τάσσος Παπαδόπουλος», προκειμένου να εκφράσουν την διαφωνία τους για την Κάρτα Φιλάθλου. Ακολούθησε ανακοίνωση, όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρονταν τα ακόλουθα: «Παρέμβαση στελεχών μας στα εκδοτήρια της Κάρτας Οπαδού. Αντίσταση μέχρι τελικής πτώσης στον Τρομονόμο του Ιωνά και σε όσους προσπαθούν να μετατρέψουν τα γήπεδα σε εκκλησίες και τους οπαδούς σε πελάτες. Κανένα πισωγύρισμα, καμιά υποχώρηση. Η Θύρα 9 είναι εδώ και θα παραμείνει αγκάθι στα σχέδια σας».

Όλα τα πιο πάνω αποτυπώνουν ανάγλυφα το τι πρόκειται να ακολουθήσει και αυτή τη ποδοσφαιρική χρονιά. Τη στιγμή που τα οικονομικά των σωματείων πάνε κατά διαόλου, τα γήπεδα αδειάζουν και οι ομάδες -κυρίως οι μικρές και οι μικρομεσαίες- δεν έχουν από τον ήλιο μοίρα. Από την άλλη δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα στα γήπεδα. Κι αν μέχρι τώρα δεν συνέβη κάτι τόσο τραγικό αυτό έχει να κάνει και με τη θεά τύχη. Ποια θα είναι η κατάληξη του «πολέμου» που ξεκίνησε εδώ και τέσσερα χρόνια κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει κι ακόμα περισσότερο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο νικητής. Αν είναι δυνατόν μέσα από μια τέτοια αντιπαράθεση να μπορεί να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Υποτίθεται ότι όλοι μάχονται και προσπαθούν για το καλό του ποδοσφαίρου, μόνο που στην τελική εκείνο που βγαίνει και μένει ζημιωμένο είναι το ποδόσφαιρο.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας πάντως κατέδειξε πως το 71% των πολιτών τάσσεται υπέρ της Κάρτας Φιλάθλου, υποστηρίζοντας πως κανένας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη στιγμή που πάει στο γήπεδο απλά για να παρακολουθήσει ένα αγώνα και να υποστηρίξει σε αθλητοπρεπή πλαίσια την ομάδα του. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι εκείνη που λέει πως, «είναι κοινώς παραδεκτό πως οι τεράστιες επιτυχίες της ομάδας μας δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς το γήπεδο να μετατρέπεται σε πραγματική έδρα και αυτό το γνωρίζουν μόνο όσοι ήταν στις εξέδρες και στον αγωνιστικό χώρο. Όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη παραμιλούσε για μια ομάδα στην Κύπρο η οποία είχε μια από τις πιο καυτές έδρες και εκτός από τις επιτυχίες τις ομάδας όλη η Ευρώπη μιλούσε για τους οπαδούς μας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παν.Συ.Φι ΑΠΟΕΛ.

Η Κάρτα Φιλάθλου είναι εδώ και όπως υποστηρίζουν Κράτος και ΚΟΑ, «η κάρτα ήρθε για να μείνει». Σ’ αυτή την πρώτη της χρονιά θα «ζήσουμε» μαζί της, θα δούμε και θα μάθουμε πως διαγράφεται το μέλλον. Γιατί άλλο τόσο σίγουρο θεωρείται πως με την Κάρτα Φιλάθλου στη ζωή μας όλο και κάτι περισσότερο θα μάθουμε, όλο και κάτι θα έχουμε για να ασχολούμαστε. Γιατί όπως είπε και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, «Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να έχει καμιά χρησιμότητα να είμαι οτιδήποτε άλλο».

Υπάρχουν δύο τρόποι για εγγραφή είτε διαδικτυακά είτε από τα κέντρα εξυπηρέτησης, τα οποία είναι: Στάδιο ΓΣΠ, «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», Τσίρειο, ΑΕΚ ΑΡΕΝΑ, «Αμμόχωστος», «Αντώνης Παπαδόπουλος», «Στέλιος Κυριακίδης», «Τάσος Μάρκου». Τα κέντρα θα λειτουργούν από τις 26/7 μέχρι και τις 31/8. Δευτέρα με Παρασκευή στις 09:00 – 15:00 και 16:00 – 20:00, Σάββατο 09:00 – 14:00. Μετά τις 31 Αυγούστου τα κέντρα εγγραφής θα λειτουργούν μόνο στα γήπεδα την ώρα του αγώνα.

Μια εκχώρηση στο μητρώο μπορεί να πάρει μόνο ένα εισιτήριο. Παιδιά κάτω των 14 δεν χρειάζονται να κάνουν εγγραφή εκτός και αν το θέλουν. Η ηλεκτρονική κάρτα θα κοστίζει 1 ευρώ, ενώ αν κάποιος επιθυμεί πλαστική κάρτα τότε το κόστος θα είναι στα 3 ευρώ. Ο κάθε αιτητής θα μπορεί να καταχωρήσει τα στοιχεία του στο theasis.cy.net/koa/ ή σε κάποιο κέντρο εγγραφής. Αφού καταχωρηθούν τα στοιχεία διαδικτυακά, στη συνέχεια ο κάθε αιτητής θα πρέπει να παρουσιαστεί σε ένα από τα κέντρα εγγραφής για εξακρίβωση στοιχείων και ενεργοποίηση της κάρτας.

ΚΟΑ Vs ΚΟΠ: ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ… ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Λίγες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος (συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη), παίχθηκε νέο επεισόδιο στο θέμα της Κάρτας Φιλάθλου. Η ΚΟΠ, δια του προέδρου της, Γιώργου Κούμα (συνοδευόμενος από προέδρους των μεγάλων ομάδων) είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΟΑ, Κλεάνθη Γεωργιάδη, για να συζητήσουν το θέμα, μετά από αίτημα των μεγάλων σωματείων και των αντιδράσεων που υπάρχει από τους οργανωμένους οπαδούς τους. Εκείνο που η ΚΟΠ ζήτησε ήταν η προσωρινή αναβολή του μέτρου (μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου) και να μην ισχύσει το μέτρο στους ευρωπαϊκούς αγώνες των ομάδων, που συμμετέχουν στο Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Κλεάνθης Γεωργιάδης ήταν ανένδοτος και το θέμα οδηγείτο σε αδιέξοδο. Μετά από αυτή την εξέλιξη ορίστηκε νέα συνάντηση για να παρθούν οι όποιες αποφάσεις. Μετά και από την εξέλιξη αυτή, το θέμα εξακολουθεί να ταλανίζει και να προβληματίζει, με το ποδόσφαιρο να βρίσκεται στη μέση. Η όλη ιστορία μοιάζει με το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», με τη διαφορά πως κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθεί μια λύση που να εξυπηρετεί το καλό και μόνο το καλό του ποδοσφαίρου. Αν μάλιστα αυτή η λύση ικανοποιούσε και τους μεν και τους δε θα ήταν ακόμα καλύτερα. Γίνεται όμως;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ