aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΙδού ένας φάκελος στημένου αγώνα!

Ιδού ένας φάκελος στημένου αγώνα!

Οι «κόκκινοι φάκελοι» μπήκαν ξανά στην καθημερινότητα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Το φαινόμενο των ύποπτων για προσυνεννόηση αγώνων επανεμφανίστηκε μετά τη μαρτυρία από το πρώην στέλεχος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Χάρη  Σαββίδη στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.

Το «Goal» τον Μάρτη του 2017 αποκάλυψε το περιεχόμενο μιας έκθεσης ύποπτου – στημένου ματς. Αποτελείται από 23 σελίδες, με όλα τα στοιχεία ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το αποτέλεσμά του χειραγωγήθηκε.

Xρόνια τώρα ακούμε για τους περιβόητους φακέλους της ΟΥΕΦΑ που παραπέμπουν σε στημένους αγώνες. Παλαιότερα οι φάκελοι ήταν «κόκκινοι» και «κίτρινοι». Χοντρά-χοντρά ο «κόκκινος» φάκελος οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο εν λόγω αγώνας ήταν «καραμπινάτα» στημένος, ενώ ο «κίτρινος» με μεγάλες πιθανότητες να έχει στηθεί. Τώρα τελευταία έρχονται… απλά φάκελοι. Ή «έκθεση» της ΟΥΕΦΑ, όπως την αποκαλεί η ΚΟΠ στις ανακοινώσεις της. Κι επειδή δεν πρόκειται να τα… χαλάσουμε στην ονομασία, είτε φάκελος είτε έκθεση, όταν φτάνει στα γραφεία της ομοσπονδίας, κάτι σοβαρό συμβαίνει. Γάγγραινα πραγματική για το ποδόσφαιρό μας. Μας το έλεγαν, αλλά δεν θέλαμε να το πιστέψουμε: «Η Κύπρος κατατάσσεται πολύ ψηλά παγκοσμίως όσον αφορά στον αριθμό υποθέσεων για αγώνες με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα και η λήψη άμεσων δραστικών μέτρων είναι επιβεβλημένη»! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το παραδέχθηκαν ακόμη και οι αξιωματούχοι της ΚΟΠ, μαζί και ο αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μάριος Λευκαρίτης και προχώρησαν στη λήψη μέτρων. Κι είναι τα πιο ουσιαστικά και δραστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη. Για τη διαδικασία αποστολής ενός φακέλου τα ‘χουμε πει πολλές φορές. Το τμήμα Πειθαρχικών Υποθέσεων και Ακεραιότητας (Disciplinary and Integrity) της ΟΥΕΦΑ και οι πειθαρχικοί ερευνητές, δεν έχουν τίποτα προσωπικό με τις ομάδες μας ούτε με τους ποδοσφαιρικούς μας παράγοντες.

1Το σίγουρο είναι ότι οι παράγοντες των σωματείων μας είναι –επιεικώς– ανενημέρωτοι. Γι’ αυτό άλλωστε και οι κατά καιρούς δηλώσεις τους μόνο γέλιο προκαλούν… Για γέλια και για κλάματα για την ακρίβεια. Με την ελπίδα ότι θα εμπεδωθούν κάποια πράγματα, επαναλαμβάνουμε κι ας γινόμαστε κουραστικοί, αυτοί που μας στέλνουν τα φιρμάνια για τους στημένους αγώνες στο κυπριακό ποδόσφαιρο, δεν έπεσαν στη γη από άλλον πλανήτη. Και σοβαροί και αξιόπιστοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται, και ιδιαίτερης εκτίμησης χαίρουν για τη δουλειά που κάνουν. Όσοι έχουν την εντύπωση ότι τέτοια στελέχη, τέτοιων οργανισμών, θα ενεργούσαν απερίσκεπτα και επιφανειακά για να αφήσουν «εκτεθειμένους» κάποιους κυπριακούς συλλόγους, μικρούς ή μεγάλους δεν έχει σημασία, πλανώνται πλάνην οικτράν. Πόσω μάλλον, όταν καταλήγουν σε συμπεράσματα κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και αδιάσειστων χειροπιαστών στοιχείων. Η δε διαδικασία είναι γνωστή και μπορεί ο οποιοσδήποτε να τη βρει στην ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ. Για να μαθαίνουμε όλοι, η ΟΥΕΦΑ έχει αναπτύξει και ενισχύει οικονομικά, μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προστασία της ακεραιότητας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Μία από αυτές είναι και το σύστημα ανίχνευσης απάτης μέσω των στοιχημάτων. Σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία Sportradar, λειτουργεί ένα Σύστημα Ανίχνευσης Απάτης Στοιχημάτων (BFDS), το οποίο παρακολουθεί και αναλύει τη στοιχηματική δραστηριότητα σε περίπου 32.000 ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Ευρώπη κάθε χρόνο (διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ και των δύο πρώτων κατηγοριών και αγώνων κυπέλλου των ομοσπονδιών μελών της). Το σύστημα BFDS εντοπίζει παράξενες, ασυνήθιστες και υπερβολικές κινήσεις του στοιχήματος τόσο πριν τον αγώνα όσο και κατά τη διάρκειά του (live) από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες στοιχημάτων. Δεν είναι τρελοί οι άνθρωποι. Ούτε θέλουν να παίξουν την καριέρα τους κορώνα – γράμματα. Κι επειδή όλα αυτά ενδεχομένως να χαρακτηρισθούν «θεωρητικά», το «Goal» αποκάλυψε τον Μάρτη του 2017 για πρώτη φορά το περιεχόμενο μίας έκθεσης ύποπτου – στημένου αγώνα.

2Ο φάκελος της ΟΥΕΦΑ, 23 σελίδων συνολικά, με όλα τα στοιχεία ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το αποτέλεσμα του αγώνα ΑΕΖ – Δόξα χειραγωγήθηκε, προκειμένου να υπάρξουν διεφθαρμένα κέρδη από στοιχηματική δραστηριότητα. Η ΚΟΠ είχε ανακοινώσει ότι «όπως αναφέρει η έκθεση της ΟΥΕΦΑ, υπήρχε έντονη στοιχηματική δραστηριότητα ότι η ΑΕΖ Ζακακίου θα έχανε τον αγώνα τουλάχιστον με τρία τέρματα διαφορά. Ο αγώνας έληξε με σκορ 4-0 υπέρ της Δόξας Κατωκοπιάς και η έκθεση της UEFA αποδίδει υπαιτιότητα στην ΑΕΖ Ζακακίου». Όπως είναι γνωστό, λόγω της υπαιτιότητάς της στη εν λόγω έκθεση, ο αθλητικός δικαστής έχει τιμωρήσει την ΑΕΖ με αφαίρεση 6 βαθμών και πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ! Το «Goal» αποκάλυψε το περιεχόμενου του φακέλου του αγώνα ΑΕΖ – Δόξα επειδή αυτόν έχει στην κατοχή του… Με πρώτιστο στόχο να ενημερωθεί ο φίλαθλος κόσμος για το τι πραγματικά περιλαμβάνει ένας τέτοιος φάκελος (που οδήγησε στην καταδίκη της ομάδας που εξ υπαιτιότητάς της στάλθηκε) και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα στους Κύπριους ποδοσφαιρόφιλους να κρίνουν και οι ίδιοι την αξιοπιστία των δεδομένων. Η έκθεση αποτελείται από 23 σελίδες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το συμπέρασμα του αρμόδιου τμήματος της ΟΥΕΦΑ, τη συνολική ανάλυση στοιχημάτων πριν από τον αγώνα, την προϊστορία των ύποπτων αγώνων των δύο ομάδων, τις πληροφορίες για τον αγώνα (ενδεκάδες, αποτέλεσμα, σκόρερ, στατιστικά, βαθμολογία), την αγωνιστική κατάσταση των διαγωνιζόμενων ομάδων, τα δεδομένα της στοιχηματικής δραστηριότητας, τις μεταβολές του στοιχήματος στις εταιρείες στοιχημάτων, τη σύνοψη στις αλλαγές αποδόσεων πριν τον αγώνα και πολλά άλλα.

Στην εισαγωγή της έκθεσης τονίζονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Η διεξαχθείσα ανάλυση στοιχηματισμού έχει πραγματοποιηθεί αξιοποιώντας πρωτογενή δεδομένα από μία βάση δεδομένων από περισσότερες από 550 εταιρείες στοιχημάτων. Περιλαμβάνει δεδομένα από τις αγορές πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων καθώς επίσης και τη διαφοροποίηση των στοιχημάτων. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται είναι το αποτέλεσμα μίας εκτεταμένης και κριτικής έρευνας δεδομένων με παραλληλισμό των σχετικών αθλητικών παραγόντων πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όλες οι τελικές παρατηρήσεις συμπληρώθηκαν από ειδικές αναλύσεις του αγώνα από την οπτική της ακεραιότητας». Η έκθεση είναι λεπτομερέστατη και μεταξύ άλλων αναλύονται οι φάσεις επίτευξης των τερμάτων. Μελετούνται τα στιγμιότυπα του αγώνα και σημειώνεται, για παράδειγμα ότι «εντός περιοχής η μία ομάδα είχε αριθμητικό πλεονέκτημα» κι επίσης «ο ποδοσφαιριστής άργησε να μαρκάρει τον σκόρερ».

«Άρχισε από τοπικά πρακτορεία στοιχημάτων, από Κύπριους Παίκτες»

Για τον αγώνα ΑΕΖ – Δόξα, υπήρχαν ύποπτα στοιχήματα ότι η ΑΕΖ θα ηττηθεί και ότι στην αναμέτρηση θα επιτευχθούν τρία ή και περισσότερα τέρματα. Σύμφωνα με τις αποδόσεις προειδοποιήσης στοιχημάτων «ήταν τόσα πολλά τα στοιχήματα με χαμηλές αποδόσεις που οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η ΑΕΖ ήταν το ξεκάθαρο αουτσάιντερ για να χάσει τον αγώνα. Στοιχεία που χαρακτηρίστηκαν ως ύποπτα». Κι αυτό διότι «η ομάδα του Ζακακίου έκανε μόνο μία αλλαγή σε σχέση με τον προηγούμενο αγώνα της» (σ.σ. με απλά λόγια γίνεται σύγκριση με τις ενδεκάδες προηγούμενων αγώνων). Σημειώνεται επίσης ότι «στις αρχικές αποδόσεις των εταιρειών στοιχημάτων προσμετρήθηκε ότι η ΑΕΖ δεν θα γλίτωνε τον υποβιβασμό και δεν είχε ουσιαστικό κίνητρο να νικήσει». Κι επίσης ότι «η παράλογη μορφή των στοιχημάτων δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί». «Πού να ξέρουμε εμείς τι παίζουν και ποιοι παίζουν στα πρακτορεία στοιχημάτων της Ασίας;», είναι μία μόνιμη ατάκα κάποιων Κύπριων ποδοσφαιρικών παραγόντων οι οποίοι προτιμούν να στρουθοκαμηλίζουν παρά να δουν κατάφατσα την πραγματικότητα. Στην έκθεση του αγώνα ΑΕΖ – Δόξα που αποκαλύπτει το «Goal» τονίζεται ότι «το ύποπτο στοίχημα άρχισε από τοπικά πρακτορεία στοιχημάτων, από Κύπριους παίκτες του στοιχήματος πολύ πριν την έναρξη του αγώνα, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα την υποψία». Τονίζεται επίσης ότι «υπήρχε απίστευτη στοιχηματική δραστηριότητα ότι η ΑΕΖ θα χάσει ενώ στον αγώνα θα σημειωθούν τρία ή περισσότερα τέρματα». Κατά την επεξεργασία των στοιχημάτων διαπιστώθηκε ότι «παιχθήκαν πολλά στοιχήματα ότι θα σημειωθούν τρία ή περισσότερα τέρματα, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις ήταν πολύ χαμηλές μέχρι και την έναρξη του αγώνα». Με ειδική αναφορά ότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείτο επειδή «στα τέσσερα από τα τελευταία έξι ματς της ΑΕΖ είχαν σημειωθεί δύο ή λιγότερα γκολ». Σημειώθηκε επίσης ότι «ο μέσος όρος τερμάτων που δεχόταν η ΑΕΖ στην τρέχουσα περίοδο ήταν μόνο 2.16».

Μείωση 223% στο πιθανό κέρδος!

Ο αγώνας ΑΕΖ – Δόξα διεξήχθη στις 4 Μαρτίου 2017. Το Σύστημα Ανίχνευσης Απάτης Στοιχημάτων (BFDS) εντόπισε τον ύποπτο στοιχηματισμό ότι θα νικήσει η Δόξα ως ακολούθως: Στην εταιρεία Stoixhman.gr τρεις ημέρες πριν τον αγώνα, η απόδοση για νίκη της Δόξας ήταν 1.53. Όσο περνούσαν οι ημέρες είχε πτωτική τάση και έφτασε στο 1.13! Υπήρξε δηλαδή μείωση 223% στο πιθανό κέρδος! Μία ημέρα πριν τον αγώνα η απόδοση ήταν κάτω από 1.20. Ο στοιχηματισμός πριν τον αγώνα θεωρήθηκε ύποπτος αφού προσμετρήθηκε ότι η Δόξα έχασε 9 από τους 12 εκτός έδρας αγώνες της ενώ εκτός έδρας σε όλόκληρη τη σεζόν σημείωσε μόνο έξι τέρματα. Η απόδοση 1.13 έδινε 88% πιθανότητες στη Δόξα να νικήσει. Ποσοστό που θεωρήθηκε ως πολύ πιο ψηλό απ’ αυτό που υπολογίζεται με συγεκριμένες μεθόδους. Σύμφωνα με το Σύστημα, κανονικά η απόδοση για νίκη της Δόξας θα ήταν 2.06 δηλαδή θα είχε 49% πιθανότητες να νικήσει χωρίς εξωτερικούς παράγοντες να το επηρεάζουν. Γι’ αυτό και σημειώνεται ότι οι παίκτες του στοιχήματος είχαν προηγούμενη γνώση ότι θα κερδίσει η ομάδα της Κατωκοπιάς.

Η απόδοση για το «Over 2,5» από το 2.08 μειώθηκε στο 1.26!

Έντονος και ύποπτος στοιχηματισμός υπήρξε και για την επίτευξη τριών η περισσότερων τερμάτων στον εν λόγω αγώνα. Το Σύστημα Ανίχνευσης Απάτης Στοιχημάτων εντόπισε ότι η απόδοση για το στοίχημα Over 2,5 τέρματα, ήταν αρχικά στο 2.08 και λίγο πριν την έναρξη του αγώνα μειώθηκε στο 1.26. Υπήρξε δηλαδή μείωση 249% στο πιθανό κέρδος! Η διακύμανση της απόδοσης ήταν την 1η Μαρτίου 2.08, στις 3 Μαρτίου έπεσε στο 1.50 και μέχρι την έναρξη αγώνα στο 1.26. «Στοιχεία που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με λογικές αθλητικές παραμέτρους», σύμφωνα με την έκθεση της ΟΥΕΦΑ.

Σταμάτησαν να δέχονται στοιχήματα

Τόσο μεγάλη και ύποπτη ήταν η στοιχηματική δραστηριότητα που κάποιες εταιρείες σταμάτησαν να δέχονται στοιχήματα για τον εν λόγω αγώνα. Η Goldbet και η Eurobet έβαλαν φραγή στον αγώνα δύο σχεδόν ημέρες προηγουμένως αν και η απόδοση για νίκη της Δόξας ήταν «εξευτελιστική» (1.22 και 1.18 αντίστοιχα). Από τις πρώτες εταιρείες που σταμάτησαννα δέχονται στοιχήματα ήταν οι «888», «Paf», «Kambi2», «Germaniasport» και «Intralot».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ