Η προτροπή του Χριστόφια στον Χαραλάμπους: «Έλα Ηλία, έχετε τον νου σας!»

Από το Πεκίνο, η προτροπή του Δημήτρη Χριστόφια στον Ηλία Χαραλάμπους

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Η αθλητική οικογένεια συμμετέχει στο παγκύπριο πένθος, αφού η απώλεια του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια αφήνει φτωχότερο και τον αθλητισμό μας. «Η αφοσίωση και το ενδιαφέρον του για την πρόοδο και ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού ήταν συνεχής και έμπρακτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΚΟΑ. Ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες, για τον Δημήτρη Χριστόφια, έχουν γραφτεί κι έχουν ακουστεί πάρα πολλά κι αναμένεται να γραφτούν κι άλλα.

Αυτή η στήλη δεν μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα, παρά μόνο κάποια στιγμιότυπα μέσα από τα οποία αναδεικνύεται το ζωντανό ενδιαφέρον του Δημήτρη Χριστόφια για τον αθλητισμό και την αγαπημένη του Ομόνοια. Με τη σημείωση ότι μιλάμε για τον αποβιώσαντα τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας με κάποιες βασικές διαφορές απ’ όλους τους υπόλοιπους. Ήταν ο πρώτος πρόσφυγας Πρόεδρος της Δημοκρατίας που προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Γι’ αυτό κι οι προσδοκίες με την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα ήταν διαφορετικές.

Έτυχε να συναντήσω τον Δημήτρη Χριστόφια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2008. Όντως, ήταν διαφορετικός στον τρόπο προσέγγισης. Τότε, οι αθλητές της ολυμπιακής μας ομάδας πρέπει να χάρηκαν ιδιαίτερα την επίσημη επίσκεψή του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ανθρώπινος, φιλικός και ευκολοπροσέγγιστος, μίλησε με τη… γλώσσα της καρδιάς. Οι αθλητές μας δεν ήταν συνηθισμένοι σε κάτι τέτοια… Γνώριζε τα μικρά ονόματα όλων, τρεις ώρες ήταν μαζί τους, συνέφαγε μαζί τους, κουβέντιασαν επί παντός επιστητού κι έδωσε στη συμμετοχή της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες μία άλλη διάσταση: «Μπορεί να είμαστε μικροί, αλλά έχουμε μεγάλη καρδιά. Έχουμε κερδίσει τον σεβασμό των ισχυρών από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα της διοργανώτριας χώρας, της Κίνας, και πρέπει να είστε περήφανοι γι’ αυτό».

Ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αθλητές μας και προσπάθησε να τους εμψυχώσει με έναν μοναδικό τρόπο: «Είμαστε περήφανοι που είστε εδώ και αποτελείτε μέλη της πιο ποιοτικής αποστολής που είχε ποτέ η Κύπρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε στους αθλητές μας, οι οποίοι του δώρισαν μία κυπριακή σημαία με τις υπογραφές τους.

«Πριν από λίγο κι εμείς δώσαμε ένα συμβολικό δώρο στον αρχηγό της ελληνικής αποστολής, στο οποίο απεικονιζόταν το Καράβι της Κερύνειας. Είναι μέρος της κληρονομιάς μας για να μας θυμίζει ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού μας. Αγωνιζόμαστε για μια επανενωμένη Κύπρο, για μια Κύπρο ελεύθερη, όπου θα πρυτανεύσει η ειρήνη. Οι ιστιοπλόοι μας δίνουν τον δικό τους αγώνα στο Κιγνκντάο κι όπως μαθαίνω έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Θέλετε να σας πω ποιος είναι ο κορυφαίος στόχος μας, γι’ αυτά τα παιδιά; Πάνω απ’ όλα θέλουμε να μπορέσουν μια μέρα να κάνουν ελεύθερα ιστιοπλοΐα στην Κερύνεια», είχε πει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Χριστόφιας και κατασυγκίνησε τους πάντες. Κι επειδή είχε και απίστευτο χιούμορ, κατέληξε: «Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία και επειδή εμάς τους αριστερούς μας λένε “Κινέζους”, σας… καλωσορίζω στο Πεκίνο».

Είναι γνωστό ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας λάτρευε την Ομόνοια και παρακολούθησε τη διαδρομή της σε ολόκληρη τη ζωή του. Κι είχε πολύ καλές σχέσεις, όχι μόνο με τους παράγοντες, αλλά και με τους ποδοσφαιριστές της, παλαιότερους και νεότερους. Εκείνη την ημέρα, στο Ολυμπιακό Χωριό, στο Πεκίνο, στον δρόμο για τα γραφεία της ελληνικής αποστολής, ένας δημοσιογράφος της ΕΡΤ από τη Θεσσαλονίκη, μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Ηλία Χαραλάμπους και το είπε στον Δημήτρη Χριστόφια. Ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία.

«Έλα Ηλία. Όλα καλά στην ομάδα; Στο ματς με την ΑΕΚ πρέπει να είστε προσεκτικοί. Και μην με βγάλετε ψεύτη! Έχω δηλώσει ότι οι ελληνικές ομάδες ήταν άτυχες που κληρώθηκαν μαζί μας. Έχετε τον νου σας!», είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας στον Ηλία Χαραλάμπους κι από τον συνάδελφο λίγο έλειψε να πέσει και το τηλέφωνο και το μικρόφωνο…