Ή ο ιός ή εμείς. Από εμάς εξαρτάται…

Όλοι μας μικροί και μεγάλοι πρέπει να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης...

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Πρόκειται για μια περίπτωση που (προσωπικά) ό,τι και να γράψω το θεωρώ περιττό! Να πω τι; Το προφανές; Όπως το είπε και ο ΠτΔ, «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και άπαντες -μικροί, μεγάλοι- πρέπει να εννοήσουν τη σημασία και τη σοβαρότητα του πράγματος. Η πανδημία του κορωνοϊού, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον ιο του AIDS, η ταχύτητα εξάπλωσης του covid 19, ωστόσο, είναι μεγαλύτερη και οι θάνατοι αυξάνονται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα και ταχύτητα.

Δεν υπάρχει και δεν βγάζει νόημα να λέμε (και να γράφουμε), αν μη τι άλλο, πολλά. Αυτό θα το κάνουν οι influencers, αυτοί που έχουν ανάγκη τα likes και τους «ακόλουθους».  Προσωπικά, δεν έχω τίποτα με τη συγκεκριμένη κατηγορία επικοινωνίας, που ούτως ή άλλως αποδεικνύεται όχι απλά μόδα, αλλά αναδεικνύεται και σε κερδοφόρο επάγγελμα.

Αλλού βρίσκεται η ουσία του θέματος. Πως, κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει ή να εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη ζωή σε μια τέτοια στιγμή που ολόκληρη η ανθρωπότητα δοκιμάζεται. Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας καλούνται να διαδραματίσουν τον αυστηρά επαγγελματικό τους ρόλο, ειδικά σ’ αυτήν την περίπτωση.

Μέχρι χθες, σύμφωνα με το CSSE (Center for Systems Science and Engineering)  είχαν καταγραφεί παγκόσμια 156.400 κρούσματα κορωνοϊου και σημειώθηκαν 5.833 θάνατοι! Στην προκειμένη, οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια γιατί τα νούμερα θα «μεγαλώσουν» πολύ περισσότερο τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια, που και πάλι δεν είμαστε σε θέση να τη γνωρίζουμε όλη, αν δεν ολοκληρώσει τον κύκλο της η πανδημία ή τουλάχιστον μέχρι οι επιστήμονες να «νικήσουν» τον ιό. Ακούμε (και μεις) πολλά και διαβάζουμε ακόμα περισσότερα και το μυαλό μας αδυνατεί και αρνείται να τα επεξεργαστεί, γιατί αναγνωρίζει τους πολλαπλούς κινδύνους που εγκυμονούν από αυτό το οποίο ονόμασαν Covid 19!

Αναπόφευκτα, ασυναίσθητα ή από τον πανικό, το μυαλό πάει στα χειρότερα. Ίσως και καλύτερα, από την άποψη, να εμπεδώσουμε το πραγματικό μέγεθος αυτής της δοκιμασίας . Γιατί, τα ακόμα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή ενός εφιάλτη που δυστυχώς τον ζούμε στην καθημερινότητά μας.