aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΗ μεγάλη γκάφα στο… μικροσκόπιο

Η μεγάλη γκάφα στο… μικροσκόπιο

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Γράφω αφού έχουν περάσει δύο ολόκληρες ημέρες από την αναμέτρηση του Άρη με αντίπαλο τη Δόξα Κατωκοπιάς. Κάτι παραπάνω από 48 ώρες προσπαθώντας να βρω μία λογική εξήγηση…

Είμαστε στο 67ο λεπτό του αγώνα στο Τσίρειο, οι γηπεδούχοι κερδίζουν φάουλ. Εκτελεί ο Μάρτινς, η μπάλα κτυπά στο δοκάρι και στην επαναφορά της ο Ράσμους σουτάρει προς την εστία. Την ώρα που ο Ράσμους ακουμπά την μπάλα τέσσερις συμπαίκτες του είναι μπροστά από τους αμυνόμενους. Οποιοσδήποτε κάνει κίνηση ή παρενοχλήσει τον τερματοφύλακα ή ακουμπήσει την μπάλα είναι σε θέση οφσάιντ.

Ο τερματοφύλακας της Δόξας αποκρούει ασταθώς και ο Φράγκος, ένας από τους τέσσερις που βρίσκονται σε ελεγχόμενη θέση οφσάιντ, σκοράρει και πετυχαίνει το 3-0! Παρακολουθώντας το ματς από την τηλεόραση, μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα αμηχανίας, κάνει τη σκέψη ότι όπου να ‘ναι θα σηκωθεί το σημαιάκι και δεν πρόκειται να μετρήσει ένα τέτοιο τέρμα. Στη χειρότερη περίπτωση θα πάρει πάνω του τη φάση ο διαιτητής και θα το ακυρώσει. Δεν μπορεί να μετρήσει ένα τέτοιο τέρμα… Κι όμως, μέτρησε!

Βοηθός διαιτητής και αρμοδιότερος για τον έλεγχο της φάσης ήταν ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης… Εδώ και 48 ώρες, λοιπόν, προσπαθώ να κατανοήσω πώς του ξέφυγε μία τέτοια φάση. Στα στιγμιότυπα του αγώνα δείχνει ότι παρακολουθεί «στενά» τη φάση κι είναι μάλιστα σε εγρήγορση. Η μία εξήγηση που θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο συμπαθέστατος βοηθός είναι φρέσκος στη δουλειά, αρχάριος και αγχωμένος που «θόλωσε» και δεν έβλεπε τίποτα. Δεν ευσταθεί, όμως, διότι ψάχνοντας το θέμα διαπιστώσαμε ότι ορίζεται πολύ συχνά και στην τρέχουσα περίοδο έπιασε σημαιάκι 19 φορές, όλες στην Α’ Κατηγορία.

Μία άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι το «Καπιτάνειο Θεώρημα»… Για τους νεαρότερους, να θυμίσουμε ότι πριν κάμποσα χρόνια, σε αγώνα στο Παραλίμνι έπεφταν κορμιά μέσα στην περιοχή, μιλάμε για πεναλτάρες, αλλά ο Καπιτανής στον κόσμο του, δεν σφύριζε τίποτα!

Ο γνωστός Καπιτανής, πρώην διεθνής διαιτητής και σήμερα μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας, αν δεν κάνω λάθος σε κάποια θέματα είναι «δάσκαλος» για τους διαιτητές μας. Τότε, όταν ρωτήθηκε ο Καπιτανής πώς και του ξέφυγαν εκείνες οι πεναλτάρες, απάντησε ότι «είχε ομίχλη και δεν είχε καλή ορατότητα»! Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει για τη φάση του Τσιρείου, αφού η ορατότητα ήταν άριστη.

Μία συνήθης δικαιολογία των διαιτητών είναι ότι υποπίπτουν σε λάθη λόγω της έντονης πίεσης από την εξέδρα, λόγω της… εκρηκτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στο γήπεδο. Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση στο Τσίρειο κόπηκαν όλα κι όλα 47 εισιτήρια. Πόση φασαρία να κάνουν ο φίλος μου ο Μάρκος ο Γεωργίου (ανέβασε στο Facebook ότι αγόρασε το εισιτήριο υπ’ αριθμόν 00001), ο γιος του και οι υπόλοιποι 30 Αρειανοί; Οπόταν ούτε αυτό στέκει ως εξήγηση της απόφασης του Ανδρέα Μιχαηλίδη να μετρήσει το γκολ.

Συνεχίζω να σπάω το κεφάλι μου… Πρέπει να υπάρχει μία λογική εξήγηση. Να μη γνωρίζει τους κανονισμούς του οφσάιντ ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, το θεωρώ λίγο τραβηγμένο. Θα είχε διαπιστωθεί πολύ πιο νωρίς μέχρι να φτάσει στο σημείο να πάρει φέτος σημαιάκι σε 19 αγώνες της Α’ κατηγορίας.

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι εντελώς συμπτωματικά, την κρίσιμη στιγμή, να μπήκε κανά μυγάκι στο μάτι του αγαπητού Ανδρέα. Μου ‘χει τύχει αρκετές φορές και επιβεβαιώνω ότι μόλις μπει το μυγάκι στο μάτι σας, για καμιά δεκαριά δευτερόλεπτα, δεν βλέπεις τίποτα. Θα μου πείτε, θα μπορούσε να βλέπει με το άλλο μάτι, αλλά σας διαφεύγει το ενδεχόμενο να υπήρχαν δύο μυγάκια, ένα σε κάθε μάτι.

Την περίπτωση της αχρωματοψίας την απορρίπτω ασυζητητί. Δεν μπορείς να είσαι βοηθός διαιτητής όταν δεν μπορείς να διακρίνεις το κόκκινο από το πράσινο και το γαλάζιο από το… μπορντό. Οπόταν κάτι άλλο θα έγινε. Μία λογική εξήγηση είναι αυτή που έδωσε ο Γιαννάκης Κυπριανίδης στο σχολιασμό της επίμαχης (τρόπος του λέγειν…) φάσης. «Σήμερα σφυρίζουμε μονά» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του. Με λίγα λόγια αν σε θέση οφσάιντ ήταν τρεις ή πέντε ή επτά παίκτες του Άρη, τότε η σημαία θα υψωνόταν. Επειδή δεν ήταν η ημέρα των ζυγών (2, 4,6) έμεινε κάτω.

Τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ζήλεψε τη δόξα της περίφημης ιστορίας «κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη». Είναι λίγο διαφορετική, αλλά επί της ουσίας πανομοιότυπη. Χοντρά-χοντρά, ο Κατσουράνης φορώντας τη φανέλα με το τριφύλλι, σκόραρε σε αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, αλλά το γκολ του ακυρώθηκε ως οφσάιντ παρά το γεγονός ότι τον κάλυπταν τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού! Κι έγινε χαμός.

Το γκρουπ στο Facebook με τίτλο «κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη» είχε πάνω από 30 χιλιάδες μέλη, ενώ οι οπαδοί του Παναθηναϊκού το έκαναν σύνθημα σε μπλουζάκια και αναμνηστικά με χιλιάδες πωλήσεις. Άντε, με το καλό να δημιουργηθεί κι ένα γκρουπ «κάλυπτα κι εγώ τον Φράγκο!», τουλάχιστον να περνάμε κι ευχάριστα την ώρα μας.

Να σοβαρομιλήσουμε και λίγο; Το πρωτάθλημα είναι σε κρίσιμη καμπή κι είναι καιρός να σοβαρευτούν κάποιοι. Διότι όλοι περνάμε καλά όταν τέτοιες γκάφες γίνονται σε αγώνες Άρης-Δόξα. Σκέφτηκε κανείς τι θα γινόταν αν η φάση αυτή ήταν σε αγώνα του πρώτου γκρουπ; Δεν θα μας ξεπλύνει ούτε ο Ιορδάνης ποταμός.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ