aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΗ Κύπρος ποδοσφαιρικός «παράδεισος» για χειραγωγημένα φιλικά παιχνίδια

Η Κύπρος ποδοσφαιρικός «παράδεισος» για χειραγωγημένα φιλικά παιχνίδια

Πολλά είναι τα προβλήματα που προκύπτουν με τα χειραγωγημένα φιλικά παιχνιδια στην Κύπρο. Ο Σπύρος Νεοφυτίδης εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ μιλώντας στον ΣΠΟΡ ΦΜ ανέφερε πως όσα λέει ενισχύονται και με την έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Οι δηλώσεις του

Για τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας: «Σίγουρα είναι ανησυχητικά, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση με καλύτερο έλεγχο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλεγχος. Αυτή η έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έγινε με επιχορήγηση της ΕΕ και έχει 3,5 χρόνια που διεξάγεται. Συμμετείχαν στην έρευνα πολλοί φορείς που αφορούν το στοίχημα, ενώ στην παρουσίαση συμμετείχαν φορείς της FIFA και της UEFA. Φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό βαραίνει τους παράγοντες, ατζέντηδες, αλλά ρόλο παίζουν και οι τουριστικοί πράκτορες. Η έρευνα είναι μια από τις καλύτερες που έγινε τα τελευταία 10 χρόνια, στηρίχθηκε στις στοιχηματικές πλατφόρμες και σε ποδοσφαιριστές με συνεντεύξεις και ανώνυμα ερωτηματολόγια. Δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανένας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι σε Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα, Τουρκία, Τσεχία, Αυστρία και Σουηδία. Και η Ρωσία, Ουκρανία και Κροατία αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, διότι πάνε σε αθλητικά κέντρα και δίνουν φιλικά παιχνίδια».

Για το ηχητικό που δημοσίευσε χθες: «Το ηχητικό που δημοσίευσα χθες επιβεβαιώνει το γεγονός πως πολλοί αγώνες χειραγωγούνται στα ημίχρονα. Στην DataScout δουλεύουν πολλοί άνθρωποι και αυτά τα στοιχεία τα στέλνουν στις στοιχηματικές εταιρίες. Στους φιλικούς αγώνες δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία ή πολλές φορές παραποιούνται. Στο τουρνουά της Πάφου ήταν τότε πρώην Ρουμάνοι διαιτητές μέλη κυκλώματος με τα ρεζιλίκια που έκαναν. Έπειτα, λόγο έχουν και οι ατζέντηδες που κλείνουν τα φιλικά και πάνε και οι ομάδες μας θύματα. Κλείνουν πολλά παιχνίδια Παρασκευή με παιχνίδια πρωταθλήματος των ανδρικών ομάδων το Σάββατο και αγωνίζονται οι εφηβικές ομάδες των σωματείων μας και κάποιοι το εκμεταλλεύονται, βγάζοντας χρήματα πάνω στις πλάτες μας. Η ΚΟΠ αδυνατεί να ελέγξει όλο αυτό, όπως δήλωσε. Το κόστος της διαιτησίας είναι δυσβάσταχτο επίσης, σε φιλικούς αγώνες. Οι ομάδες δίνουν παιχνίδια προπονητικού χαρακτήρα και κάποιοι είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία για να βγάλουν χρήματα πάνω στα σωματεία μας».

Για το Red Button: «Υπάρχει αύξηση στο ποσοστό χειραγώγησης των φιλικών αγώνων, αν και σε σχέση με τα επίσημα είναι πιο κάτω. Είναι μεγάλο το πρόβλημα και αναγνωρίστηκε από τους εταίρους. Οδηγούμαστε σε όλα αυτά, λόγω της κακής διακυβέρνησης από Ομοσπονδίες και Πολιτεία. Μέσα στη Βουλή, καταθέσαμε πρόγραμματα καταπολέμησης χειραγωγημένων αγώνων. Στην Κύπρο γίνεται έγκλημα, διότι τα σωματεία που συνεισφέρουν στο θέμα των στοιχημάτων δεν λαμβάνουν ούτε μισό εκατομμύριο από τα κέρδη. Στην Ευρώπη, δίνουν τεράστιο ποσό για την προστασία από το στοίχημα. Στην Βουλή δέχθηκα επίθεση, λες και κλέβουμε το κράτος. Είμαστε στα όρια μας οικονομικά, δεν βρίσκουμε πόρους. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται πως το πρώτο που πρέπει να υπάρχει είναι η πρόληψη. Έχουμε υιοθετήσει το Red Button μετά την Φινλανδία, γίνεται φοβερή δουλειά με τους φιλικούς αγώνες και έμειναν τα στοιχεία εκεί που έμειναν. Οι υποθέσεις του Red Button δεν άρχισαν καν, είπαμε πως θα έπρεπε να εκδικάζονταν υποθέσεις στους έξι μήνες. Πέρασαν 2,5 χρόνια και μισή υπόθεση δεν έχει ανοίξει».

Για την εισαγωγή του Red Button και σε άλλα αθλήματα: «Θέλουμε να εισάγουμε το Red Button και σε άλλα αθλήματα. Γίνονται χειραγωγημένοι αγώνες και στα grassroots και στο γυναικείο, πλέον. Και στα άλλα αθλήματα, είμαστε στον πάτο. Αλλά πάμε να ανανεώσουμε του προπονητή. Έχουμε τις ίδιες απαιτήσεις και την ίδια φιλοσοφία με την ΚΟΠ. Κάποιοι βουλευτές που στηρίζονται στον αθλητισμό, πρέπει να ανοίξουν το μυαλό τους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ