Η κάρτα πέφτει για οικονομικούς λόγους

Η πίεση για απόσυρσή της αυξήθηκε λόγω μειωμένης προσέλευσης και όχι γιατί απέτυχε στον σκοπό της…

TOY ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Το μέτρο της κάρτας φιλάθλου πέφτει ουσιαστικά γιατί μερίδα οπαδών δεν πήγαινε στο γήπεδο. Αυτό είναι! Για κανένα άλλο λόγο. Τα όσα ακούστηκαν τα τελευταία 24ωρα περί ανεπαρκής υποδομής των γηπέδων τα θεωρώ προσχηματικά επιχειρήματα. Αν τα στάδια γέμιζαν δεν θα υπήρχε λόγος να πέσει το μέτρο. Η κάρτα φιλάθλου δεν υιοθετήθηκε για να αυξηθούν οι φίλαθλοι στα γήπεδα. Δεν είχε να παίξει έναν τέτοιο ρόλο. Ο σκοπός της ήταν να μειωθεί η βία και γι’ αυτό μόνο θα έπρεπε να κριθεί. Αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως είναι άλλο θέμα.

Αυτό που προσπαθώ να καταδείξω είναι πως τα πάντα μετρώνται με κέρδη και ζημιές. Αυτός είναι ο σύγχρονος δυτικός κόσμος. Αν βγάζεις χρήμα είναι καλό, αν όχι τότε είναι κακό. Επειδή λοιπόν τα σωματεία είχαν οικονομική ζημιά, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες έτσι ώστε με το τέλος της ποδοσφαιρικής σεζόν να πέσει το μέτρο. Δεν πιστεύω ότι όλοι όσοι υποστήριξαν την απόσυρσή του είχαν προμετωπίδα τους την ασφάλεια των φιλάθλων. Το κόστος μέτρησαν, ξεκάθαρα πράγματα.

Αν πραγματικά θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στις εξέδρες ή και να δημιουργήσουν νέους οπαδούς εξέδρας πριν όλοι συνηθίσουν στον καναπέ, υπάρχουν αρκετά άλλα πράγματα να κάνουν. Το πρώτο απ’ όλα να προστατεύσουν το προϊόν τους. Να το βελτιώσουν και ακολούθως να το διαφημίσουν. Υπάρχουν άνθρωποι που θυσιάζουν όχι μόνο χρήμα, αλλά και αγάπη για να στηρίξουν τις ομάδες τους. Άλλοι όμως με έκνομες ενέργειες βγάζουν χρήμα. Διαιτητές που με ενέργειές τους το δυσφημούν, χουλιγκάνοι που το καταστρέφουν κ.λπ.

Αντί μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που θα ανανήψει το ποδόσφαιρο, προτιμούμε το εύκολο κέρδος. Της μιας ημέρας. Όπως κουτοπόνηρα αντίστοιχα, λειτουργούμε τα τελευταία χρόνια με τους τουρίστες και τις ακριβές τιμολογήσεις και σε λίγα χρόνια θα τους ψάχνουμε με το… κεράκι. Όπως λέγανε και οι πρωτινοί «ύστερα φέρνει ο φούρνος την πυρά». Για να πάρουμε τα πέντε δέκα διαρκείας παραπάνω, τις 10 με 20 χιλιάδες ευρώ στα ταμεία, χάνουμε την πλειοψηφία των οπαδών.

«Αν θέλεις να κλωτσήσεις μια τίγρη στον κώλο, καλά θα κάνεις να έχεις σκεφτεί πώς θα αντιμετωπίσεις τα δόντια της» αυτό έγραψε κάποτε ο Αμερικανός συγγραφές Τομ Κλάνσι. Αλήθεια πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε την τίγρη, τώρα που ξεκλειδώσαμε το κλουβί της; Στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε τον κόσμο στα γήπεδα (κλειστά και ανοικτά) ρίξαμε το προστατευτικό δίχτυ. Το πρόβλημά μας βέβαια δεν έχει να κάνει με το δίχτυ (κάρτα), αλλά με την τίγρη (βία). Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι τα έσοδα του ζωολογικού κήπου θα αυξηθούν. Ούτε επίσης όμως ξεχνώ πως η τίγρης χωρίς το δίχτυ τρομάζει τον κόσμο και δε θα ξαναπατήσει στον κήπο με ξεκλείδωτο κλουβί και χωρίς προστατευτικό δίχτυ.