Η ευθύνη της αθλητικής δικαιοσύνης και ο Ουζόχο

Ευκαιρία να κερδίσει την εμπιστοσύνη των φιλάθλων σ’ αντίθεση με τα πολιτικά δικαστήρια. Σήμερα η εκδίκαση της έντασης του Απόλλωνα κατά του κύρους του αγώνα με την Ανόρθωση

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ [email protected]

Σε μια κοινωνία που η αρετή, το ήθος, η ευγένεια και ο σεβασμός τείνουν να χάσουν τη σημασία τους οφείλουμε τουλάχιστον ένα μέρος της που αφορά τον αθλητισμό να το διαφυλάξουμε, όσο πιο καλά μπορούμε.

Τη στιγμή που συνάνθρωποι μας χάνονται λόγω ιατρικής αμέλειας, κάποιοι υποστηρίζουν εγκληματική την αμέλεια, τη στιγμή που ο καθένας προσπαθεί να συμπεριφερθεί ως μέρος του συνόλου και όχι εκτός αυτού λόγω θέσεως ή εξουσίας, οφείλουμε οι υπόλοιποι να υποστηρίξουμε τους άγραφους κανόνες. Αφού κάποιοι άλλοι χωρίς αιδώ τις καταπατούν οι υπόλοιποι, η πλειοψηφία τέλος πάντων έχουμε υποχρέωση να συμπεριφερόμαστε ως πραγματικά μέλη της κοινωνίας.

Τις Δημοκρατίες στο χρόνο δεν της διατηρούν οι νόμοι. Αυτοί πάντα θα είναι διαβλητοί. Τα πιο γερά θεμέλια στις Δημοκρατίες αποτελούν η ανοχή και τα χρηστά ήθη. Πρόκειται για τα προστατευτικά κιγκλιδώματα για να μην καταλύονται. Όταν η εκτελεστική εξουσία για παράδειγμα ελέγχει, τους διαιτητές δηλαδή τους Δικαστές, όταν ασκεί επιρροή δυνάστη στα ΜΜΕ ή παίζει με το φόβο της τιμωρίας του αντίπαλου τότε κάτι άλλο θα πρέπει να ονομάζεται και όχι Δημοκρατία.

Τις τελευταίες ημέρες τα πνεύματα έχουν οξυνθεί όχι μόνο στην Κοινωνία των πολιτών αλλά και στο ποδόσφαιρο τείνουν να ξεφύγουν λόγω της διάστασης που έχει πάρει με την εγκυρότητα ή όχι του δελτίου υγείας του νεαρού τερματοφύλακα της Ανόρθωσης Φράνσις Ουζόχο. Ο Απόλλωνας θεωρεί πως ο Νιγηριανός έχει αγωνιστεί αντικανονικά στο μεταξύ τους παιχνίδι και γι’ αυτό έχει υποβάλει ένσταση. Αν έτσι πιστεύει, μπορεί να το κάνει. Του το επιτρέπουν οι κανονισμοί και όλοι μας θα έπρεπε να αποδεχθούμε την απόφαση του. Αν έχει δίκαιο ή όχι, κανείς δεν μπορεί σήμερα να το γνωρίζει. Γι’ αυτό άλλωστε και το θέμα οδηγείται στον Αθλητικό Δικαστή, ίσως αργότερα στο Εφετείο.

Αν θέλουμε λοιπόν να λειτουργούν οι κανονισμοί θα πρέπει να εμπιστευτούμε τα Αθλητικά Δικαστήρια και τα πορίσματα που θα προκύψουν από τις έρευνες της Αστυνομίας. Αντί να αποδεχθούμε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή σε μια Δημοκρατία έχουμε ακόμη την ευκαιρία να προσφεύγουμε στα Δικαστήρια διεκδικώντας το δίκαιο μας, πολύ φοβάμαι πως δημιουργήθηκε μια τέτοια κατάσταση, σχεδόν εκρηκτική, που το αποτέλεσμα οι χαμένοι θα το αμφισβητήσουν αντί να το αποδεχθούν.

Είναι μια ευκαιρία, τουλάχιστον στο χώρο του ποδοσφαίρου, η αθλητική δικαιοσύνη να αποδειχθεί αντάξια των προσδοκιών όλων με την απόφαση της. Όποια και αν είναι αυτή. Είτε δικαιωθεί η Ανόρθωση, είτε ο Απόλλωνας, φτάνει η απόφαση τεκμηριωμένη απ’ όλες της απόψεις έτσι ώστε να κερδίσει την εκτίμηση όλων, σ’ αντίθεση δηλαδή με τα πολιτικά δικαστήρια των οποίων οι αποφάσεις έχουν κλυδωνίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.