aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΗ επένδυση στον «άσο», η σφραγίδα για την επιτυχία

Η επένδυση στον «άσο», η σφραγίδα για την επιτυχία

Η θέση του τερματοφύλακα θεωρείται νευραλγική. Είναι δύσκολη αφού το κάθε λάθος σχεδόν πάντα πληρώνεται. Μπορεί ένας τερματοφύλακας να κάνει σωρεία εξαιρετικών επεμβάσεων, αλλά ένα λάθος να στοιχίσει με γκολ σε βάρος της ομάδας τους και αν αυτό είναι σ’ ένα κρίσιμο παιχνίδι, να χαθεί ακόμη και τίτλος.

Συνήθως η πετυχημένη πορεία μιας ομάδα κρίνεται από το επίπεδο του τερματοφύλακά της. Το διαπιστώσαμε προσφάτως, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, που πρόσωπο ήταν ο Τιμπό Κουρτουά. Ο άσος της Ρεάλ κράτησε ανέπαφη την εστία της ισπανικής ομάδας, πραγματοποιώντας εντυπωσιακές αποκρούσεις και με ένα γκολ κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Τώρα, όσον αφορά στα δικά μας, οι ομάδες μας που πήραν πρωτάθλημα, που έφθασαν μακριά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είχαν κάτω από τα δοκάρια σπουδαίο τερματοφύλακα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Ομόνοια, με τον Φαμπιάνο. Στη λήξασα σεζόν, ο πρωταθλητής Απόλλων είχε ως ένα από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην πορεία προς τον τίτλο τον Αλεξάντερ Γιοβάνοβιτς. Υπήρξαν παιχνίδια που ο Σέρβος τα πήρε πάνω του, χαρίζοντας σημαντικούς βαθμούς στην ομάδα του. Και για τον Άρη, η πιο πετυχημένη σεζόν στην ιστορία του είχε τη σφραγίδα του τερματοφύλακά του, του Βανά Άλβες.

Γενικώς οι θεωρητικά μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματός μας συνήθως διαθέτουν ικανό τερματοφύλακα. Μπορεί γενικώς, λόγω του υψηλού μπάτζετ, να διαθέτουν ποιοτικό σύνολο, όμως η ομάδα ξεκινά από τον «άσο» και σ’ αυτή τη θέση δίνεται βαρύτητα για την επιλογή. Ουσιαστικά οι θέσεις που οι ομάδες δαπανούν περισσότερα χρήματα είναι γι’ αυτή του επιθετικού και ακολούθως του τερματοφύλακα.

Ρίχνοντας μια ματιά στο ρόστερ των «μεγάλων» του πρωταθλήματός μας, γίνεται αντιληπτό πόση βαρύτητα δίνουν στην επιλογή του τερματοφύλακα. Ο Απόλλων έχει τον Αλεξάντερ Γιοβάνοβιτς, η Ομόνοια τον Φαμπιάνο Ριμπέιρο, η Ανόρθωση τον Γκιόρκι Λόρια, η ΑΕΛ τον Μπάλαζ Μέγερι, η ΑΕΚ απέκτησε τον Κενάν Πίριτς με πολύ καλό βιογραφικό και ο ΑΠΟΕΛ είναι έτοιμος να εντάξει εκ νέου στο ρόστερ του τον Βιντ Μπέλετς, μια δοκιμασμένη λύση. Με τις πιο πάνω επιλογές στον «άσο», θα έλεγα ότι οι ομάδες μας κάνουν επίδειξη δύναμης σε μια καίρια θέση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ