aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΗ αρπαγή από την Ομόνοια κι οι τεράστιες στιγμές στον ΑΠΟΕΛ!

Η αρπαγή από την Ομόνοια κι οι τεράστιες στιγμές στον ΑΠΟΕΛ!

Στην ισπανική ιστοσελίδα «Futbolportuguesdesdeespana.com» («Πορτογαλικό ποδόσφαιρο από Ισπανία»), υπάρχει μία στήλη η οποία ονομάζεται «Τρεις παρτίδες του…» ή «Τρεις αγώνες του…» και σε αυτήν «φιλοξενούνται» δηλώσεις Πορτογάλων ποδοσφαιριστών οι οποίοι αγωνίστηκαν σε υψηλό επίπεδο.

Σήμερα (5 Σεπτεμβρίου), η εν λόγω ιστοσελίδα κάνει αναφορά στον πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Λευκωσίας και του ΑΠΟΕΛ, Έλντερ Σόουζα, ο οποίος στα 40 του παίζει ακόμη ποδόσφαιρο, είναι επαγγελματίας και αγωνίζεται στην Ρίο Άβε Β’ (στην πρώτη κατηγορία της Liga Revelação – κάτι σαν… αγροτική λίγκα).

Αφού γίνεται αναφορά στην καριέρα του και συγκεκριμένα στις οποίες αγωνίστηκε ο Σόουζα, τονίζεται πως «πρόκειται για παίκτη-κινητήριο μοχλό που χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια, εντυπωσιακό με την μπάλα και με μαγικό άγγιγμα».

Όσον αφορά στους τρεις αγώνες που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει ο Σόουζα, είναι:

1) Το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μπράγκα τη σεζόν 2002-03 απέναντι στην Βαρσίμ εκτός έδρας, όπου η ομάδα του τότε ηττήθηκε με 0-2. Ντεμπούτο το οποίο του άφησε γλυκόπικρη γεύση, διότι τον αντικατέστησε ο προπονητής του επειδή δέχθηκε κίτρινη. Ακολούθως πείσμωσε, δεν το ‘βαλε κάτω και διένυσε μία πλούσια και επιτυχημένη καριέρα, όταν αποχώρησε από την Μπράγκα.

2) ΑΠΟΕΛ – Λιόν 1-0 στο ΓΣΠ στις 7 Μαρτίου του 2012. Είναι το ματς μέσω του οποίου ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάκριση στην ιστορία του, αλλά και στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου, παίρνοντας την πρόκριση στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το Καλοκαίρι του 2010 ήταν η πρώτη φορά που προέκυψε η ευκαιρία στον Σόουζα να αγωνιστεί εκτός Πορτογαλίας και πίστεψε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να το πράξει.

«Έφυγα για μία περιπέτεια στο άγνωστο, πήγα στον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Σε αυτό τον σύλλογο, έτυχα καλής αποδοχής από συναδέλφους, προπονητές, υποστηρικτές και διοίκηση. Ήμουν ένα σημαντικό κομμάτι της ομάδας και αυτό τελικά αναγνωρίστηκε. Ήμουν πολύ αγαπητός στην οικογένεια του Ολυμπιακού και έξω από το γήπεδο. Έζησα σημαντικές στιγμές στον Ολυμπιακό ο οποίος με τίμησε και πάντα κουβαλάω το έμβλημα της ομάδας μαζί μου», τονίζει και ακολούθως αναφέρθηκε στην μετεγγραφή του στον ΑΠΟΕΛ»:

«Πέρασα μία πολύ καλή επαγγελματική φάση. Ωστόσο πίστευα πως τα καλύτερα ακόμη δεν ήρθαν. Τον Δεκέμβριο (σ.σ. της σεζόν 2011-12), έλαβα την είδηση ότι υπήρχε πιθανότητα να παίξω Ομόνοια και όταν σχεδόν όλα ήταν κλειστά, ο ΑΠΟΕΛ μπήκε στο παιχνίδι της απόκτησής μου και έτσι κατέληξα να φοράω τα γαλαζοκίτρινα. Φαίνονταν όλα εξωπραγματικά, αλλά αγωνιζόμουν σε ονειρικό κλαμπ! Και μέρες αργότερα ήρθε το κερασάκι στην τούρτα, ο προπονητής μου είπε ότι με υπολογίζει για το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι το όνειρο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, έπαιξα και πάτησα το πόδι μου σε κάποια από τα σημαντικότερα γήπεδα του κόσμου. Και έτσι έγινε στις 14 Φεβρουαρίου (σ.σ. 2012) έκανα ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Λιόν (σ.σ. πρώτο ματς στη Γαλλία 0-1). Περπατώντας στο γκαζόν με τον ύμνο του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν μια αξέχαστη στιγμή! Ισοφαρίσαμε το σκορ (σ.σ. στον επαναληπτικό) και φθάσαμε στα προημιτελικά, είναι κάτι αξέχαστο».

Και συνέχισε: «Απόλαυσα κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο, επειδή, παρά την ηλικία των 34 ετών, κατάφερα να ζήσω ένα όνειρο που είχα ως παιδί, παίζοντας σε μεγάλα κλαμπ και αγωνιζόμενος στην πιο διάσημη ευρωπαϊκή διοργάνωση!. Ήταν αξέχαστα χρόνια για μένα, αποτέλεσμα όλης της προσπάθειας, εργασίας και αφοσίωσης τόσων ετών στο ποδόσφαιρο. Έμεινα για πάντα στην ιστορία αυτών των δύο μεγάλων συλλόγων στην Κύπρο».

3) Όταν αποχώρησε από τον ΑΠΟΕΛ, ο Σόουζα πήγε στην Τροφένσε. Σε ένα κυπέλλου τη σεζόν 2013-14 απέναντι στην Πόρτο στο Ντραγκάο, η Τροφένσε ηττήθηκε με 0-1, αλλά ο Πορτογάλος δεν θα ξεχάσει αυτό το παιχνίδι και τονίζει: «Ήταν μία γιορτή. Ήμασταν ένας μικρός σύλλογος αλλά δυνατή ομάδα. Πήγαμε στο σπίτι ενός μεγάλου αντιπάλου, τον παίξαμε στα ίσα και χάσαμε στις λεπτομέρειες. Δεν περάσαμε στον επόμενο γύρο και η μέρα αυτή μου άφησε θλίψη, αλλά και υπερηφάνεια».

Σε πρόσφατή του συνέντευξη, ο Σόουζα είπε σχετικά με τον στόχο του στην τρέχουσα σεζόν: «Στόχος μου είναι να είμαι η αποκάλυψη χαχαχα. Αστειεύομαι. Αυτό που επιδιώκω είναι να βοηθήσω την ομάδα να μεγαλώσει τις εμπειρίες της, να μεταδώσω ή να μοιραστώ σημαντικές αξίες με τους ποδοσφαιριστές (σχεδόν όλοι είναι νεαροί κάτω των 23) και να τους βοηθήσω να αναπτυχθούν ατομικά και επαγγελματικά. Είναι σημαντικό οι νέοι από αυτές τις γενιές να κατανοήσουν ότι η ευθύνη, η αφοσίωση, η συναισθηματική νοημοσύνη και η ανθεκτικότητα είναι, για μένα, μερικές από τις σημαντικότερες ικανότητες στη ζωή για να επιτύχεις».

Σχετικά με το «μυστικό» του για το γεγονός πως στα 40 του παίζει ακόμη μπάλα είπε: «Δεν έχω κανένα μυστικό, διατηρώ το ίδιο πάθος για την μπάλα, την προπόνηση και το παιχνίδι. Μέχρι σήμερα μπορώ να πω ότι προπονούμαι με το ίδιο πάθος, αλλά με μεγαλύτερη ευθύνη από πριν από μερικά χρόνια. Το ποδόσφαιρο είναι ακόμα ο τρόπος ζωής μου. Εκτός από αυτό το πάθος έχω την κατάλληλη φροντίδα με το φαγητό μου (πάντα προσπάθησα να έχω μια ισορροπημένη διατροφή), ανάπαυση όσο χρειάζεται και η συναισθηματική ισορροπία που βρίσκω στην οικογένειά μου είναι απαραίτητη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ