aekaelakritasanorthosisapoelapollonarisdoksakarmiotissasalaminaomonoiaolympiakosparalimnipafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ«H ταυτοποίηση δεν επηρέασε σημαντικά την προσέλευση φιλάθλων»

«H ταυτοποίηση δεν επηρέασε σημαντικά την προσέλευση φιλάθλων»

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ Χάρης Λοϊζίδης ήταν εκ των ομιλητών στο Συνέδριο που διοργάνωσε η εταιρεία IMH σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με θέμα «The Business of Football».

Ο κ. Λοϊζιδης άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου αναφερόμενος στις προσπάθειες της ΚΟΠ για υλοποίηση ενός πλάνου πενταετίας, το οποίο διαμορφώθηκε σε επίπεδο ηγεσίας και οι βασικοί του άξονες ανακοινώθηκαν από το νέο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιώργο Κούμα με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πέραν του πενταετούς πλάνου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ παρουσίασε στοιχεία για τα εισιτήρια που διατέθηκαν στο Πρωτάθλημα Cyta που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, φέτος διατέθηκαν περισσότερα εισιτήρια από την περσινή χρονιά.

«Έστω κι αν από κάποιους εκφράστηκαν φόβοι και ανησυχίες ότι η εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης θα ήταν καταστροφική, ως προς την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα, φέτος διατέθηκαν 13490 εισιτήρια περισσότερα από πέρσι στη Β’ φάση του Πρωταθλήματος στον Α’ όμιλο ενώ συνολικά αυξημένα ήταν τα εισιτήρια και στις δύο φάσεις του Πρωταθλήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λοϊζίδης, τονίζοντας παράλληλα πως:

«Οι αριθμοί θα πρέπει να αναλυθούν περαιτέρω και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς. Ωστόσο, η γενική εκτίμηση είναι πως η ταυτοποίηση δεν είναι η καταστροφή του ποδοσφαίρου, ούτε είναι ένα μέτρο που επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα».

Αναλυτικά η ομιλία του Λοϊζίδη:

«Το φετινό συνέδριο, χρονικά ταυτίζεται με την περίοδο κατά την οποία η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προχωρά στην υλοποίηση ενός πλάνου πενταετίας, το οποίο διαμορφώθηκε σε επίπεδο ηγεσίας και οι βασικοί του άξονες ανακοινώθηκαν από το νέο πρόεδρο της Ομοσπονδίας.

Ο καταρτισμός του νέου στρατηγικού πλάνου, έγινε μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες καθώς όλοι εμείς στην ηγεσία της ΚΟΠ θα έπρεπε να ξεπεράσουμε το συγκλονισμό και τη θλίψη που μας προκάλεσε ο θάνατος του Προέδρου και φίλου μας Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Μέσα, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες κάναμε αυτό που θα επιθυμούσε και ο ίδιος ο Κωστάκης. Καθορίσαμε έντεκα σημεία δράσης και αμέσως προχωρήσαμε στις διαδικασίες για υλοποίησή τους.

Ακολούθως, θα αναφερθώ επιγραμματικά στους βασικούς άξονες του πλάνου μας, σημειώνοντας ότι καθημερινά και ανάλογα με τις εξελίξεις, προκύπτουν στην Ομοσπονδία νέες προκλήσεις και τίθενται νέοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν.

Καταρχήν, δώσαμε βάρος στο κρίσιμο ζήτημα των οικονομικών των σωματείων μας. Μόλις πρόσφατα, στο πλαίσιο της Άτυπης Γενικής Συνέλευσης και στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών, θέσαμε σε εφαρμογή τη συμφωνία για αποπληρωμή των οφειλών των σωματείων μας απέναντι στο κράτος. Προς υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, η ΚΟΠ θα διαθέσει περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, για την υλοποίησή της, θα πρέπει και τα μέλη μας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Επιπλέον, για να δώσουμε ακόμη μια οικονομική ανάσα στα σωματεία μας, προχωρήσαμε και στην υλοποίηση μιας άλλης υπόσχεσης για επιστροφή του 20% των χρηματικών ποινών που επιβλήθηκαν ή θα επιβληθούν από τον Αθλητικό Δικαστή, εκτός τις ποινές που αφορούν σοβαρά επεισόδια και εμπρηστικές δηλώσεις.

Πέραν από τα οικονομικά, εργαζόμαστε μεθοδικά για την υλοποίηση όλων των στόχων μας σε όλα τα πεδία δράσης. Τοποθετούμε σε θέση προτεραιότητας, την αναβάθμιση της σχέσης ΚΟΠ και σωματείων, μέσα από ένα δομημένο και διαρκή διάλογο. Επιδιώκουμε να σμικρύνουμε την απόσταση ανάμεσα στην Ομοσπονδία και τα μέλη μας. Εργαζόμαστε για τη θωράκιση του Κύπριου ποδοσφαιριστή με τη λήψη συλλογικών και συγκεκριμένων αποφάσεων για ενίσχυση της αγωνιστικής συμμετοχής του, ενώ τοποθετούμε τη Διαιτησία σε μια νέα βάση, αναβαθμίζοντας την εκπαίδευση των διαιτητών με τη δημιουργία Ακαδημίας Διαιτητών.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που τυγχάνει άμεσου χειρισμού είναι αυτό της ταυτοποίησης των φιλάθλων. Η εφαρμογή του προσωρινού μέτρου που έλαβε η ΚΟΠ σε συγκεκριμένους αγώνες, για έκδοση των εισιτηρίων των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας μόνο από την Ομοσπονδία, ολοκληρώθηκε με τη λήξη της φετινής χρονιάς.

Άλλωστε, ήταν ένα έκτακτο μέτρο και όχι η μόνιμη λύση. Ήδη, είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης άλλες και τον ΚΟΑ και δηλώνουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλα τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια λήψης οριστικών και ολοκληρωμένων μέτρων κατά της βίας από το κράτος.

Σε αυτό σημείο, είμαι σε θέση να σας δώσω σήμερα κάποια πρώτα συμπεράσματα και αριθμούς για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε σε ότι αφορά την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα. Κατά τη φετινή χρονιά κόπηκαν συνολικά 104,565 εισιτήρια στους αγώνες της Β’ φάσης του Πρωταθλήματος, ενώ κατά την περσινή χρονιά, 91,075 εισιτήρια.

Παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξης του 14,81% , δηλαδή 13,490 περισσότερα εισιτήρια κατά την φετινή χρονιά, έστω κι αν από κάποιους εκφράστηκαν φόβοι και ανησυχίες ότι η εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης θα ήταν καταστροφική, ως προς την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα.

Περισσότερα ήταν τα εισιτήρια φέτος, σε σχέση με πέρσι και στη συνολική καταμέτρηση των 36 αγωνιστικών του Πρωταθλήματος, 414.651 έναντι 403.207.

Βέβαια, αυτοί οι αριθμοί θα πρέπει να αναλυθούν περαιτέρω και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς. Ωστόσο, η γενική εκτίμηση είναι πως η ταυτοποίηση δεν είναι η καταστροφή του ποδοσφαίρου, ούτε είναι ένα μέτρο που επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα.

Παράλληλα, διαπιστώνουμε, μελετώντας ανά ομάδα τους αριθμούς των εισιτηρίων, πως η αγωνιστική πορεία, η βαθμολογική κατάταξη, το κλίμα στις σχέσεις διοικήσεων με τους οργανωμένους οπαδούς είναι λόγοι που επηρεάζουν την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα.

Ως Ομοσπονδία, θεωρούμε ότι οι υποδομές είναι απαραίτητες και καθοριστικές για να πετύχουμε την ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό Ποδόσφαιρο. Οι Εθνικές ομάδες έχουν ανάγκη το δικό τους σπίτι, για αυτό προχωρούμε σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ανέγερση του Αθλητικού Κέντρου Εθνικών Ομάδων. Θέλουμε ένα κέντρο που θα καλύπτει τις ανάγκες των Εθνικών Ομάδων κάθε ηλικίας και ταυτόχρονα θα μπορεί να καλύψει και ανάγκες των σωματείων μας. Πρόκειται για ένα άμεσο στόχο που για να επιτευχθεί θα χρειαστεί η βοήθεια της Πολιτείας και η οικονομική αρωγή της UEFA και της FIFA.

Η ΚΟΠ προσβλέπει στη συνεργασία και στις ισχυρές σχέσεις που έχει αναπτύξει με την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Αυτοί οι δεσμοί δεν είναι τυπικοί.

Αξιωματούχοι και στελέχη της ΚΟΠ μέσα από την παρουσία και τη δράση τους στα σώματα της UEFA και της FIFA, αναδεικνύουν την Ομοσπονδία μας σε μια υπολογίσιμη δύναμη. Θα αναφερθώ μόνο στην τελευταία εξέλιξη της περασμένης Παρασκευής, όταν η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA επικύρωσε το διορισμό του Προέδρου μας Γιώργου Κούμα στο Συμβούλιο της FIFA, ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειώσω ότι για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας, θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα, να είμαστε αποδοτικοί και ουσιαστικοί. Για αυτό προχωρούμε σε αναδιοργάνωση της Ομοσπονδίας για καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου υλικού και για καλύτερη λειτουργία των Τμημάτων. Άρχισε ήδη η αξιολόγηση διαδικασιών και ο επανακαθορισμός αρμοδιοτήτων. Πιστεύουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ