aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΓρήγορη αντίδραση, θα κριθεί η αποτελεσματικότητα

Γρήγορη αντίδραση, θα κριθεί η αποτελεσματικότητα

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΝΝΕΑ μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους έχει ανακοινώσει η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου. Πρόκειται για μέτρα τα οποία αποσκοπούν να καταστείλουν τα φαινόμενα βίας, τα οποία μέχρι σήμερα η Πολιτεία έχει αποτύχει να καταπολεμήσει. Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε το αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων καθώς δεν είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία το κράτος λαμβάνει μέτρα.

Το ζητούμενο, πάντα, είναι η εφαρμογή τους και η αποτελεσματικότητα τους. Πόσο, δηλαδή, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Αυτός είναι και ο στόχος. Αυτή είναι και η πρόθεση κι αυτών των μέτρων, που έχει ανακοινώσει προχθές η αρμόδια υπουργός. Μετά τα επεισόδια υπήρξε αμέσως αντίδραση της κυβέρνησης. Λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της και σε μερικές μέρες παρουσίασε πλαίσιο δράσης. Αυτό θα πρέπει να το πιστωθεί.

ΑΠΟ τα όσα έχουν ανακοινωθεί, σημειώνουμε το μέτρο που αφορά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η διενέργεια αλκοτέστ και νάρκοτεστ, για σκοπούς πλήρους εφαρμογής της απαγόρευσης εισόδου σε αθλητικούς χώρους και σε γειτνιάζουσες αυτών περιοχές, προσώπων που τελούν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Επίσης, την απόφαση για τη συγκρότηση και λειτουργία μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας στην Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσου Δράσης (ΜΜΑΔ), με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αθλητικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας. Είναι σαφές πως με τις αποφάσεις αυτές θα υπάρχει μεγαλύτερη εμπλοκή της Αστυνομίας, η οποία μέχρι σήμερα δεν εισερχόταν εντός των αθλητικών χώρων εκτός κι εάν εξελίσσονταν επεισόδια.

Και δεν είχε, επίσης, οποιαδήποτε σχέση με τον έλεγχο στις εισόδους για τις κάρτες οπαδού. Θα αναμένουμε την εφαρμογή των μέτρων και θα κρίνουμε, θα επανέλθουμε. Κάποια ζητήματα, κατά την άποψη μας, έχουν σημασία. Η ταχύτητα με την οποία θα υλοποιηθούν τα μέτρα, η συνέχεια, που θα υπάρχει και ασφαλώς η αποτελεσματικότητα τους,

ΤΗΝ ίδια ώρα, για να μην σταθούμε μόνο στα ζητήματα, που εμπλέκεται η Αστυνομία, που πλέον θα έχει πιο ενεργό ρόλο στην αποτροπή και καταστολή, θα πρέπει να θέσουμε και την άλλη διάσταση. Την ευθύνη των Ομοσπονδιών αλλά και των σωματείων. Την ευθύνη των διαχειριστών των γηπέδων, των αθλητικών εγκαταστάσεων, που θα πρέπει όλα να έχουν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

Ο ΧΟΥΛΙΓΚΑΛΙΣΜΟΣ είναι ασφαλώς κοινωνικό φαινόμενο, αλλά δεν θα πρέπει να υποβαθμίζουμε και το γεγονός ότι κάποιοι έχουν ενθαρρύνει τη δημιουργία και τη συντήρηση «στρατών» από χούλιγκαν για να εξυπηρετούνται οι ίδιοι. Έτσι τουλάχιστον νομίζουν. Μέχρι οι… στρατοί να στραφούν εναντίον τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ