Γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να «τιναχθεί» στον αέρα το πρωτάθλημα;

Kαλό είναι, αν αξιολογηθεί έστω λίγο το θέμα με τους ξένους διαιτητές, Ομοσπονδία και Σωματεία να είναι προετοιμασμένοι για όλα…

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Και να που φτάσαμε λοιπόν, ενάμισι χρόνο περίπου πριν από την εφαρμογή του VAR στο κυπριακό πρωτάθλημα, κάποιοι σύλλογοι να επιθυμούν πιο έντονα από ποτέ τα τελευταία χρόνια και με επίσημο μάλιστα τρόπο, να εργοδοτηθούν ξένοι διαιτητές από την ΚΟΠ. Τουλάχιστον για τα μεγάλα ντέρμπι, είπαν.

Με ποιά κριτήρια αξιολογείται ως ντέρμπι ένα παιχνίδι; Προφανώς την απάντηση θα έχει ο Απόλλωνας και τα σωματεία τα οποία τάσσονται υπέρ του -επισήμως ή ανεπισήμως- στην πρωτοβουλία που πήρε η διοίκηση της Λεμεσιανής ομάδας, μετά από το πολυσυζητημένο ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο (1-1) και τα σοβαρά λάθη του Λουκά Σωτηρίου.

Ο Απόλλωνας, πνιγμένος από το δίκιο του -να τα λέμε αυτά και να τα γράφουμε-, αλλά με καθυστέρηση, κατάφερε να κάνει τον καθένα να έχει άποψη για το θέμα. Μέχρι και παράγοντες ομάδων Β’ Κατηγορίας έχουν άποψη, λες και η ομάδα τους έκοψε από τώρα το εισιτήριο της ανόδου στην Α’ Κατηγορία.

Ποιά αγωνιστική θα ξεπροβάλει μετά από την διακοπή; Η 10η. Πόσος καιρός πέρασε από την έναρξη του πρωταθλήματος μέχρι σήμερα; Σχεδόν τρεις μήνες. Τρεις μήνες μετά λοιπόν, και ένα-ενάμισι περίπου μήνα πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θέλουμε ξένους διαιτητές. Ε βέβαια, τα Καλοκαίρια πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, γιατί να κάτσουν να χολοσκάν ή να βρεθούν μεταξύ τους τα σωματεία, μπας και αποφασιστούν λύσεις με στόχο τη βελτίωση των διαιτητών και κατ’ επέκταση των εγχώριων διοργανώσεων; Προέχουν βλέπετε, οι διακοπάρες και μετά από αυτές, αρχίζουν άμεσα, άλλοι τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους και άλλοι την προετοιμασία τους για τη νέα σεζόν.

Συμφωνούν στο πι και φι σε αυτά που αποφασίζει η ΚΟΠ χωρίς να τα μελετούν λεπτομερώς, ενώ ούτε κουβέντα για τη βελτίωση της διαιτησίας πριν αρχίσει η σεζόν, δεν γίνεται στις συναντήσεις και στις συνελεύσεις. Κακά τα ψέματα, τα προβλήματα είναι πολλά στην κυπριακή διαιτησία. Οι διαιτητές με αδυναμίες αυξάνονται αντί να μειώνονται και φτάσαμε σε σημείο να πεθυμάμε αρκετούς από τους παλιούς, έστω κι αν πολλοί από αυτούς έμειναν στην ιστορία για κάποιες αξέχαστες αποφάσεις τους.

Πολλοί, μόνο καλή φυσική κατάσταση έχουν. Από αντίληψη, αξιολόγηση και αντανακλαστικά, δεν… Και τους λίγους καλούς που έχουμε, η Επιτροπή Διαιτησίας τους «καίει». Αυτό, όμως, αγαπητά μου σωματεία δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο θα θυμόμαστε όταν πλησιάζει το νέο έτος να απαιτούμε να… φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. «Είναι κοινώς παραδεκτό ότι σε κάποια από τα πρώτα παιχνίδια του φετινού πρωταθλήματος έχουν γίνει σοβαρά διαιτητικά λάθη», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση του Απόλλωνα. Ναι, όμως, όταν περάσουν εννέα-δέκα αγωνιστικές δεν μιλάμε πλέον για «πρώτα παιχνίδια», αλλά για τα μέσα περίπου της κανονικής φάσης του πρωταθλήματος.

Ακολούθως, γίνεται αναφορά στην προκατάληψη που γιγαντώνεται. Λοιπόν, για να εξηγούμαστε: Την προκατάληψη στα κανονικά πρωταθλήματα, τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες δεν την αφήνουν καν να γεννηθεί. Συζητούνται οι αλλαγές προτού ολοκληρωθεί μία σεζόν, λαμβάνονται σημαντικές και δραστικές αποφάσεις και εξαφανίζουν κάθε είδους προκατάληψη, πριν αρχίσει κάθε νέα περίοδος.

Για να ξεκαθαρίσω, έχω την άποψη ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα αποφέρουν οφέλη στο ποδόσφαιρό μας, καλώς να ληφθούν ανά πάσα στιγμή. Το να ζητάνε, όμως, ξένους διαιτητές κάποιοι σύλλογοι σε ορισμένα ματς, καλό είναι να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το επεξεργαστούμε. Γιατί; Επειδή αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, οι Κύπριοι διαιτητές, είναι έτοιμοι να… ντυθούν καμικάζι και να «τινάξουν» το πρωτάθλημα στον αέρα με αποχή ή απεργίες. Ήδη προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου, Γιώργος Πάπουτσος, τον οποίο προβάλουν συχνά τα ραδιόφωνα για να αποσπάσουν τις δικιές του απόψεις, οι οποίες για να λέμε και την αλήθεια, προκαλούν και γέλιο σε κάποιες περιπτώσεις.

Ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει και περίπτωση να αποδεχθούν κάτι τέτοιο οι θεωρητικά μικρομεσαίες ομάδες. Δηλαδή να πουν «ναι» στους ξένους διαιτητές μόνο στα ντέρμπι και στα δικά τους να σφυρίζουν Κύπριοι. Α-πο-κλεί-ε-ται… Διότι εκεί είναι που θα χοντρύνει το πράγμα και θα ‘χουμε άλλου είδους ντράβαλα. Οπόταν, καλό είναι αν αξιολογηθεί έστω και λίγο θέμα αυτό, η Ομοσπονδία και τα Σωματεία να είναι προετοιμασμένοι για όλα…

Υ.Γ.: Κάποιες ιδέες που δίνει ο Απόλλωνας μέσω της επιστολής του για βελτίωση της κυπριακής διαιτησίας, επικροτούνται και καλό είναι να ληφθούν σοβαρά υπόψην.