Φραγκέσκου: «Καιγόταν το κορμί μας από τις ενέσεις, με έδιωξαν σαν σκύλο»

Ντοκιμαντέρ με αποκαλύψεις για το ντόπινγκ στο κυπριακό ποδόσφαιρο από την ARTE. Μεταξύ άλλων αποκαλύπτεται φωτογραφία-ντοκουμέντο από χρήση ενδοφλέβιας σε ποδοσφαιρικό αποδυτήριο στην Κύπρο (πρακτική που αποτελεί ντόπινγκ)...

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ)
*Ευχαριστίες στον Στέφανο Μέγιερ για τη μετάφραση

Ντοκιμαντέρ με αποκαλύψεις για το ντόπινγκ στο κυπριακό ποδόσφαιρο δημοσιεύτηκε από το γάλλο-γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARTE. Ένα ντοκιμαντέρ το οποίο κανονικά θα έπρεπε να κάνει όσους χορηγούν απαγορευμένες ουσίες, ή επιτρεπόμενες που ωστόσο δεν χορηγούνται με μέτρο, να ντρέπονται. Μεταξύ άλλων αποκαλύπτεται φωτογραφία-ντοκουμέντο από χρήση ενδοφλέβιας σε ποδοσφαιρικό αποδυτήριο στην Κύπρο (πρακτική που αποτελεί ντόπινγκ).

Ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας μισής ώρας, με θέμα τις ιατρικές πρακτικές που ακολουθούνται στο κυπριακό ποδόσφαιρο και τις προεκτάσεις που αυτές έχουν σε θέματα ντόπινγκ. Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ, μπορείτε να το δείτε εδώ, όπως δημοσιεύτηκε από τον ΠΑΣΠ.

Η ιστοσελίδα μας Goal.com.cy με τη βοήθεια του φίλου κι αναγνώστη μας Στέφανου Μέγιερ, μετέφρασε όλα όσα αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ και δημοσιεύει κάποια επιπλέον στοιχεία. Το ρεπορτάζ κάνει αναφορά στους τρεις ποδοσφαιριστές που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν καρδιακό πρόβλημα από ουσίες οι οποίες τους χορηγήθηκαν με ενδοφλέβιες ενέσεις. Τους Παναγιώτης Φραγκέσκου, Ανδρέα Φραγκέσκου και Παναγιώτη Λοϊζίδη, οι οποίοι μίλησαν με τον Fritz Sörgel, ένα Γερμανό γιατρό-καθηγητής, ειδικός σε θέματα αντιντόπινγκ, στον οποίο παρέδωσαν δείγμα μαλλιών (από έναν που τους τρεις παίκτες), ώστε να προχωρήσει σε ανάλυση για ανίχνευση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας εξαιτίας των ενδοφλέβιων ενέσεων.

Στην αρχή, το ρεπορτάζ κάνει περίληψη της κατάστασης των παικτών (τί έγινε και πώς κατέληξαν με καρδιακό πρόβλημα). Μέσα στο ρεπορτάζ παρουσιάζεται και κάνει δηλώσεις  ο Παναγιώτης Φραγκέσκου (ένας από τους εν λόγω παίκτες). Ο Φραγκέσκου αναφέρει πρώτα ότι για τα καρδιακά προβλήματα φταίνε οι ενδοφλέβιες ενέσεις που τους χορηγούνταν, αλλά ο παίκτης λέει ότι δεν βρήκε ακόμα τρόπο για να το αποδείξει. Γι’ αυτό και επικοινώνησε με τον Γερμανό γιατρό για να τους βοηθήσει.

Στο 3ο προς 4ο λεπτό (3:40), βλέπουμε τον Φραγκέσκου που επιστρέφει «μετά από καιρό» στο προπονητικό κέντρο όπου του χορηγήθηκαν τότε οι ενέσεις. Περπατώντας μπροστά από το γήπεδο, ο παίκτης αναφέρει ότι «το χειρότερο, είναι η μυρωδιά του γρασιδιού, γιατί με κάνει να θέλω να παίξω ξανά ποδόσφαιρο».

Ο παίκτης δείχνει, μετά, τα αποδυτήρια όπου έγιναν οι ενέσεις. «Μας έκαναν τις ενέσεις κάθε 2/3 εβδομάδες, 3 μέρες πριν τον αγώνα». Και εξηγεί το συναίσθημα του όταν του έκαμναν τις ενέσεις: «Κάθε φορά νιώθαμε ένα δυσάρεστο συναίσθημα, νιώθαμε το κορμί μας να καίγεται για λίγα δευτερόλεπτα. Ιδρώναμε».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια, ότι στους ποδοσφαιριστές τόνιζαν «ότι μέσα στις ενέσεις υπήρχαν βιταμίνες (σ.σ. αν και οι παίκτες ήταν καχύποπτοι…)». Στην συνέχεια, ο Φραγκέσκου αναφέρει ότι ήταν σχεδόν υποχρεωτικό να κάνουν τις ενέσεις για να ελπίζουν να ενταχθούν στην εντεκάδα της ομάδας: «Και οι 11 παίκτες  έπρεπε να κάνουν τις ενέσεις. Δεν μας υποχρέωναν να το κάνουμε, αλλά μας έλεγαν έμμεσα ότι αν δεν τα κάνουμε, δεν θα ήμασταν στην εντεκάδα».

Στην συνέχεια, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι κατά τη σεζόν 2017-18, τουλάχιστον τέσσερις κυπριακές ομάδες φαίνεται να είχαν χρησιμοποιήσει εξωτερικές ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες χορήγησαν στους ποδοσφαιριστές  ενέσεις, ορούς και χάπια.

Πιο μετά, υπογραμμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, οι τρεις ποδοσφαιριστές που αντιμετώπισαν καρδιακό πρόβλημα, αποφάσισαν να υποβάλουν καταγγελία στην Αστυνομία, αλλά ήταν ήδη αργά για να υποβληθούν εξετάσεις αίματος και ούρων, επειδή η φαρμακευτική ουσία (αν υπήρξε) που τούς χορηγήθηκε, εξαφανίζεται από το τον οργανισμό έπειτα από λίγο καιρό.

«Πολλοί παίκτες έκαναν ενέσεις, αλλά λίγοι μιλούν δημόσια για αυτό το θέμα επειδή φοβούνταν κυρώσεις από τον Παγκοσμία Οργανισμό Αντιντόπινγκ», τονίζεται μεταξύ άλλων, ενώ ακολούθως ο Φραγκέσκου, ο οποίος υποχρεώθηκε πέρσι να σταματήσει το ποδόσφαιρο λόγω του προβλήματος στην καρδία, λέει: «Όταν βρήκαμε το ιατρικό πρόβλημα, με έδιωξαν σαν σκύλο, για εγκλήματα άλλων».

«Οι ποδοσφαιριστές δεν θέλουν να μιλήσουν αλλά εμένα η καριέρα μου στο ποδόσφαιρο τελείωσε, δεν έχω τίποτε να χάσω», είπε ο Φραγκέσκου. Στη συνέχεια αναφέρεται πως η Αλκή Ορόκλινη δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του Π. Φραγκέσκου και από το περασμένο καλοκαίρι, ο παίκτης έμεινε άνεργος.

Στο 9’ του ντοκιμαντέρ εμφανίζεται ο δεύτερος παίκτης που αντιμετώπισε καρδιακό πρόβλημα, ο πρώην συμπαίκτης του Π. Φραγκέσκου (ο οποίος δεν ήθελε να πει δημόσια το όνομα του). Είναι αυτός ο παίκτης που έδωσε το δείγμα μαλλιών στο Γερμανό για την ανάλυση. Στην συνέχεια, στο ρεπορτάζ τονίζεται για το πώς και τι θα αναλύσει ο Γερμανός γιατρός. Επιπλέον των δειγμάτων από τρίχας μαλλιών, οι παίκτες έστειλαν στον ειδικό και πολλά ντοκουμέντα: Αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων και μηνύματα στο WhatsApp (το ρεπορτάζ δείχνει τις φωτογραφίες από το 10:50 έως 11:20), όπου διακρίνεται ότι τα βιολογικά εργαστήρια δηλώνουν στους αθλητές το είδος των φαρμάκων που τους χορηγήθηκε μέσω των ορών και των ενέσεων.

Μεταξύ αυτών των φαρμάκων ο Γερμανός ειδικός ενδιαφέρεται να για μια ουσία, το Cobalt, που θεωρείται ως ντόπινγκ από το 2015. Ο Γερμανός και οι άλλοι γιατροί υποψιάζονται ότι το Cobalt βρισκόταν μέσα στις ενδοφλέβιες ενέσεις που χορηγούνταν στους ποδοσφαιριστές. Στο τέλος του ρεπορτάζ μιλάνε για τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, οι ποδοσφαιριστές είχαν την βοήθεια του ΠΑΣΠ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών). Αναφέρεται ότι το ΠΑΣΠ βοηθά οικονομικά τους παίκτες, αλλά τους στήριξε και όταν επήγαν να κάνουν καταγγελία στην Αστυνομία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης, δεν έμεινε ικανοποιημένος από  τα συμπεράσματα της Αστυνομίας σε αυτή την υπόθεση.

«Η υπόθεση θεωρήθηκε ότι έληξε από την αστυνομία, η οποία δεν εμβάθυνε το θέμα και έκλεισε την υπόθεση πριν να γνωρίζει τα ιατρικά αποτελέσματα και την άποψη του υπουργείου υγείας», είπε ο Νεοφυτίδης. Σ’ αυτό το θέμα, ο Φραγκέσκου ανέφερε ότι η αστυνομία «δεν εξέτασε καθόλου στην υπόθεση. Προσπάθησα να τους δώσω μια φωτογραφία του φαρμάκου (σ.σ. που χρησιμοποίησαν για τις ενέσεις), αλλά δεν το κράτησαν ως τεκμήριο».

Σε ένα άλλο σημείο φαίνεται μια εκκλησία όπου ο Φραγκέσκου πήγαινε να προσευχηθεί όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο: «Εδώ στην εκκλησία προσευχόμουν και έκλαιγα ταυτόχρονα. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω. Εγώ δεν μπορώ να τους κρίνω ούτε να τους τιμωρήσω, αλλά ο θεός μπορεί».

Αναφέρεται επίσης, «πως στην Κύπρο πολλοί πιστεύουν ότι ο Φραγκέσκου και οι άλλοι δύο ποδοσφαιριστές λένε ψέματα και ότι το καρδιακό πρόβλημα τους είναι απλά γενετικό-κληρονομικό (σ.σ. επειδή ο άλλος ποδοσφαιριστής που έχει επίσης το πρόβλημα είναι ο αδερφός του)».

Το ντοκιμαντέρ «κλείνει» με τα αποτελέσματα των αναλύσεων των μαλλιών από τους Γερμανούς γιατρούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι τελικά οι γιατροί δεν βρήκαν ούτε Cobalt, ούτε τίποτε που μπορεί να μοιάζει με μια ουσία που να θεωρείται ως ουσία-ντόπινγκ.

Ο Γερμανός γιατρός ανέφερε ότι «αν και υποψιαζόμουν το Cobalt, μάλλον εξαφανίστηκε από το οργανισμό του ποδοσφαιριστή, αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα ότι ένα φάρμακο που πήρε ο παίκτης, έβλαψε την καρδιά του». Στο τέλος, ο Γερμανός ανέφερε ότι «αν οι ποδοσφαιριστές έκαναν αναλύσεις γρήγορα μετά από της ενέσεις, μάλλον θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα… Το πρόβλημα είναι ότι έκαναν της αναλύσεις έναν χρόνο μετά από τις ενέσεις, και είναι αργά, επειδή οι διάφορες ουσίες στον οργανισμό τους από τις ενδοφλέβιες, εξαφανίστηκαν».

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, ο Φραγκέσκου, στεναχωρημένος, δεν ήθελε να συνεχίσει να μιλά  στο ρεπορτάζ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ κ. Νεοφυτίδης μίλησε για την κατάσταση του παίκτη: « Είναι στεναχωρημένος. Όταν είσαι άνεργος πάνω από έναν χρόνο και έχεις και προβλήματα υγείας, η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη. Όλοι φοβούνται, προτιμούν να μην μιλήσουν για αυτό το θέμα, ειδικά οι παίκτες και το καταλαβαίνω. Έχει παίκτες που μίλησαν και έπρεπε να σταματήσουν την καριέρα τους μετά. Και συνήθως το σύστημα δεν τους βοηθάει».

Στο τέλος του ρεπορτάζ, οι δημοσιογράφοι συνομίλησαν και με τον Γιώργο Κούμα (πρόεδρο της ΚΟΠ) ο οποίος ανέφερε: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το καρδιακό πρόβλημα των ποδοσφαιριστών δεν προέρχεται από τις ενέσεις που δέχτηκαν. Το να ξέρουμε αν οι ενέσεις χορηγήθηκαν από τους σωστούς ανθρώπους ή όχι, αυτό δεν μπορώ να κρίνω εγώ». Ο Κούμας ανέφερε στο τέλος ότι «σε όλες τις ομάδες της Ευρώπης, μικρές ή μεγάλες, δίδονται νόμιμα φάρμακα για ενδυνάμωση των άπαικτων».

Το όλο θέμα απασχόλησε την κυπριακή κοινωνία για αρκετές εβδομάδες, ενώ οι καταγγελίες έφτασαν μέχρι την UEFA και την FIFPro, οι οποίες ζήτησαν από την ΚΟΠ όπως προβεί σε έρευνα. Στο τέλος της ημέρας, αποδείχτηκε ότι το θέμα των ιατρικών πρακτικών στο κυπριακό ποδόσφαιρο χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και αναδιοργάνωσης, αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου είτε δεν ακολουθούνται οι ενδεδειγμένες ιατρικές πρακτικές, είτε υπάρχουν ομάδες που καταπατούν τους κανόνες αντί-ντόπινγκ.

Η ARTE, η σελίδα της οποίας στο Facebook έχει πάνω από 2,6 εκατομμύρια likes, στο ντοκιμαντέρ της με τίτλο «Ντόπινγκ στο Ποδόσφαιρο» ερευνά κατά πόσον η ενδοφλέβια χρήση ουσιών η οποία έχει επεκταθεί ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο, αποτελεί ντόπινγκ. Και πως αυτό επηρεάζει το πρόσφατο περιστατικό στην Κύπρο.

Το ντοκιμαντέρ κλείνει με τη διαπίστωση πως οι επηρεαζόμενοι ποδοσφαιριστές έπρεπε να μιλήσουν συντομότερα και πως δίνοντας έγκαιρα δείγματα ούρων και αίματος, ίσως να ήταν πιο εύκολο να ανιχνευτούν απαγορευμένες ουσίες. Το καταληκτικό πλάνο κλείνει με ένα απαισιόδοξο τόνο, αναφορικά με το ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο, με τον καθ. Sorgel να μιλάει για την αγάπη του για την ομάδα της Νυρεμβέργης και πως όταν παρακολουθεί το αγαπημένο του άθλημα προσπαθεί να τα βγάζει όλα αυτά από το μυαλό του…

ΜΕΣΩGoal.com.cy team
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ