aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ«Έτσι θα κερδίσει την ένσταση ο Απόλλων, αν δεν το πετύχει είναι καταδικασμένη σε απόρριψη»

«Έτσι θα κερδίσει την ένσταση ο Απόλλων, αν δεν το πετύχει είναι καταδικασμένη σε απόρριψη»

Τοποθετήθηκε αναφορικά με την υπόθεση Ακοράν – Ροσάλες και την ένσταση του Απόλλωνα κατά του κύρους του αγώνα με αντίπαλο την ΑΕΚ, ο νομικός Γιώργος Χριστοφίδης, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM.

Αφού πρώτα εξήγησε την όλη διαδικασία της ένστασης και τον ρόλο της έκθεσης του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε και στο πως οι κυανόλευκοι θα πρέπει να πείσουν τον Αθλητικό Δικαστή. Για να συμβεί αυτό, τόνισε, θα χρειαστεί η ομάδα της Λεμεσού, να δείξει ότι το αποτέλεσμα που επακολούθησε του θετικού δείγματος δεν ήταν νόμιμο, δεν ήταν ορθό.

Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι αν δεν το πετύχει αυτό, η ένσταση είναι καταδικασμένη σε απόρριψη.

Όσα δήλωσε ο Γιώργος Χριστοφίδης:

Αρχικά είπε: «Εκτιμήσεις δεν πρέπει να γίνονται γιατί κάποια γεγονότα δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν και δεν έχουμε συνολική εικόνα. Είναι μια πρωτοφανής υπόθεση η οποία θα διατηρήσει την αγωνία και την προσοχή σε πολύ ψηλά επίπεδα. Είναι θέμα πανδημίας, είναι θέμα αμφισβήτησης αποτελεσμάτων, αφορά διαδικασία η οποία δεν προβλέπεται από κανένα πρωτόκολλο και από κανένα κανονισμό στον περί λοιμοκαθάρσεως νόμο. Δεν είναι μόνο κυπριακής προέλευσης αυτό το φαινόμενο».

Ποια είναι η διαδικασία της ένστασης; «Υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία στην οποία το ενιστάμενο σωματείο υποχρεούται να υποβάλει την ένσταση στην οποία να παρατίθενται με λεπτομέρεια οι λόγοι για τους οποίους αμφισβητεί το κύρος του αγώνα. Η διαδικασία αυτή καταχωρείται στην ΚΟΠ, ενημερώνεται η άλλη πλευρά που είναι επηρεαζόμενη και καλείται να εμφανιστεί στην διαδικασία, καταρτίζεται φάκελος, γίνονται οδηγίες για υποβολή θέσεων και ορίζεται η υπόθεση ενώπιον του Αθλητικού Δικαστή για να εκδώσει απόφαση».

Πέραν από τις γραπτές τοποθετήσεις θα εκφράσουν θέσεις και προφορικά; «Εμφανίζονται ενώπιον του Αθλητικού Δικαστή. Τώρα με τα μέτρα δεν ξέρω αν θα γίνει διαδικτυακά αυτό. Τους δίνει χρόνο πέραν από τις γραπτές θέσεις. Είναι κάτι το οποίο συζητήθηκε εξ’ αφορμής της υπόθεσης Ουζόχο. Κατά την άποψη μου υπάρχει ένα βάρος απόδειξης για κάθε ενιστάμενο σωματείο και πρέπει να αποδείξει».

Μπορεί να προχωρήσει ο Αθλητικός Δικαστής χωρίς την έκθεση του Υπουργείου; «Αν καθυστερήσει, δεν σημαίνει ότι ο Αθλητικός Δικαστής δεν μπορεί να προχωρήσει την υπόθεση».

Δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο η έκθεση του Υπουργείου; «Θεωρώ ότι δεν θα παίξει ρόλο».

Γιατί δεν θα παίξει ρόλο; «Υπάρχει αμφισβήτηση για τις κινήσεις της ΑΕΚ. Λέω ότι δεν θα επηρεάσει καθόλου η θέση του Υπουργείου γιατί η ΑΕΚ όταν εξασφάλισε πλέον το αρνητικό δείγμα ζήτησε να αποχαρακτηριστούν οι ποδοσφαιριστές από θετικοί σε αρνητικοί και αυτό έγινε και ζήτησε και την θέση της ΚΟΠ κατά πόσον μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ποδοσφαιριστές στον συγκεκριμένο αγώνα. Η απάντηση ήταν καταφατική και επέτρεψαν στην ΑΕΚ να χρησιμοποιήσει τους ποδοσφαιριστές. Το σενάριο της έκθεσης του Υπουργείου είναι είτε για να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα και την διαδικασία, είτε να τα διαψεύσει».

Για την θέση του χημείου: «Τυγχάνει να ξέρω τους ανθρώπους και είναι πολύ καλό χημείο. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει λάθος όπως δεν σημαίνει ότι ένα αποτέλεσμα μετά από λίγες ώρες να είναι διαφορετικό εξ’ αιτίας νέων παραγόντων. Ξέρω ότι οι πιθανότητες λάθους σε τεστ αντιγόνου (PCR) είναι απειροελάχιστες».

Πως θα πρέπει να πείσει ο Απόλλωνας τον Αθλητικό Δικαστή; «Εκείνο που θα έλεγα εγώ είναι ότι για να πείσει τον Αθλητικό Δικαστή ο Απόλλωνας θα χρειαστεί αν δείξει ότι το αποτέλεσμα που επακολούθησε του θετικού δείγματος δεν ήταν νόμιμο, δεν ήταν ορθό. Έτσι θα ενισχύσει την δική του θέση. Αν δεν το πετύχει αυτό, έχω την ταπεινή άποψη ότι η ένσταση είναι καταδικασμένη σε απόρριψη. Μπορεί να το πετύχει έχοντας επίγνωση τον αποτελεσμάτων για να χτίσει υπόθεση αμφισβήτησης».

Θεωρείτε ότι πήρε ρίσκο η ΑΕΚ; «Δεν πήρε αγωνιστικό ρίσκο δεδομένου ότι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει δύο ποδοσφαιριστές μετά από διαβεβαιώσεις ότι μπορούν να παίξουν. Αν υπάρχει ρίσκο στο θέμα της δημοσίας υγείας, δεν μπορώ να το εκτιμήσω εγώ».

Δεν δημιουργείται προηγούμενο; Δηλαδή να μπορεί να δίνει άδεια σε όποιον θέλει το Υπουργείο; «Είναι μια πολύ σοβαρή ερώτηση. Η πρωτοτυπία του ζητήματος θα έχει και προεκτάσεις μετά την εκδίκαση της. Πρέπει να προκύψουν διορθώσεις στο πρωτόκολλο όχι μόνο το ποδοσφαιρικό αλλά το γενικότερο πρωτόκολλο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ