aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΈτοιμο και το νομοσχέδιο για τη βια στα γήπεδα

Έτοιμο και το νομοσχέδιο για τη βια στα γήπεδα

Η υπουργός Άννα Κουκκίδη Προκοπίου κατάφερε να φέρει όλους τους εμπλεκόμενους στο ίδιο τραπέζι και στην ουσία να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά στα μέτρα που τους αναλογούν, για πρόληψη και πάταξη της βίας στα γήπεδα.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», για κάθε Ομοσπονδία έχει ετοιμαστεί πρωτόκολλο για τις ευθύνες που της αναλογεί, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και την Παρασκευή πέφτουν οι υπογραφές. Με το μνημόνιο τίθενται χρονοδιαγράμματα για το πότε θα πρέπει να εγκατασταθούν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης στα γήπεδα που σήμερα δεν διαθέτουν, ακόμη και σε αυτά που είναι κάτω από δύο χιλιάδες φιλάθλους. Επίσης καθορίζεται η διδασκαλία μαθήματος πρόληψης της βίας στους αθλητικούς χώρους, ενώ στην Αστυνομία στήνεται η πρώτη μεγάλη αντιοχλαγωγική μονάδα στη ΜΜΑΔ.

Ανάμεσα στα μέτρα που προωθούνται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή είναι να επιτρέπεται στην Αστυνομία να διενεργεί άλκοτεστ και νάρκοτεστ στοχευμένα σε φιλάθλους πριν την είσοδο τους σε αθλητικούς χώρους, η αύξηση των ποινών αποκλεισμού από τα γήπεδα μέχρι και 10 έτη και η παροχή εξουσίας της Αστυνομίας να εισηγείται δεσμευτικά στην ΚΟΠ για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Στο μεταξύ, μια από τις μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης για βία στα γήπεδα, επέβαλε προχθές ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Λούκας Πασχαλίδης, σε δυο νεαρούς από τη Λεμεσό. Καταδίκασε δυο 21χρονους σε φυλάκιση πέντε μηνών μετά που παραδέχθηκαν ότι μετέφεραν στο ΓΣΠ πριν τον αγώνα ΑΠΟΕΛ – Απόλλωνα, ο μεν πρώτος, ένα πτυσσόμενο ρόπαλο, δύο σιδερογροθιές και δύο φωτεινά σήματα χειρός και ο δε δεύτερος 11 κροτίδες. Επιπρόσθετα το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα αποκλεισμού των δύο καταδικασθέντων από αγώνες, για περίοδο ενός έτους από την ημέρα αποφυλάκισής τους.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας τα επίδικα αντικείμενα ως «…επιθετικά όπλα ή αντικείμενα που δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως επιθετικά όπλα…» και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί «ανωριμότητας» των κατηγορουμένων λέγοντας πως «η ανωριμότητα δεν μπορεί πλέον να θεωρείται επαρκής δικαιολογία σε τέτοιες υποθέσεις», έκρινε ότι για τα αδικήματα αυτά «η μόνη αρμόζουσα ποινή, υπό τις περιστάσεις, είναι αυτή της φυλάκισης».

Σημαντική είναι και η αναφορά του Δικαστηρίου πως το γεγονός ότι τα επιθετικά όπλα και τα εκρηκτικά «μπορεί να μην πρόλαβαν να μεταφερθούν εντός του αγωνιστικού χώρου ή να χρησιμοποιηθούν, είναι πλέον άνευ σημασίας και ο λόγος για τούτο είναι όχι μόνο ευνόητος αλλά και όπως φαίνεται και από τις προαναφερόμενες αποφάσεις και τη συχνότητα και τη φύση των αυξανόμενων περιστατικών χουλιγκανισμού για τα οποία λαμβάνεται δικαστική γνώση, επιβεβλημένος». Για την Κατηγορούσα Αρχή εμφανίστηκε η κ. Μάρω Χαραλάμπους, δημόσιος κατήγορος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ