aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΕθνικός – ΑΕΚ 3-1: ΖΑΚ-ΜΠΑΜ και έφυγε για τελικό! (vid)

Εθνικός – ΑΕΚ 3-1: ΖΑΚ-ΜΠΑΜ και έφυγε για τελικό! (vid)

Την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Coca-Cola για δεύτερη φορά στην ιστορία του εξασφάλισε ο Εθνικός Άχνας! Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γκόκπα Ζάκπα, που σκόραρε δις (60+90’+3), η προσφυγική ομάδα έφερε «τούμπα» τον επαναληπτικό αγώνα της ημιτελικής φάσης, κόντρα στην ΑΕΚ και με συνολικό σκορ 5-2… έφυγε για τον τελικό της 25ης Μαΐου στο ΓΣΠ. Εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Ομόνοια. Για τους κιτρινοπράσινους σκόραρε ο Τρισκόφσκι (19′, πεν.), ενώ το… κερασάκι στην τούρτα για την ομάδα της Άχνας έβαλε ο Χουντόμπιακ στο 90’+6, που διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

Ιστορική πρόκριση για τον Εθνικό στον τελικό του Κυπέλλου, είκοσι χρόνια μετά την «παρθενική» του συμμετοχή (2001-02), όταν και είχε χάσει από την Ανόρθωση με 0-1, και μάλιστα με δύο νίκες κόντρα στην τρίτη ομάδα του πρωταθλήματος, και παρά το γεγονός πως έμεινε πίσω στο σκορ από νωρίς.

Μεγάλο «κάζο» για την ομάδα της Λάρνακας. Μετά την πρώτη εντός έδρας ήττα από την προσφυγική ομάδα, ηττήθηκε ξανά και έμεινε εκτός Κυπέλλου. Αν και προηγήθηκε στο σκορ νωρίς (19’) δεν μπόρεσε ποτέ να πετύχει το δεύτερο πολυπόθητο γκολ. Στο τέλος ρίσκαρε και τα δύο γκολ στις καθυστερήσεις, για τους γηπεδούχους έβαλαν «ταφόπλακα» στα όνειρα της. Ολοκλήρωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες (Τάντι, 81’) και χωρίς τον προπονητή της, Νταβίδ Μπαντία, που δέχθηκε κόκκινη κάρτα στο 90’+4.

Το ματς

Δυνατά από το ξεκίνημα μπήκε η ΑΕΚ, έψαξε το γρήγορο γκολ και το βρήκε, χάρις την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Τρισκόφσκι (19’). Το πέναλτι κέρδισε ο Ρόμο, από τον Ταράσοβς. Ο VARίστας (Λούκα Ζουφέρλι) «συνέλαβε» την κλωτσιά του Λετονού και έστειλε τον διαιτητή (Τζιοβάνι Αϊρόλντι) στο on field review, και ο οποίος μετά που είδε τη φάση αποφάσισε να δείξει σωστά την «άσπρη βούλα». Στη συνέχεια ο Εθνικός αντέδρασε, ισορρόπησε και είχε την πρώτη του καλή ευκαιρία στο 29’ με τους Ζάκπα και Βοϊτκόφσκι. Σταδιακά οι φιλοξενούμενοι ανέλαβαν ξανά την πρωτοβουλία, ανέβασαν ρυθμό, ωστόσο δεν κατάφεραν να πετύχουν δεύτερο γκολ.

Όπως τελείωσε το πρώτο ημίχρονο, έτσι ξεκίνησε και το δεύτερο. Με την ομάδα της Λάρνακας να έχει την μπάλα στην κατοχή της και αυτή της Άχνας να έχει παθητικό ρόλο. «Απείλησε» μάλιστα στο 50ο λεπτό με τους Ρόμο και Εσπινόσα, αλλά και τον Φαράζ στο 56’. Αντίθετα όμως, η προσφυγική ομάδα ήταν αυτή που κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίκτυα. Μετά από σέντρα του Ιωάννου στο 60’, η άμυνα των κιτρινοπράσινων αδράνησε, ο Ζάκπα «τρύπωσε» και με το κεφάλι σκόραρε. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς ο Μπαντία στη συνέχεια, ρίσκαρε, ρίχνοντας όλα τα επιθετικά όπλα που είχε στη διάθεση του αφού χρειαζόταν το γκολ. Παρά το ότι είχε τον έλεγχο η ΑΕΚ δεν μπορούσε να πατήσει στην περιοχή του Χριστοδούλου, με τους γηπεδούχους να αμύνονται μαζικά.

Στην αντεπίθεση προσπάθησαν να «χτυπήσουν» οι παίκτες του Ραζντρ. Μια τέτοια ήταν που τους έδωσε το αριθμητικό πλεονέκτημα στο 81’, όταν ο Τάντι είδε την απευθείας κόκκινη κάρτα για φάουλ στον Κ. Ηλία. Στο 88’ ο Ζάκπα «προειδοποίησε», με τον Τούμπα να τον σταματά. Τα κενά όμως στην άμυνα της ΑΕΚ ήταν πολλά, με τους κιτρινοπράσινους να έχουν ανέβει στην προσπάθεια τους για επίτευξη του γκολ που θα έστελνε το ματς στην παράταση. Ένα από αυτά τα κενά εκμεταλλεύτηκε ο Ζάκπα στο 90’+3’ δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα το ουσιαστικά τελειώνοντας την υπόθεση πρόκριση. Στο 90+6’ ο Χουντόμπιακ έβαλε το… κερασάκι στην τούρτα, διαμορφώνοντας το τελικό 3-1.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Εθνικός (Αντρέι Ράζριτς): Χριστοδούλου, Πηλέας, Περατικός, Ταράσοβς, Γκόρουπετς, Άμπραχαμ (77′ Κ. Ηλία), Χουντόμπιακ, Βοϊτκόφσκι (84′ Ντόλεζαλ), Ιωάννου (69′ Κυπριανού), Μάζουρεκ, Ζάκπα.

ΑΕΚ (Νταβίντ Μπαντία): Τούμπας, Ροσάλες (45′ Τάντι), Μιλίτσεβιτς, Τόμοβιτς, Γκαρσία (67′ Άλτμαν), Φαράζ (80′ Ολατούντζι), Λέντες, Εσπινόσα, Γκιούρσκο (67′ Ντάρμπισαϊαρ), Τρισκόφσκι, Ρόμο.

Σκόρερ: Ζάκπα 60′, 90+3′, Χουντόμπιακ 90+6′ / Τρισκόφσκι 19′ (πεν.)

Κίτρινες: Ραζντρ, Χουντόμπιακ / Ρόμο, Γκαρσία.

Αποβολές: – / Τάντι (81′), Μπαντία (90’+4)

Στάδιο: Εθνικού Άχνας.

Διαιτητής: Ayroldi Giovanni.

Α’ Βοηθός: Σωτηρίου Μιχάλης.

Β’ Βοηθός: Σωκράτους Κυριάκος.

4ος: Νικολάου Γιώργος.

VAR: Zufferli Luca.

AVAR: Χριστοφόρου Μάριος.

Παρατηρητής Διαιτησίας: Δημητρίου Αντρέας.

ΤΟ LIVE ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

2′ Πρώτη καλή στιγμή στο ματς, με τον Γκιούρσκο να κάνει όμορφη ατομική ενέργεια στην περιοχή του Εθνικού και να πλασάρει από πλάγια θέση. Λίγο έξω η μπάλα.

10′ Με διπλή προσπάθεια ο Χριστοδούλου, έπεσε στα πόδια του Φαράζ και μπλόκαρε.

15′ Σουτ στην κίνηση του Ρόμο, από καλή θέση, μετά από γύρισμα του Ροσάλες, ήταν άστοχο. Εξετάζεται από το VAR το μαρκάρισμα του Ταράσοβς στον Βενεζουελάνο. Πάει να το δει ο Αϊρόλντι (διαιτητής).

18′ Πέναλτι για την ΑΕΚ. Ο διαιτητής είδε τη φάση στο on field review και αποφάσισε πως υπάρχει παράβαση στο μαρκάρισμα του Ταράσοβς στον Ρόμο.

19′ ΓΚΟΛ 0-1 Εύστοχος ο Τρισκόφσκι από την άσπρη βούλα. Μπροστά στο σκορ η ΑΕΚ.

20′ Αψιμαχίες μεταξύ των παικτών μετά το γκολ του Σκοπιανού. Κίτρινη στον Ρόμο.

– Σε θέση άμυνας ο Εθνικός, ψάχνει το δεύτερο γκολ η ΑΕΚ, που πιέζει.

24′ Εκτός περιοχής σουτ του Φαράζ, στον Ταράσοβς η μπάλα.

25′ Σουτ του Γκιούρσκο, μπλόκαρε ο Χριστοδούλου.

29′ Πολύ καλή φάση για τον Εθνικό. Ο Ζάκπα δεν μπόρεσε από κοντά να σπρώξει την μπάλα στα δίκτυα, ο Βοϊτκόφσκι προσπάθησε στη συνέχεια. Μπλόκαρε ο Τούμπας.

34′ Κίτρινη στον προπονητή του Εθνικού, Ραζντρ για διαμαρτυρίες.

41′ Σουτ του Τρισκόφσκι, στον Ταράσοβς. Φώναξε για χέρι στην περιοχή η ΑΕΚ. Εξετάστηκε από το VAR η φάση, που σύμφωνησε με τον Αϊρόλντι (διαιτητή). Καμία παράβαση.

42′ Κεφαλιά του Ρόμο, μετά από σέντρα του Γκιούρσκο, έξω.

45′ Αναγκαστική αλλαγή για την ΑΕΚ. Εκτός ο τραυματίας Ροσάλες, στη θέση του ο Τάντι.

45+1′ Σκοράρει ο Ζάκπα, αλλά ακυρώνεται το γκολ ως οφσάιντ.

– Τέσσερα λεπτά ο έξτρα χρόνος.

ΤΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ

– Πέντε τελικές προσπάθειες (μια στην εστία) για την ΑΕΚ, έναντι μιας (καμίας στην εστία) για τον Εθνικό. Στο 56% η κατοχή για τους φιλοξενούμενους, έναντι 44% για τους γηπεδούχους.

ΕΝΑΡΞΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ

50′ Μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την ΑΕΚ. Ο Ρόμο βρέθηκε απέναντι από τον Χριστοδούλου, δεν μπόρεσε να τον νικήσει. Μάζεψε με δεύτερη προσπάθεια ο Κύπριος τερματοφύλακας.

50′ Νέα καλή στιγμή για την ΑΕΚ. Ο Εσπινόσα προσπάθησε από το ύψος της περιοχής, ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια.

55′ Κίτρινη στον Γκαρσία.

56′ Σουτ στην κίνηση του Φαράζ από καλή θέση, έξω.

60′ ΓΚΟΛ 1-1 Ισοφαρίζει ο Εθνικός με τον Ζάκπα! Σέντρα από αριστερά του Ιωάννου, αδράνεια στην άμυνα της ΑΕΚ, ο Ιβοριανός «τρύπωσε» και με κεφαλιά σκόραρε.

– Πλέον η ΑΕΚ χρειάζεται ένα γκολ για να στείλει το ματς στην παράταση και δύο για την πρόκριση.

67′ Φουλ επίθεση από τον Μπαντία. Άλτμαν και Νταρμπισαϊαρ αντί των Γκαρσία και Γκιούρσκο.

69′ Αναγκαστική αλλαγή για τον Εθνικό. Δεν μπορεί να συνεχίσει ο Ιωάννου, ο Κυπριανού στη θέση του.

72′ Κίτρινη στον Τάντι.

77′ Κ. Ηλία στη θέση του Άμπραχαμ.

78′ Κίτρινη και στον Χουντόμπιακ.

80′ Ολατούντζι αντί Φαράζ.

81′ Απευθείας κόκκινη κάρτα για την ΑΕΚ, στον Τάντι. Με δέκα η ομάδα της Λάρνακας. Για τράβημα στον Κ. Ηλία, ενώ αυτός έφευγε απέναντι από τον Τούμπα.

84′ Ντόλεζαλ αντί Βοϊτκόφσκι.

88′ Τεράστια χαμένη ευκαιρία για τον Εθνικό. Ο Ζάκπα βρέθηκε απέναντι από τον Τούμπα. Έβγαλε σε κόρνερ ο Κύπριος τερματοφύλακας.

– Πέντε λεπτά ο χρόνος των καθυστερήσεων.

90′ Κεφαλιά του Μιλίτσεβιτς, έξω.

90+2′ Κεφαλιά του Ρόμο, στα χέρια του Χριστοδούλου.

90+3′ ΓΚΟΛ 2-1 Σκοράρει ξανά ο Ζάκπα και τελειώνει την υπόθεση πρόκριση!

90+4′ Κόκκινη κάρτα στον Μπαντία.

90+6′ ΓΚΟΛ 3-1 Και τρίτο γκολ ο Εθνικός, με τον Χουντόμπιακ, με πλασέ μέσα από την περιοχή.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ