aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΝτίνος Ιορδάνου: Ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος που επενδύει στον ΑΠΟΕΛ

Ντίνος Ιορδάνου: Ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος που επενδύει στον ΑΠΟΕΛ

Γεννήθηκε πριν από 71 χρόνια στην Κύπρο και είναι το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά του αστυνομικού, με καταγωγή από τον Μαθιάτη, Φίλιππου Ιορδάνου. Ο λόγος, για τον -εκτός απροόπτου- επενδυτή στο υπό προώθηση ποδοσφαιρικό γήπεδο του ΑΠΟΕΛ στην Κοκκινοτριμιθιά και νυν μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνου Ιορδάνου.

Ο ίδιος, μιλώντας στο παρελθόν για την παιδική του ηλικία, ανέφερε πως, αν και είχαν πάντα φαγητό στο σπίτι, δεν είχαν τα καλύτερα ρούχα και ως ο μεγαλύτερος υιός στην οικογένεια έδινε τα δικά του ρούχα στα αδέλφια του.

Ο πατέρας του, λόγω του επαγγέλματος του, τους μεγάλωσε, όπως είχε ο ίδιος δηλώσει, σαν να ήταν… απόφοιτοι της Αστυνομικής Ακαδημίας, τονίζοντάς τους πως θα έπρεπε να εργάζονται για να αυτοσυντηρούνται, αλλά και να βοηθούν την οικογένεια τους.

Το 1969, σε ηλικία 17 ετών, καθώς η οικογένεια του δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να του αγοράσει αεροπορικό εισιτήριο, επιβιβάζεται στο πλοίο SS Queen Anna Maria με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το ταξίδι διήρκησε 17 μέρες και μόλις έφθασε στις ΗΠΑ επικοινωνεί με τον πατέρα του, ο οποίος αντί να τον ρωτήσει αν είναι καλά, τον ρώτησε αν έχει εγγραφεί σε σχολείο και αν βρήκε δουλειά.

Τα πρώτα χρόνια στις ΗΠΑ

Τα πρώτα χρόνια στις ΗΠΑ τα έζησε στην Αστόρια, μαζί με ένα θείο του. Εργάστηκε αρχικά σε βενζινάδικο, ακολούθως έπλενε τα πιάτα σε γηροκομείο, μετά ως οδηγός ταξί και ως μάγειρας.

Από αυτές τις εργασίες κατάφερε να σπουδάσει Aerospace Engineering στο New York University.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, αγωνίστηκε και ως ποδοσφαιριστής στην ομάδα του πανεπιστημίου του, έχοντας πολύ καλές επιδόσεις στη θέση του σέντερ φορ, ενώ συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο και στην ομάδα της παροικίας, ξεχωρίζοντας για το δυνατό δεξί του πόδι και για τη συχνή επαφή που είχε με τα αντίπαλα δίκτυα.

Ο εργασιακός στίβος

Όταν τελείωσε τις σπουδές του, εργάστηκε αρχικά στον ασφαλιστικό κολοσσό AIG. Ακολούθως, προσλήφθηκε από την Berkshire Hathaway, καταλαμβάνοντας το 1987 τη θέση του προέδρου του Τμήματος Εμπορικής Ασφάλισης Ατυχημάτων της εταιρείας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα εργάστηκε ως ανώτερος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της American Home Insurance Company, θυγατρικής της American International Group.

Ο κ. Ιορδάνου υπηρέτησε επίσης από διάφορους ρόλους στη Zurich Financial Services (“Zurich”) και συνδεδεμένες εταιρείες της, ως ανώτερος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Zurich Financial Services, ως πρόεδρος της Zurich-American Specialties Division, ως Chief Operating Officer και διευθύνων σύμβουλος της Zurich American και ως διεθύνων σύμβουλος της Zurich North America.

Ο κ. Ιορδάνου διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arch Capital Group Limited (“Arch”) από τον Αύγουστο του 2003 και διοικητικός σύμβουλος από τον Ιανουάριο του 2002 (αφυπηρέτησε τον Σεπτέμβριο του 2019).

Η επαγγελματική παρουσία

Σήμερα, έχοντας προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα €240 εκατ., κατέχει τη θέση του προέδρου της Vantage Group Holding Ltd, του μη εκτελεστικού διοικητικού συμβούλου της Verisk Analytics Inc., ενώ είναι μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.  Η Vantage Group Holdings, στην οποία κατέχει σήμερα τη θέση του προέδρου, παρέχει αντασφαλιστικές υπηρεσίες στους τομείς της καταστροφής ακίνητης περιουσίας (σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία και Αυστραλία), καθώς και ειδική αντασφάλιση σε κατηγορίες ατυχημάτων, όπως τα θαλάσσια, τα ενεργειακά, αεροπορικά, κ.α., όπως και στον τομέα των υποθηκών.

Ο ΑΠΟΕΛ και η Άρσεναλ

Στην Αγγλία δηλώνει φανατικός υποστηρικτής της Άρσεναλ, ενώ στην Κύπρο η μεγάλη του αγάπη ήταν από μικρό παιδί ο ΑΠΟΕΛ, τον οποίο παρακολουθεί πλέον αρκετά συχνά και στο γήπεδο.

Ο ίδιος, βλέποντας την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει ο ΑΠΟΕΛ, αποφάσισε να επενδύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στην ομάδα, αποκτώντας το 50% του ιδιόκτητου γηπέδου, που θα κατασκευαστεί σε γη που έχει μισθωθεί στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς.

Το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί από την κρατική χορηγία μέσω του ΚΟΑ, ενώ ένα ποσοστό 20% θα καλυφθεί από έκδοση μετοχών, που θα απευθύνονται σε νέους και υφιστάμενους μετόχους του ΑΠΟΕΛ. Το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 15.000 θέσεων και θα μπορεί να φιλοξενεί και ευρωπαϊκούς αγώνες.

Τα οφέλη και το ρίσκο

Στο ερώτημα γιατί κάποιος να επενδύσει σε γήπεδο ποδοσφαιρικής ομάδας, η απάντηση είναι απλή και πολυσύνθετη. Καταρχάς, πολλοί άνθρωποι επενδύουν σε γήπεδα ομάδων, λόγω του πάθους τους για τον αθλητισμό και την υποστήριξη της αγαπημένης τους ομάδας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επένδυση σε ένα γήπεδο μπορεί να είναι οικονομικά επωφελής. Η αύξηση της αξίας του γηπέδου, τα έσοδα από εισιτήρια, διαφημίσεις και άλλες πηγές εσόδων, μπορεί να οδηγήσουν σε κέρδη. Τα γήπεδα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων, παρέχοντας πρόσθετες πηγές εσόδων.

Επιπρόσθετα, το να είσαι μεγαλομέτοχος ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου έχει θετική επίδραση στην εικόνα του επενδυτή και του δημιουργεί κοινωνικούς δεσμούς.

Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι η επένδυση σε ένα γήπεδο ομάδας εμπεριέχει και ρίσκο, καθώς η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αποδόσεων της ομάδας, των οικονομικών συνθηκών και της διαχείρισης του γηπέδου.

Το σίγουρο πάντως είναι πως, με το επαγγελματικό του υπόβαθρο, ο Ντίνος Ιορδάνου έδειξε πως γνωρίζει να διαχειρίζεται το ρίσκο. Θα δούμε το επόμενο διάστημα αν θα τα καταφέρει και στον ΑΠΟΕΛ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ