aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΕπιτυχίες κυπριακών ομάδων με ξένα δεκανίκια

Επιτυχίες κυπριακών ομάδων με ξένα δεκανίκια

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

«Θα δώσουμε έμφαση στον Κύπριο ποδοσφαιριστή», επαναλαμβάνουν οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες εδώ και πολλά χρόνια. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι ακούγεται η ατάκα σε δημόσιες τοποθετήσεις, κατά τη διάρκεια του μετεγγραφικού σχεδιασμού.

Κάθε χρονιά, όμως, οι πλείστοι συμπατριώτες μας αρχίζουν να παίρνουν χρόνο συμμετοχής στα αδιάφορα παιχνίδια του β’ γκρουπ της β’ φάσης. Το «Goal» παρουσιάζει λοιπόν με στοιχεία και αποδείξεις πόσα… κυπριακά απίδια χώρεσε ο σάκος στα παιχνίδια του τρέχοντος πρωταθλήματος, που διεξήχθησαν εντός του 2018.

Η έρευνα έγινε κατορθωτή χάρις στα στοιχεία που μας έστειλε ο συνάδελφος Μιχάλης Γαβριηλίδης και δίνει απάντηση στο εξής ερώτημα: Πόσες θέσεις της αρχικής ενδεκάδας από τις διαθέσιμες έδωσε κάθε ομάδα σε Κύπριους στα παιχνίδια της; Προσοχή! Δεν δίνουμε αριθμό Κύπριων παικτών που αγωνίστηκαν σε αρχικό σχήμα, μα αριθμό θέσεων της ενδεκάδας που δόθηκαν σε συμπατριώτες μας.

Το αποτέλεσμα διόλου ενθαρρυντικό, καθώς στο σύνολο των 1804 διαθέσιμων θέσεων, μόνο οι 392 δόθηκαν σε ποδοσφαιριστές με κυπριακή ταυτότητα και το ποσοστό 21.72% είναι αρκετά χαμηλό. Νούμερο που θα ήταν ακόμα χαμηλότερο αν αφαιρούνταν οι κυπριοποιημένοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Ούρκο Πάρντο, Ρενάντο Μαργκάσα, Φώτης Παπουλής και Ντόσα Ζούνιορ.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, αφορά στις ομάδες υψηλών στόχων, καθώς καμία από όσες αγωνίστηκαν στα ευρωπαϊκά κύπελλα και όσες κυνηγούν τον τίτλο ή ένα εισιτήριο στο Γιουρόπα Λιγκ δεν ξεπερνά το συνολικό ποσοστό! Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προσχήματα σώζει για λογαριασμό της πρώτης εξάδας η Νέα Σαλαμίνα του 28.57%, το πλασάρισμα της οποίας στα ψηλά δώματα αποτελεί ως γνωστόν την ευχάριστη έκπληξη του ποδοσφαιρικού μαραθωνίου.

Αντιθέτως, διαφορετική είναι η κατάσταση στη δεύτερη εξάδα της βαθμολογίας, με την Αλκή του 47.40%, τον Ερμή του 32.47 %. και την Ένωση Νέων Παραλιμνίου του 29.22%. Ομάδες δηλαδή που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη.

Επομένως, με… ονόματα και διευθύνσεις πλέον, η διάκριση στηρίζεται σε ξένα δεκανίκια και πόρρω απέχουμε από τη δημιουργία απαιτητικών ομάδων, που θα στελεχώνονται κατά υψηλό ποσοστό από ντόπιους πρωταγωνιστές. Όσο για το πρωτάθλημά μας, παραμένει περισσότερο «ξενοκοινοτικό» παρά κυπριακό.

Τέσσερις φορές πλειονότητα

Τέσσερις φορές ήταν πλειονότητα οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές σε αρχικό σχήμα, φτάνοντας τους έξι. Τις τρεις από την Αλκή απέναντι σε ΑΕΚ (22 Οκτωβρίου, 6η αγωνιστική), Απόλλωνα (24 Νοεμβρίου, 10η αγωνιστική) και Ερμή (5 Δεκεμβρίου, 13η αγωνιστική). Η άλλη ομάδα που το έπραξε ήταν ο Ερμής στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα στις 20 Οκτωβρίου για την 6η αγωνιστική. Για να δούμε λοιπόν αν θα δούμε και ενδεκάδα με εφτά ή και περισσότερους Κύπριους στη συνέχεια του τρέχοντος πρωταθλήματος.

Παιχνίδι με 50% γηγενείς

Το Ερμής – Αλκή στις 5 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής, συγκέντρωσε τους περισσότερους Κύπριους με την έναρξή του. Συνολικά 11 συμπατριώτες μας, πέντε μαυροκόκκινοι και έξι κυανέρυθροι, βρίσκονταν στο αρχικό σχήμα. Ποσοστό δηλαδή της τάξεως του 50%.

Τα ποσοστά… υψηλών βλέψεων

Από τις ομάδες με υψηλές βλέψεις, ο Απόλλων έχει το υψηλότερο ποσοστό με 20.98% και τον ακολουθεί η συμπολίτισσά του ΑΕΛ, με 20.13%. Αντιθέτως, η ΑΕΚ είναι «ουραγός» από τις 14 ομάδες Α’ Κατηγορίας με 7.58%, ενώ ένα σκαλί πιο πάνω βρίσκεται η Ανόρθωση με 7.79%. Όσο για τις ομάδες που παλεύουν να σωθούν, μοναδική που βρίσκεται χαμηλά στον σχετικό πίνακα είναι η Πάφος FC με 8.39%.

Είναι πιθανές οι αλλαγές

Βρισκόμαστε σε περίοδο χειμερινών μετεγγραφών και οι πλείστες ομάδες δηλώνουν ότι αναζητούν τέσσερις ενδεκαδάτους ποδοσφαιριστές. Όπως λένε, ψάχνουν κυρίως στο εξωτερικό και όπως γίνεται κατανοητό, αν πετύχουν διάνα στους παίκτες που αναζητούν, είναι πιθανόν τα ποσοστά Κύπριων και ξένων -κοινοτικών να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια. Εις βάρος των γηγενών παικτών, ασφαλώς. Γι’ αυτό και σε μεταγενέστερο στάδιο θα επανέλθουμε επί του θέματος για να δούμε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση, κάνοντας τις απαραίτητες συγκρίσεις.

 

Δεν μπορεί να παραβλέπεται το υψηλό εμπόδιο

Παρά το ότι η Κύπρος είναι εκ των πραγμάτων αουτσάιντερ σε κάθε διοργάνωση, έχουμε απαιτήσεις από τον εκάστοτε ομοσπονδιακό προπονητή. Όπως καλή ώρα τώρα, με τον Ραν Μπεν Σιμόν. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέπεται το υψηλό εμπόδιο, που λέγεται απουσία πλειάδας Κύπριων βασικών στις ομάδες του λεγόμενου τοπ 6. Έτσι, ο Ισραηλινός προπονητής της Εθνικής στηρίζεται στο «γκρουπ» των ξενιτεμένων (Πιέρος Σωτηρίου, Κωνσταντίνος Λαΐφης, Βαλεντίνος Σιέλης, Γρηγόρης Κάστανος, Τζέισον Δημητρίου) και από εκεί και πέρα, στην αποστολή προστίθενται περιορισμένος αριθμός παικτών με ικανοποιητική συμμετοχή συν κάποιοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι σε συλλογικό επίπεδο βρίσκονται μεταξύ πάγκου και κερκίδας. Βασικά, οι τελευταίοι περιμένουν τα ματς της Εθνικής για να παίξουν και να είναι έτοιμοι, αν τους χρειαστεί η ομάδα τους στο πρωτάθλημα. Ενώ, θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ