aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΕπιταγή €30.000 από την ΚΟΠ στη Πέγεια πριν τον αγώνα με την Ομόνοια

Επιταγή €30.000 από την ΚΟΠ στη Πέγεια πριν τον αγώνα με την Ομόνοια

Mια είδηση που «ταρακούνησε» τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Κύπρου δημοσίευσε η εφημερίδα «Goal», ακριβώς εννέα χρόνια πριν, στις 4 Φεβρουαρίου 2011. Βλέπετε, την προηγούμενη ημέρα η ιστοσελίδα Sentragoal.com.cy (Goal.com.cy σήμερα) αποκάλυψε αντίγραφο επιταγής της ΚΟΠ προς τον ΑΠΟΠ Κινύρα Πέγειας, ύψους 30 χιλιάδων ευρώ, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2011, παραμονές του αγώνα με την Ομόνοια.

Ο πρόεδρος της ΑΕΛ, Ανδρέας Σοφοκλέους είχε χαρακτηρίσει στο «Goal» ως σκάνδαλο που γιγαντώνει την προκατάληψη, ενώ από πλευράς Ομόνοιας το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρυσάνθου έκανε λόγο για θέμα ίσης μεταχείρισης των σωματείων. Η απάντηση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στο «Goal», δια στόματος του διευθυντή της ΚΟΠ, Ανθούλη Μυλωνά ήταν πως το ποσό αυτό δόθηκε στην Πέγεια ως «προεξόφληση χρημάτων που θα πάρει η Πέγεια από χορηγίες σε μετεγενέστερο στάδιο».

Αυτούσιο το δημοσίευμα

Ιδιαίτερη αίσθηση, προβληματισμό και βαριές καταγγελίες, προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Sentragoal.com.cy που αποκάλυψε αντίγραφο επιταγής της ΚΟΠ προς τον ΑΠΟΠ Κινύρα Πέγειας, ύψους 30 χιλιάδων ευρώ, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2011. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα θέμα σε… «ομιχλώδες» τοπίο που προκαλεί πολλά ερωτηματικά και γιγαντώνει την προκατάληψη. «Πρόκειται για σκάνδαλο», ήταν το σχόλιο του πρόεδρου της ΑΕΛ που είδε το αντίγραφο της επιταγής κι όπως ανέφερε, δεν πίστευε στα μάτια του. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΚΟΠ κ. Ανθούλη Μυλωνά, το ποσό αυτό δόθηκε στην Πέγεια ως «προεξόφληση χρημάτων που θα πάρει η Πέγεια από χορηγίες σε μετεγενέστερο στάδιο».

Ο διευθυντής της ΚΟΠ δήλωσε επίσης ότι παρόμοιες επιταγές έχουν πάρει και άλλα 4-5 σωματεία. Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι η πλειονότητα των σωματείων δεν γνωρίζει ούτε τις διαδικασίες, αλλά ούτε και τους… «δικαιούχους» παρόμοιων διευκολύνσεων. «Αν υπάρχει τέτοια πολιτική από την Ομοσπονδία, θα ήταν καλό να κοινοποιηθεί μια επιστολή προς όλα τα σωματεία, για να ξέρουν τι βοήθεια μπορούν να έχουν από την ΚΟΠ», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Βάσου Βασιλείου εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής της Α.Ε. Πάφος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ημερομηνία έκδοσης της επιταγής, η 12η Ιανουαρίου 2011: «Τρεις μόνο μέρες πριν την αναμέτρηση με την Ομόνοια. Για όσους θυμούνται καλά την περίοδο εκείνη, ο ΑΠΟΠ Κινύρας Πέγειας είχε εμπάργκο μετεγγραφών κι έτρεχε να προλάβει την εγγραφή ποδοσφαιριστών που προστέθηκαν στο ρόστερ της. Στις 13 Ιανουαρίου, ήρθη το εμπάργκο μετεγγραφών για την Πέγεια, οι ποδοσφαιριστές Καρμπόνι και Σογούμνι εγγράφηκαν κανονικά, με τον πρώτο να αγωνίζεται στην αναμέτρηση της 15ης Ιανουαρίου 2011 με αντίπαλο την Ομόνοια». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο διευθυντής της ΚΟΠ κ. Ανθούλης Μυλωνάς, η επιταγή ύψους 30 χιλιάδων ευρώ προς την Πέγεια, «καμία σχέση δεν έχει με την άρση του εμπάργκο».

Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης του θέματος και πριν ακόμη δημοσιευθεί στο Sentragoal.com.cy (!), ο πρόεδρος της Πέγειας κ. Μίτας επικοινώνησε μαζί μας, διότι -όπως είπε- έτυχε ενημέρωσης από τον πρόεδρο της ΚΟΠ! Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πέγειας μάς ανέφερε τα ακόλουθα: «Με έχει ενημερώσει ο πρόεδρος της ΚΟΠ κ. Κώστας Κουτσοκούμνης ότι έχετε στην κατοχή σας την επιταγή της ΚΟΠ προς την ομάδα μας. Ποιο είναι το πρόβλημα; Το ποσό είναι έναντι, για τη χορηγία που έχουμε να παίρνουμε από την ομοσπονδία». Ο κ. Μίτας επιβεβαίωσε ότι την περίοδο εκείνη η ομάδα του αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και με τα χρήματα της ΚΟΠ εξοφλήθηκαν άμεσες υποχρεώσεις στην ΣΠΕ Πέγειας. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μέσα σε λίγα λεπτά που διήρκεσε η διερεύνηση του θέματος και σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της Πέγειας κ. Μίτα, «κινητοποιήθηκε» κι αυτός ακόμη ο πρόεδρος της ΚΟΠ Κώστας Κουτσοκούμνης, που έσπευσε να τον ενημερώσει σχετικά! Η κινητοποίηση του προέδρου της ΚΟΠ προκαλεί μεγαλύτερα ερωτηματικά κι απ’ αυτήν την ουσία του θέματος. Αφού πρόκειται για μια απλή «προεξόφληση» (σύμφωνα με τον Ανθούλη Μυλωνά) ή «έναντι» (σύμφωνα με τον κ. Μίτα), για χρήματα που θα πάρει στο μέλλον η Πέγεια, προς τι ο… «πανικός» της αλληλοενημέρωσης; Από τα γραφεία της ΚΟΠ, στον πρόεδρό της Κώστα Κουτσοκούμνη και στη συνέχεια «γραμμή» για την Πέγεια!

Η θέση της ΑΕΛ, με τον πρόεδρο Ανδρέα Σοφοκλέους

Δεν πίστευε στα μάτια του ο πρόεδρος της ΑΕΛ, Ανδρέας Σοφοκλέους, όταν είδε στο Goal.com.cy την επιταγή που εξέδωσε η ΚΟΠ με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου 2011. Ο ίδιος, πριν από λίγες μέρες προ του φάσματος να καταγγελθεί η ΑΕΛ για τις οφειλές και το εμπάργκο που της επιβλήθηκε από την ΚΟΠ, κατέβαλε ένα ποσό κοντά στις 250.000 ευρώ. Και δικαιολογημένα και ο πιο αδαής φίλαθλος διερωτάται, γιατί η ΚΟΠ βοηθάει κάτω από το τραπέζι κάποια σωματεία και άλλα τα κυνηγάει ή τέλος πάντων δεν τα διευκολύνει. «Πρόκειται για σκάνδαλο! Η ΚΟΠ και κανένας αξιωματούχος της δεν έχει δικαίωμα να διευκολύνει με τον τρόπο που το έκανε στην περίπτωση της Πέγειας. Αν θα υπάρχουν διευκολύνσεις αυτό πρέπει να ισχύει για όλους. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό που έγινε με την Πέγεια, έγινε και με άλλες ομάδες. Όλα τα σωματεία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορεί κανένας στην ομοσπονδία να εξυπηρετεί κατά το δοκούν. Είναι προκλητικό για όλους μας… Η Νέα Σαλαμίνα καιγόταν, πριν από δυο χρόνια, και δεν έτυχε καμιάς ευνοϊκής μεταχείρισης. Αυτά είναι που ακούει ο κόσμος και διαμαρτύρεται. Εμείς δεν είχαμε κανένα περιθώριο την τελευταία μέρα του Γενάρη και τρέχαμε για να βρούμε χρήματα. Τώρα μαθαίνουμε πως η ΚΟΠ εξέδωσε επιταγή για την Πέγεια για να την διευκολύνει. Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από την ομοσπονδία», δήλωσε στο Goal o πρόεδρος της ΑΕΛ Ανδρέας Σοφοκλέους.

Η θέση της Ομόνοιας, με τον Παύλο Χρυσάνου

Σειρά από ερωτήματα, γεννά η έκδοση επιταγής ύψους 30.000 ευρώ από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προς το σωματείο του ΑΠΟΠ/Κινύρα Πέγειας, σύμφωνα με τον Παύλο Χρυσάνθου. Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομόνοιας διερωτάται: «Με βάση ποια πολιτική της ΚΟΠ δόθηκε αυτή η διευκόλυνση στο σωματείο της Πέγειας; Σε ποιες ομάδες δόθηκε, αφού πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Δημιουργείται θέμα ίσης μεταχείρισης των σωματείων, αφού κι άλλα σωματεία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Γιατί επιλέχθηκε η δεδομένη χρονική στιγμή, μεσούσης της μετεγγραφικής περιόδου, να παραχωρηθεί το συγκεκριμένο ποσό;». Ο κ. Χρυσάνθου κατέληξε: «Η ΚΟΠ οφείλει να τοποθετηθεί και να δώσει απαντήσεις στο θέμα, ώστε να μην δημιουργούνται σκιές στην ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ