aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Μπάσκετ Κύπρου | Νέα απο το Μπάσκετ στη ΚύπροΑ' Κατηγορία Μπάσκετ ΚύπρουΕπεισόδια στο «Ελευθερία»: Η Αστυνομία εισηγείται προληπτική απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων

Επεισόδια στο «Ελευθερία»: Η Αστυνομία εισηγείται προληπτική απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων

Η απόφαση να κριθεί ο προχθεσινός ημιτελικός αγώνας καλαθόσφαιρας μεταξύ Απόλλωνα και Ανόρθωσης ως μέτριας επικινδυνότητας αντί υψηλού κινδύνου, συν της ανοχής που επιδεικνύεται στα φαινόμενα βίας, προκάλεσαν το προχθεσινό χάος εντός του «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» και έξω στη στάση λεωφορείων παρά το Μακάρειο.

Η Κυβέρνηση παρουσιάζεται φανερά ενοχλημένη από το φαινόμενο του χουλιγκανισμού και της βίας εντός και εκτός γηπέδων, γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε σε πρώτο στάδιο ενημέρωση και στη συνέχεια θα δώσει οδηγίες για τη λήψη άμεσων μέτρων. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μελετάται η απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων, να χαρακτηριστούν όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια ως υψηλού κινδύνου ώστε να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφάλειας. Η κυβέρνηση στηρίζει την Αστυνομία στο έργο της γι’ αυτό και θα δοθούν οδηγίες όπως επιβάλλεται η τάξη εκεί και όπου χρειάζεται.

Η έκθεση γεγονότων που ζήτησε χθες σε πρωινή σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης η υπουργός Άννα Προκοπίου παραδόθηκε το απόγευμα με όλα τα γεγονότα και αναμένεται να ενημερωθεί άμεσα και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα επεισόδια συζητήθηκαν χθες σε πρωινή σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και αποφασίστηκαν άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα. Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του δεν κρύφτηκε πίσω από γενικολογίες, αφού παραδέχθηκε πως ενδεχομένως να υπήρξαν λάθη και παραλήψεις, ενώ μίλησε για μέτρα που αναμένεται να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας.

Από την άλλη, η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, αναφέρθηκε σε μερίδιο ευθύνης της Αστυνομίας, ωστόσο υπέδειξε παράλληλα πως πρέπει ομοσπονδίες και γήπεδα να επενδύσουν σε καλύτερες υποδομές για να βοηθήσουν στο έργο της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η έκθεση γεγονότων που ζητήθηκε από την υπουργό, θα διαβιβαστεί και στον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη για να ληφθούν αποφάσεις. «Αν χρειαστεί, με όσους χρειαστεί, να έρθει σε ρήξη η Κυβέρνηση για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα, θα το πράξει», είπε ο κ. Λετυμπιώτης ο οποίος πρόσθεσε πως χρειάζονται μέτρα, ώστε να μην απειλούνται ζωές.

Δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο δεν ήταν τα πρώτα επεισόδια, αντιθέτως, σημειώθηκαν ουκ ολίγες φορές, με την Αστυνομία να εμφανίζεται αδύνατη μπροστά στους χούλιγκαν, τους οποίους ψάχνει εκ των υστέρων, χωρίς όμως να τους εντοπίζει.

Η Αστυνομία μέσω του εκπροσώπου Τύπου της Χρίστου Ανδρέου, απέσεισε τις όποιες ευθύνες καταλογίζονται στη Δύναμη, τονίζοντας πως «πρέπει να σταματήσουμε να δικαιολογούμε τους υπόλοιπους και να τα ρίχνουμε στην Αστυνομία, για κάποιους ανεγκέφαλους και για ένα κοινωνικό πρόβλημα με κάποιους που προβαίνουν σε τέτοιου είδους επεισόδια». Δεν θέλουμε, τόνισε, να δικαιολογούμαστε κάθε φορά που συμβαίνουν αυτά τα έκτροπα, από κάποιους οπαδούς, που στο τέλος της ημέρας είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο στα γήπεδα. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για την Αστυνομία, αλλά δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αστυνομίας. Δεν γίνεται πέντε-δέκα άτομα κάθε φορά να κάνουν αυτά τα έκτροπα και κάθε φορά η Αστυνομία να δικαιολογείται για τις ενέργειές της, τόνισε.

Όσον αφορά στα μέτρα που λήφθηκαν στον προχθεσινό αγώνα, ο κ. Ανδρέου πρόσθεσε ότι από τις πληροφορίες που είχαμε, αξιολογήθηκε ο αγώνας ως τέτοιος, που τοποθετήθηκαν 86 μέλη της Αστυνομίας. Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την έναρξη του καλαθοσφαιρικού αγώνα. Ανταποκριθήκαμε εντός του σταδίου. Στη συνέχεια όταν εξήλθαμε του γηπέδου ξεκίνησε ο πετροβολισμός των αστυνομικών από απόσταση. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε συλλήψεις, γιατί δεν υπήρχε εγγύτητα», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι από τα επεισόδια, καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία προκατασκευασμένα κτίρια της εταιρείας λεωφορείων CPT, λόγω φωτιάς που τέθηκε κακόβουλα μετά από ρίψη μολότοφ, ενώ παράλληλα προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε πέντε αστυνομικά οχήματα και οχήματα πολιτών, που ήταν σταθμευμένα στον χώρο του σταδίου. Επιπλέον, από τα επεισόδια μέλη της δύναμης δέχθηκαν επίθεση με τη χρήση φωτοβολίδων, μολότοφ, πετρών και άλλων αντικειμένων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών, πήραν εξιτήριο. Οι ζημιές στα γραφεία της CPT ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ και χθες ήταν αδύνατον να λειτουργήσουν γι’ αυτό και η στάση μεταφέρθηκε απέναντι.

«Τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να δούμε ξανά»

Τέτοιου είδους φαινόμενα είναι απαράδεκτα, δεν τιμούν κανένα και ειδικά όσους θέλουν να τιμούν τον αθλητισμό, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έχει δει την έκθεση και της Υπουργού και του Αρχηγού της Αστυνομίας και ζήτησε το θέμα να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου «και να αναμένετε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις αντιμετώπισης τέτοιου είδους φαινομένων που δεν πρέπει να δούμε ξανά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν οι πολίτες θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη να μεταβούν σε γήπεδο με τα παιδιά τους, ο Πρόεδρος είπε «με απόλυτη ειλικρίνεια, όχι. Δεν πρόκειται να ωραιοποιήσω μια κατάσταση με όλα αυτά που είδαμε προχθές» και είπε πως «ό,τι χρειάζεται να γίνει να είστε σίγουροι ότι θα γίνει».

Δύο συλλήψεις, μία διαθεσιμότητα

Η Αστυνομία παρόλο το χάος που προκλήθηκε με τις μολότοφ, τα δακρυγόνα, τις φωτιές και τις καταστροφές περιουσιών, προχώρησε σε δύο συλλήψεις ατόμων που επέβαιναν σε δύο λεωφορεία που μετέφεραν οπαδούς του Απόλλωνα. Από τους επιβάτες των λεωφορείων λήφθηκαν βιομετρικά στοιχεία κατόπιν γραπτής τους συγκατάθεσης για να τύχουν επιστημονικών εξετάσεων. Κατά τη διάρκεια των ερευνών στα δύο λεωφορεία παραλήφθηκε αριθμός τεκμηρίων ενώ εντοπίστηκε ποσότητα ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης βάρους 4 γραμμαρίων. Σε σωματικό έλεγχο 27χρονου εντοπίστηκε ένα μισοκαπνισμένο τσιγάρο που περιείχε κάνναβη με αποτέλεσμα να συλληφθεί για αυτόφωρο αδίκημα. Αφού κατηγορήθηκε γραπτώς, αφέθηκε ελεύθερος.

Επίσης, στο πλαίσιο των εξετάσεων, εξασφαλίστηκε μαρτυρία εναντίον 27χρονου σε σχέση με τα επεισόδια, ο οποίος συνελήφθη βάσει δικαστικού εντάλματος και τέθηκε υπό κράτηση. Μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας μελετούν βίντεο από τα επεισόδια ώστε να ταυτοποιηθούν πρόσωπα, εντός και εκτός του «Ελευθερία», ενώ να σημειωθεί ότι στο στάδιο δεν λειτουργεί κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης γιατί υπάρχει πρόνοια στη νομοθεσία που το επιτρέπει, εφόσον φιλοξενεί κάτω των δύο χιλιάδων φιλάθλων!

Επίσης, ένας αστυνομικός που επέβαινε σε λεωφορείο με οπαδούς του Απόλλωνα, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας να εξηγεί πως «όταν του ζητήθηκε από τους ανακριτές να βοηθήσει το ανακριτικό έργο, αρνήθηκε να βοηθήσει, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος -όπως ανέφερε- ήταν παρών σε κάποια περιστατικά». Σύμφωνα με τον Χρίστο Αντρέου, ο συγκεκριμένος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διερευνάται εναντίον του πειθαρχική υπόθεση, για αδικήματα που αφορούν σε ανάρμοστη συμπεριφορά, αμέλεια καθήκοντος, παράβαση και παράλειψη. Επίσης, είπε ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα για περίοδο ενός μήνα, μέχρι να ολοκληρωθεί η πειθαρχική έρευνα.

Στο μεταξύ, για άλλη μια φορά λάβρος εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του κλάδου Ισότητα της Αστυνομίας, Νίκος Λοϊζίδης, σε σχέση με τα επεισόδια και τους τραυματισμούς αστυνομικών.

Ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι δεν ζητείται η άποψη των αστυνομικών που βρίσκονται στο πεδίο και συσκέψεις γίνονται χωρίς αποτέλεσμα με τη συμμετοχή τεχνοκρατών. Μίλησε για τον τραυματισμό αστυνομικού στο πόδι από πυροβολισμό με φωτοβολίδα. Εξήγησε επίσης ότι το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα δε μπορεί να λυθεί αν δεν δοθεί το πράσινο φως στους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν τη βία που επιτρέπεται εναντίον ατόμων που βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών. «Δεν είναι τυχαίο, είπε ο κ. Λοϊζίδης που δεν γίνονται συλλήψεις εξηγώντας ότι όλοι οι συνάδελφοι του βρίσκονται αντιμέτωποι με πειθαρχικές έρευνες. Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι διεξήχθη αγώνας σε γήπεδο που δεν διαθέτει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να δημιουργηθεί αντιοχαλγωγικό τμήμα και αντιοχλαγωγικές ομάδες σε κάθε επαρχία. Είπε επίσης ότι η ΚΟΠ και τα Σωματεία δεν θέλουν να συνεργαστούν με την Αστυνομία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ