aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗΕγκωμίτης: «Με ήθελε μόνο η Ομόνοια και με πλήρωνε, πήγα 400.000 λίρες»

Εγκωμίτης: «Με ήθελε μόνο η Ομόνοια και με πλήρωνε, πήγα 400.000 λίρες»

Ένας από τους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος, μπακ – χαφ που «γέννησε» ποτέ το κυπριακό ποδόσφαιρο ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων στο ραδιόφωνο του Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» με τους Ιάκωβο Κακουρή και Πανίκο Θεοδοσίου.

Ο Γιώτης Εγκωμίτης μίλησε για το ντεμπούτο στον Εθνικό, οι επαφές με την Ομόνοια και η «αρπαγή» του από την Ανόρθωση την υστάτη έναντι 400.000 λιρών. Η τριετία κυριαρχίας στην ομάδα της Αμμοχώστου, η μετακίνηση στον ΠΑΟΚ και οι άγνωστη ιστορία μετά από ένα ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον Άρη.

Σε ποια θέση έπαιξες περισσότερο και ποια σου άρεσε; «Ξεκίνησα από επιθετικό χαφ, στην πορεία έπαιξα και δεξιός μπακ και μπακ – χαφ και εξτρέμ. Μου άρεσε περισσότερο ως επιθετικός χαφ, αλλά τα περισσότερα χρόνια της καριέρας μου έπαιξα στη δεξιά πλευρά».

Ποιο είναι το μυστικό στο Δασάκι και βγάζει τόσους παίκτες; «Τα πιο παλιά χρόνια η ομάδα είχε σκαμπανεβάσματα από την Α’ Κατηγορία στη Β’ Κατηγορία και γι’ αυτό μάζευε τους καλούς παίκτες της περιοχής. Εγώ και ο Καστάνας μέναμε σε γειτονικά χωριά και ερχόμασταν εδώ. Δινόταν η ευκαιρία από τον Εθνικό σε δικά του παιδιά».

Θυμάσαι το ντεμπούτο σου με τον Εθνικό; «Ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα έκανα απέναντι στον Ολυμπιακό στο Δασάκι, τον Φεβρουάριο του 1990. Από τότε μπήκα και δεν ξαναβγήκα».

Μετεγγραφή πήγες στα 25 σου χρόνια. Ένιωθες ότι θα μπορούσες από πιο νωρίς να ανοίξεις τα φτερά σου; «Είχε ο Εθνικός κάποιες προτάσεις, όμως ήταν εποχές που όταν παίζαμε σε μία ομάδα και υπογράφαμε συμβόλαια ήμασταν αποκλειστικά δικοί τους. Αγωνίστηκα στις Εθνικές από μικρός, έφτασα στην Εθνική Ανδρών παρόλο που ήμουν σε μικρομεσαία ομάδα, όπως ο Εθνικός. Κτυπούσαν την πόρτα του Εθνικού κάποιες ομάδες όμως ο πρόεδρος που είναι ακόμα πρόεδρος (γέλια) έλεγε όχι μέχρι που πήγα στην Ανόρθωση».

Σε διεκδίκησαν Ανόρθωση και Ομόνοια, σωστά; «Όχι. Με διεκδίκησε μόνο η Ομόνοια. Όλη η οικογένεια μου ήταν με την Ανόρθωση. Δεν με ήθελε η Ανόρθωση τότε και ο Κίκης Κωνσταντίνου έλεγε ότι δεν με διεκδίκησε γιατί δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα σε ένα σωματείο που βοήθησε την Ανόρθωση στα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς. Όταν ο Εθνικός ήθελε να με δώσει και θα πήγαινα στην Ομόνοια, με πρόσφερε στην Ανόρθωση και έκλεισε η συμφωνία. Μάλιστα, ο Εθνικός πήρε αντάλλαγμα 3-4 παίκτες από την Ανόρθωση».

Αληθεύει ότι είχες συμφωνήσει πολύ πιο πριν με την Ομόνοια και μάλιστα πληρωνόσουν από την Ομόνοια για ένα διάστημα ενώ ήσουν στον Εθνικό; «Όχι, δεν ήταν έτσι. Όταν ολοκληρώθηκε η χρονιά και άρχισαν οι επαφές ανάμεσα στον Εθνικό και την Ομόνοια πληρωνόμουν για το διάστημα εκείνο που δεν υπήρχε δράση από την Ομόνοια».

Κράτησαν για πολύ οι διαπραγματεύσεις: «Κράτησαν για δύο μήνες».

Πόσα χρήματα πήγε τελικά η μετεγγραφή; «Τον πρώτο χρόνο ήταν με υποσχετική και την επόμενη με ελευθέρα για 400.000 λίρες. Η Ομόνοια έδινε λίγο πάνω από τις 300.000 ευρώ και είχαν κάποιες διαφορές για ανταλλάγματα παικτών και ένα φιλικό, κάτι τέτοιο. Διήρκησαν πολύ οι επαφές και γι’ αυτό δεν μου άρεσε. Από τον Εθνικό μου είπαν ότι ήταν πιο συμφέρουσα η πρόταση της Ανόρθωσης».

Ήθελες να πας στην Ομόνοια εσύ; «Να πω την αλήθεια μετά που συζήτησα με την Ανόρθωση και μου έδειξαν πόσο με ήθελαν δεν με χαλούσε. Εγώ ήθελα να πάω σε μία ομάδα που να πρωταγωνιστεί. Ήταν δύσκολο για μένα γιατί είχα μιλήσει με την Ομόνοια, πήρα και κάποια χρήματα για την περίοδο που καθόμουν και ένιωθα άσχημα».

Τότε ακουγόντουσαν και διάφορα για κομματικές παρεμβάσεις να πας στην Ανόρθωση, ισχύει; «Τα άκουγα και εγώ και μπορεί να είχαν και βάση. Τον τότε καιρό τα κομματικά επηρέαζαν περισσότερο στα σωματεία».

Ήταν εύκολο να καθιερωθείς στην Ανόρθωση; «Δεν δυσκολεύτηκα. Με βοήθησαν οι συμποδοσφαιριστές μου. Τους περισσότερους τους γνώριζα από την Εθνική. Και ο μακαρίτης ο κ. Ντούσαν (σ.σ. Μιτόσεβιτς) με στήριζε, δεν είχα κανένα πρόβλημα».

Τρεις σεζόν στην Ανόρθωση, τρία σερί πρωταθλήματα. Θυμάσαι κάτι έντονο από την εποχή εκείνη. Ο Οκκάς μας διηγήθηκε μία ιστορία που του έκανε καψόνι ο Μιτόσεβιτς σε ένα παιχνίδι που πέτυχε τρία γκολ; «Ήταν πραγματικότητα αυτό που είπε ο Γιαννάκης Οκκάς. Θυμάμαι και εγώ αυτό το παιχνίδι που φώναζε ο κ. Μιτόσεβιτς για να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα».

Κέρδισες πράγματα από τον κ. Μιτόσεβιτς; «Σίγουρα κέρδισα πολλά από τον κ. Μιτόσεβιτς και σίγουρα ερωτήθηκε και από τον κ. Μπάγεβιτς και βοήθησε για τη μετεγγραφή μας. Μου έμαθε να παίζω τη θέση του δεξιού μπακ και αργότερα στον ΠΑΟΚ όταν τραυματίστηκε ο Μπορμπόκης έπαιξε σε εκείνη τη θέση».

Πώς έζησες τη θητεία στον ΠΑΟΚ; «Ζήσαμε καλές στιγμές εκεί, όμως στην πορεία είχαμε πολλά οικονομικά προβλήματα. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πήραμε δύο κύπελλα και ότι ο κόσμος μας αγαπάει είναι σημαντικό για εμένα».

Πες μας μια ιστορία τρέλας σε αγώνα ΠΑΟΚ – Άρη: «Θυμάμαι ένα παιχνίδι στο Χαριλάου που μας πετούσαν ζωντανά κοτόπουλα. Επίσης, θυμάμαι μετά από ένα παιχνίδι στο οποίο δεν έπαιξα εγώ πήγα να φύγω με την οικογένειά μου και με αναγνώρισαν κάποιοι οπαδοί με μηχανάκι. Κρατούσαν κατσαβίδια και μαχαίρια. Ευτυχώς περνούσε ένα περιπολικό και έφυγαν».

Είχες συνεχόμενους τραυματισμούς που σε επηρέασαν να παίξεις πιο πολλά χρόνια σε ψηλό επίπεδο; «Είχα ένα τραυματισμό και στην προσπάθεια να τον ξεπεράσω πιέστηκα πάρα πολύ για να είμαι έτοιμος με συνέπεια να βγάζω συνεχόμενα προβλήματα σε διαφορετικά σημεία. Όταν επισκέφθηκα τον γιατρό της Μπάγερν μου είπε ότι είχα πρόβλημα στη μέση και μου δημιουργούσε πρόβλημα στα πόδια. Ευτυχώς το ξεπέρασα και έπαιξα αρκετά χρόνια μετά».

Ποιος είναι ο Γιώτης Εγκωμίτης στα γήπεδα σήμερα: «Είναι τόσοι πολλοί οι ποδοσφαιριστές που αλλάζουν σήμερα. Ο Αβραάμ τα τελευταία χρόνια το κάνει πάρα πολύ καλά. Ίσως τα προηγούμενα χρόνια θα έλεγα τον Σάββα Πουρσαϊτίδη. Το θέμα είναι να συμμετέχεις στο επιθετικό κομμάτι, να δημιουργείς γκολ και να σκοράρεις».

Εσύ, πέτυχε πάρα πολλά γκολ για ακραίος αμυντικός: «Έπαιξα ως δεκάρι για πολλά χρόνια και έτσι είχα το γκολ. Ήξερα πώς να έχω επαφή με τα δίκτυα. Αρκετά τέρματα που σημείωσε τα πέτυχα με σουτ εκτός περιοχής».

Προπονητής του μήνα τον Σεπτέμβριο με τον Εθνικό, αλλά αποχώρησες στη συνέχεια: «Εντάξει, μένω εδώ δεν μπορείς να πεις και πολλά. Βλέπω μπροστά. Είμαι στεναχωρημένος όπως έγινε, αλλά πάντα θέλω το καλό του Εθνικού, πάντα θα θέλω το καλό της Ανόρθωσης. Σέβομαι τις ομάδες που μου έδωσαν ψωμί».

Στην Ανόρθωση εργάστηκες στο τεχνικό επιτελείο, αλλά έφυγες νωρίς: «Πήγα βοηθός προπονητής. Μπήκα για πολύ λίγο στο τιμ του κ. Πάους, όμως μέχρι να μπω έφυγε μετά από λίγο. Ήρθε ο κ. Μιλίνκοβιτς και επίσης ήμουν δεύτερος βοηθός. Δεν υπήρξε χημεία και αποχώρησα μετά από 40 ημέρες».

Το DNA του Γιώτη υπάρχει στον μικρό τον Θεόδωρο Εγκωμίτη: «Έχουμε καλή σχέση με το γιό μου. Εύχομαι να πετύχει τα όνειρά του. Δεν είναι εύκολο. Είναι πιο δύσκολο από τον καιρό μας. Έχει χρόνια μπροστά του (είναι 14 ετών). Έχει το πάθος, το συνεχές τρέξιμο και αυτό το χρειάζεται ένας παίκτης. Εγώ δεν ήμουν τόσο φαντεζί παίκτης, αλλά είχα αυτή τη δίψα να κερδίζω πάντα».

Τον διασκελισμό τον έχει; «Ναι, τον έχει (γέλια)».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ