Tριανταφυλλίδης στον «Active»: «Διάτρητο το πόρισμα για τον Κώστα Χριστοδούλου»

Νομικά διάτρητο χαρακτήρισε ο Κρις Τριανταφυλλίδης το πόρισμα της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού που στάλθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα και στο οποίο κατονομάζονται ο πρόεδρος της Δόξας Κώστας Χριστοδούλου («Καραβίδας»), ο διευθυντής της ομάδας Ανδρέας Κόγιας και ο πρώην τιμ μάνατζερ του σωματείου της προσφυγικής ομάδας Στέλιος Ιωάννου για αθλητικούς παράγοντες που είναι ταυτόχρονα και μάναντζερ ποδοσφαιριστών, κατά παράβαση του σχετικού νόμου.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Κώστα Χριστοδούλου, πρώην πρόεδρος της ΚΟΠ και του ΑΠΟΕΛ και υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής μιλώντας στον Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» τόνισε ότι με βάση τη φυσική δικαιοσύνη θα έπρεπε η Επιτροπή να φωνάξει για κατάθεση τον κατηγορούμενο, αφού μόνο έτσι το πόρισμα θα ήταν πλήρες και δίκαιο.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του κ. Κρις Τριανταφυλλίδη

Δεν χρειάζεται να καταθέσει ο υπό έρευνα κατηγορούμενος στην Επιτροπή Δεοντολογίας; Έτσι έχουν τα πράγματα; «Όταν διεξάγεται μία έρευνα και θα βγει κάποιο πόρισμα το οποίο πόρισμα, το αποτέλεσμα της έρευνας δηλαδή, ενδεχομένως να έχει αρνητικό αντίκτυπο πάνω στα δικαιώματα του ανθρώπου ο οποίος διερευνάται και στην προκειμένη ο κ. Χριστοδούλου, είναι τρεις αλλά εγώ ενδιαφέρομαι μόνο για τον κ. Χριστοδούλου, τότε με βάση τους κανόνες της φυσικής δικαιοσύνης οφείλεις όταν τελειώσεις και πάρεις τις θέσεις απ’  όλους τους μάρτυρες που πήρες και ήρθαν και τους ερεύνησες τελευταίο να καλέσεις εκείνον εναντίων του οποίου διεξάγεται η έρευνα για να πάρεις τη θέση του. Ούτως ώστε το πόρισμα σου να είναι και πλήρες και δίκαιο. Και μετά βεβαίως ενεργείς σύμφωνα με τα δικαιώματά σου. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό δεν έγινε με τον κ. Χριστοδούλου. Κανένας δεν τον φώναξε να του πει ότι κάποια πρόσωπα προβάλουν κάποιους ισχυρισμούς και να ρωτήσει τις θέσεις τις δικές του».

Μήπως αυτό είναι δουλειά της Αστυνομίας κ. Τριανταφυλλίδη; «Όχι, εδώ διεξάγεται μία έρευνα από μία Επιτροπή, η οποία έβγαλε ένα πόρισμα και η οποία είπε στο Γενικό Εισαγγελέα με επιστολή στις 12 Οκτωβρίου απ’ ότι δημοσιοποιήθηκε ότι ο κ. Χριστοδούλου έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα. H Αστυνομία είναι άλλο θέμα. Η Αστυνομία θα έρθει να σου πάρει κατάθεση. Και μάλιστα, να σας πω και κάτι επειδή αναφέρατε την Αστυνομία γιατί είναι σημαντικό να πάρεις τις θέσεις του ανθρώπου, ο οποίος είναι το αντικείμενο της έρευνας. Είναι στοιχειώδης κανόνας της φυσικής δικαιοσύνης, αλλά να το πάρω τώρα στο θέμα που είπατε της Αστυνομίας. Εάν στο Δικαστήριο κατηγορείσαι για κάποιο αδίκημα και η Αστυνομία στο πλαίσιο της ανάκρισης δεν σε έχει ερωτήσει τις θέσεις σου για εκείνο το αδίκημα το Δικαστήριο θα σε αθωώσει. Δεν μπορεί να σε καταδικάσει και αυτό με απόφαση και μάλιστα πρόσφατη του Κακουργιοδικείου Λεμεσού στην απόφαση της Αγίας Φύλας».

Ναι, αλλά μιλάμε για την Αστυνομία δεν μιλάμε για την Επιτροπή… «Ναι, πρόσθεσα επειδή ερωτήθηκα για την Αστυνομίας. Όσον αφορά την Επιτροπή, στις περιπτώσεις που γίνεται μία έρευνα από μία Επιτροπή, από ένα λειτουργό, για κάτι στο οποίο στο τέλος μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό για τον πολίτη που ερευνάται. Στο τέλος οι κανόνες της φυσικής δικαιοσύνης λέγουν ότι τον καλείς και τους λες: “ο Πανίκος και ο Ιάκωβος ήρθαν εδώ και είπαν αυτά, αυτά και αυτά για σένα. Ποια είναι η θέση σου;”. Γνωστοποιείς δηλαδή αυτά που είπαν ο Πανίκος και ο Ιάκωβος. Παίρνεις τη θέση του και μετά έχοντας όλα υπόψη σου μπορείς να βγάλεις το πόρισμα. Μόνο έτσι το πόρισμα είναι και πλήρες και δίκαιο. Αυτό λένε οι κανόνες της φυσικής δικαιοσύνης».

Αυτό λένε οι κανόνες, μήπως υπάρχουν και εξαιρέσεις; «Όχι, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις».

Δεν σας έτυχε ποτέ ένας ερευνών λειτουργός να μην φωνάξει τον άνθρωπο που είναι υπό διερεύνηση; «Έτυχε, βέβαια. Και όταν κατέληξαν τα πορίσματα στα Δικαστήρια τα Δικαστήρια δεν μπορούσαν να τα λάβουν υπόψη».

Γι’ αυτό είπατε κ. Τριανταφυλλίδη ότι το πόρισμα είναι διάτρητο; «Ακριβώς. Και μιλάμε για κανόνες της φυσικής δικαιοσύνης, είναι θέμα δικαίου. Λέχθηκε από κάπου ότι η Επιτροπή έχει διαφορετική άποψη. Σέβομαι πάντοτε την αντίθετη άποψη ενός συναδέλφου μου επαγγελματία, όμως διατηρώ την άποψη τη δική μου και αυτήν έχω γράψει στον Γενικό Εισαγγελέα ότι αυτό το πόρισμα είναι νομικά διάτρητο για τον λόγο που σας είπα. Το λέω και στην επιστολή μου ότι τα γεγονότα, ότι δηλαδή υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων δεν είναι η πραγματικότητα».

Πάντως, ο ίδιος ο Κώστας Χριστοδούλου σε αυτήν εδώ την εκπομπή μας είχε πει ότι την εταιρεία την έχει κλείσει εδώ και κάποια χρόνια. Ως προς την ουσία της υπόθεσης μετρά το χρονικό σημείο που έκλεισε η εταιρεία ή θα πάμε πίσω και θα δούμε ότι πριν τέσσερα χρόνια υπήρχε ασυμβίβαστο και σύγκρουση συμφερόντων; «Μιλώ γενικά τώρα γιατί δεν ξέρω τα γεγονότα. Εάν τα γεγονότα για τα οποία υπάρχει ισχυρισμός για σύγκρουση συμφερόντων έγιναν πριν πέντε χρόνιας ας πούμε και την εταιρεία την έκλεισες πριν τρία χρόνια το γεγονός ότι την έκλεισες δεν έχει καμία σχέση».

Είστε και σε μία περίοδο προεκλογικής εκστρατείας για την Προεδρία της Ολυμπιακής Επιτροπής το ότι είστε σήμερα νομικός σύμβουλος στο χώρο του Αθλητισμού, θα επηρεάσει τα καθήκοντα σας ως εν δυνάμει πρόεδρου της ΚΟΕ; «Κοιτάξτε, ο υποψήφιος για μία θέση δεν έχει καμία διαφορά από κάποιον που δεν είναι υποψήφιος για τη θέση. Διότι, ενδεχομένως τα διάφορα δεδομένα τροποποιούνται μετά που εκλέγεσαι, εάν εκλεγείς. Επομένως, αυτή την στιγμή δεν έχει καμία σχέση με τη δουλειά μου. Τώρα, μετά που θα εκλεγώ, εάν εκλεγώ, αν κρίνω ότι κάποια επαγγελματική μου δραστηριότητα έχει σύγκρουση με τα καθήκοντα του προέδρου της ΚΟΕ σίγουρα δεν θα ενεργήσω με τρόπο που θα δώσω λαβή».

Μάλλον θα έπρεπε να ήταν διαφορετικό το ερώτημά μας. Θα συνεχίσετε εάν εκλεγείτε πρόεδρος της ΚΟΕ να αναλαμβάνετε αθλητικές υποθέσεις; «Θα πρέπει να δω τα καθήκοντα του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής αν με κάποιο τρόπο συγκρούονται με κάποια νομική υπόθεση. Σίγουρα, εάν υπάρχει θέμα σύγκρουση συμφερόντων δεν πρόκειται να αναλάβω την υπόθεση, ούτε ένα στο εκατομμύριο».

Κύριε Τριανταφυλλίδη, πέραν από την επιστολή που στείλατε στον Γενικό Εισαγγελέα, μελετάτε και άλλα νομικά μέτρα κατά της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού; «Είναι υπό μελέτη. Επειδή δεν υπάρχει ακόμα κατάληξη, δεν μπορώ να σας πω περισσότερα».

Επειδή γράφτηκε ότι ο κ. Χριστοδούλου κάνει σκέψεις να καταθέσει αγωγή για δυσφήμηση στα μέλη της Επιτροπής… «Εντάξει, σκέφτεται. Δεν έχει ζητήσει τη συμβουλή μου για κάτι τέτοιο. Αν μου ζητήσει θα πω την γνώμη μου και απ’ εκεί και πέρα είναι θέμα δικό του. Εγώ προς το παρόν συγκεντρώνομαι σε εκείνο που αποτελεί το αντικείμενο των οδηγιών που είχα».

Ως άνθρωπος του αθλητισμού για χρόνια… «Ναι, από το 1980 αισίως…».

Κάποιοι αισθάνονται ότι βγήκαμε στους ώμους της Επιτροπής Δεοντολογίας που εμφανίστηκε ξαφνικά στη ζωή μας σε σημείο που να μην την αφήνουμε να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη σε εισαγωγικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φρέσκια η Επιτροπή ή μήπως διαπιστώνεται και εσείς ότι οι διαδικασίες θα έπρεπε να ήταν πιο ομαλές; «Η θέση η δική μου είναι ότι η Επιτροπή αυτή έχει πολύ σοβαρό ρόλο να επιτελέσει και είναι απαραίτητη. Ενδεχομένως αν λειτουργούσε με διαφορετικό τρόπο να μην δημιουργούνταν όλες αυτές οι συγκρούσεις. Αλλά, η παρουσία της εάν λειτουργεί σωστά για μένα είναι απαραίτητη».

Άρα δεν λειτουργεί σωστά; «Δεν το είπα, διότι υπάρχουν υποθέσεις που δεν εμπλέκομαι και δεν είναι σωστό. Διότι απ’ ότι είδα συγκρούστηκαν με την Ανόρθωση, τον Απόλλωνα… Εγώ το βάζω γενικά, εάν λειτουργεί σωστά αυτή η Επιτροπή είναι απαραίτητη».

Για να το συνοψίσουμε, δεν γίνεται δύο σωματεία να φτάνουν μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να στέλνουν επιστολές να ζητούν παραιτήσεις των μελών της Επιτροπής, τώρα έρχεται μια νέα υπόθεση και έχουμε στα σκαριά μια νέα αγωγή εναντίων των μελών της Επιτροπής. Κάτι σε όλο το σκηνικό προβληματίζει… «Να διορθώσουμε κάτι. Δεν είπα ότι υπάρχει πρόθεση να κινηθούμε νομικά εναντίων της Επιτροπής, απλώς το ξεκαθαρίζω. Και επαναλαμβάνω είναι μια Επιτροπή με πολύ σοβαρό έργο να επιτελέσει και κατά την άποψή μου εάν και όταν λειτουργεί σωστά η παρουσία της είναι απαραίτητη. Στην περίπτωση που εμπλέκομαι το νομικό πρόβλημα το οποίο εντόπισα είναι αυτό που σας είπα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ