aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΔίνουν €18.000.000 για κυπριακά ματς στην TV

Δίνουν €18.000.000 για κυπριακά ματς στην TV

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ

Ξεπερνά τα €18 εκατομμύρία ετησίως το συνολικό ποσό των μέχρι τώρα συμβολαίων που υπογράφτηκαν ή που αναμένεται να υπογραφούν τις επόμενες μέρες, για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων των 14 ομάδων του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για την περίοδο 2019-2021. Το συνολικό ποσό αυξάνεται με τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων ομάδων Β’ κατηγορίας. Οι αριθμοί αφορούν στα ποσά που θα πληρωθούν απευθείας στις ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ επιπλέον πρέπει να υπολογιστούν και η απόσβεση των δαπανών για υποδομές, που είναι ψηλή λόγω της συνεχούς τεχνολογικής αναβάθμισης και η οπτικοποίηση για μεταφορά στην οθόνη των αγώνων, δηλαδή ακόμα μερικά εκατομμύρια. Επιπλέον, δεν υπολογίζονται οι χορηγίες που αποτελούν επίσης σημαντικό κονδύλι.

Όλα αυτά αφορούν συμφωνίες μετά από δύο χρόνια, ενώ η τάση διεθνώς και στην Ευρώπη είναι η σταθερή μείωση του ενδιαφέροντος για ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό συνδρομητικό περιεχόμενο. Ο ξέφρενος ανταγωνισμός, ήταν εξ αρχής φανερό ότι θα οδηγήσει σε εξωφρενικά ποσά και δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργεί ένταση, με τη Cyta να βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα από το 2006, με τα €10 εκατομμύρια προς την LTV, που απασχόλησαν την Ελεγκτική Υπηρεσία, τη Βουλή αλλά και την ΕΠΑ, όπως και το 2011 με πρόσθετες συμφωνίες €6 εκατομμύρια πριν κλείσει η LTV.

Το αποτέλεσμα, είναι το παρόν Διοικητικού Συμβούλιου του οργανισμού να βρίσκεται στο λούκι που άνοιξαν τα προηγούμενα διοικητικά συμβούλια και να έχει δίλημμα: Να πληρώσει ακόμα περισσότερα εκατομμύρια, αυξάνοντας τις ζημιές της Cytavision (που είναι ζημιογόνα και στα 13 χρόνια λειτουργίας της) ή να χάσει σημαντικές ομάδες όπως ο ΑΠΟΕΛ και η Ανόρθωση, δεδομένου ότι έχασε Ομόνοια και Απόλλωνα; Η μόνιμη αιτιολογία της διεύθυνσης της Cyta, αλλά και προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων στο παρελθόν ήταν ότι παρά τις ζημιές υπάρχουν συνέργειες που βοηθούν στον ανταγωνισμό στο ίντερνετ. Την ίδια ώρα, το ερώτημα αν η Cyta θα έδινε τα αρχικά €3 εκατομμύρια στον ΑΠΟΕΛ, αλλά έκανε πίσω για τα €3,25 εκατομμύρια, παραμένει στον αέρα.

Να σημειωθεί ότι από το 2004 που ξεκίνησε η πλατφόρμα Cytavision (MyVision αρχικά) η Cyta έχει καθαρές ζημιές από την υπηρεσία αυτή πέραν των €40 εκατομμύρια που αφορούν μόνο στο κόστος τηλεοπτικού περιεχομένου σε σχέση με τα συνολικά έσοδα από συνδρομές. Μόνο την περίοδο 2011-2016, οι καθαρές ζημιές από το κόστος περιεχομένου και μόνο, ήταν συνολικά 17,6 εκατομμύρια σύμφωνα με τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Από το 2010 μέχρι και το 2016, η διεύθυνση και τα Διοικητικά Συμβούλια διατείνονταν ότι με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια η Cytavision θα ήταν κερδοφόρα, κάτι που φαίνεται σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία αδύνατο και για τα επόμενα έτη. Παράλληλα, τα έσοδα της Cytavision έχουν μειωτική τάση, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται, με το Διοικητικό Συμβούλιο αφενός να επιδιώκει μείωση δαπανών κατά 10% και από την άλλη να συζητά αύξηση του κόστους ποδοσφαιρικού περιεχομένου κατά περίπου €5 εκατομμύρια συνολικά για την περίοδο 2019-2021.

Η απόφαση του , όπως διατυπώθηκε μέσα από την ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, δείχνει ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός αλλά και λούκι, από τη σύγκρουση μεταξύ των επιπτώσεων του ανταγωνισμού και του χαρακτήρα της ΑΤΗΚ: «Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις περιόδους μετά το 2019. Στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων, είναι αυτονόητο ότι η Cyta, ως ο βασικός πάροχος ηλεκτρονικών επικοινωνιών στον τόπο μας και οργανισμός δημοσίου δικαίου, ανήκει στην πολιτεία και λογοδοτεί στην κυπριακή κοινωνία. Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις της, πέραν της επιχειρηματικής λογικής και του ανταγωνισμού, διέπονται από σύνεση και ευθύνη. Στη βάση αυτή, η Cyta δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της άκριτης, χωρίς όρια και εκτός συμφωνηθέντων πλαισίων πλειοδοσίας, που οδηγεί σε αδιέξοδα και τελικά υπονομεύει το μέλλον του ίδιου του ποδοσφαίρου».

Όπως έδειξε η εμπειρία της περιόδου 2004-2017, οι ομάδες προτιμούν να εξετάσουν πρώτα το ενδεχόμενο συμβολαίου με τη Cyta. Κι αυτό επειδή έχουν έτσι το πλεονέκτημα ότι, ένα συμβόλαιο με την Cyta, παρά την ετεροχρονισμένη ισχύ του, ρευστοποιείται την περίοδο που η ομάδα χρειάζεται ρευστό, πολύ πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο συμβόλαιο στις τράπεζες, λόγω της ευρωστίας και του θεσμικού χαρακτήρα του ημικρατικού οργανισμού. Οπότε, κάθε ομάδα έχει να κρίνει τις προτάσεις που έχει, ανάλογα και με τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, ιδιαίτερα τις οικονομικές, αν θα επιλέξει τα πιο ψηλά έσοδα ή άμεση ρευστοποίηση μεταχρονολογημένου συμβολαίου.

Προφανώς και για τον ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση, που ήταν στο επίκεντρο της υπό αναφορά συνεδρίας του Διοικητικού Συμβούλιου της Cyta, αυτοί είναι παράγοντες που θα προσμετρήσουν στις τελικές αποφάσεις. Ειδικά για τον ΑΠΟΕΛ, προφανώς και το αποτέλεσμα του αποψινού αγώνα, διαμορφώνει σε κάποιο βαθμό τις οικονομικές προβλέψεις για τα έσοδα και τη ρευστότητα για το επόμενο διάστημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ