aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΔεν δικαιούνται να ζητούν στοιχεία φιλάθλων

Δεν δικαιούνται να ζητούν στοιχεία φιλάθλων

Σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται Σωματείο να εξαναγκάζει οπαδούς αντίπαλης ομάδας, όπως παρέχουν, με τη «συγκατάθεσή» τους, στοιχεία τους, για αγορά εισιτηρίου, αναφέρει με χθεσινή της ανακοίνωση η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, επισημαίνοντας ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει ακόμη και για τους οπαδούς του ίδιου του Σωματείου.

Η κ. Νικολαΐδου ξεκαθαρίζει ότι η επίδειξη δελτίου ταυτότητας και εισιτηρίου κατά την είσοδο των οπαδών στο γήπεδο, σε αγώνες υψηλού κινδύνου, δεν θεωρείται «φακέλωμα».
Η Επίτροπος αναφέρει ότι το θέμα της ταυτοποίησης Φιλάθλων επανήλθε τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα μετά και από επιστολή της στο Σωματείο Ομόνοια, σε απάντηση ερωτημάτων που τέθηκαν.

Όπως σημειώνει, ο περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμος προβλέπει ότι, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) ή η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), αν της ανατεθεί από τον ΚΟΑ, τηρεί Μητρώο Κατόχων Κάρτας Φιλάθλων. Στο Μητρώο αυτό, αναφέρει, καταχωρούνται τα στοιχεία ταυτότητας, φωτογραφία και διεύθυνση του κάτοχου κάρτας φιλάθλου. Εισιτήριο για ποδοσφαιρικό αγώνα, μπορούν να αγοράσουν μόνο κάτοχοι κάρτας, προστίθεται.

Οι διατάξεις αυτές, συνεχίζει η κ. Νικολαΐδου, διασφαλίζουν ότι, τα Σωματεία δεν συλλέγουν πρόσθετα δεδομένα οπαδών τους ή οπαδών άλλης ομάδας κατά τη διάθεση εισιτηρίων, αλλά και ότι οι φίλαθλοι, αν δεν θέλουν, δεν «χρωματίζονται» ως οπαδοί της μιας ή της άλλης ομάδας, με οποιεσδήποτε συνέπειες αυτό μπορεί να έχει, σε μια μικρή κοινωνία όπως η Κύπρος.

Ο Νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, προσθέτει, καθορίζει ότι, η συγκατάθεση για εγγραφή σε Μητρώο Οπαδών Σωματείου είναι έγκυρη, μόνο, εφόσον αποτελεί ελεύθερη έκφραση βούλησης και δεν είναι προϊόν εξαναγκασμού. «Συνεπώς, σε καμία περίπτωση νομιμοποιείται Σωματείο να εξαναγκάζει οπαδούς αντίπαλης ομάδας, όπως παρέχουν, με τη ‘συγκατάθεσή’ τους, στοιχεία τους, για αγορά εισιτηρίου. Τα ίδιο μπορεί να ισχύει ακόμη και για τους οπαδούς του ίδιου του Σωματείου, που δεν επιθυμούν, λ.χ. να εγγραφούν υποχρεωτικά στο Μητρώο Οπαδών του και/ ή να αποκτήσουν loyalty card, για να αγοράσουν εισιτήριο της Ομάδας τους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ