aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥ«Χωράφι Τσίρειον Στάδιον» για φοροαπαλλαγή

«Χωράφι Τσίρειον Στάδιον» για φοροαπαλλαγή

Από τη στιγμή που το στάδιο ΓΣΟ στη Λεμεσό είναι καταχωρημένο ως χωράφι δεν μπορεί να εξαιρείται από την επιβολή φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας. Αυτό αποφάνθηκε το Διοικητικό Δικαστήριο απορρίπτοντας προσφυγή που άσκησε ο Γυμναστικός Σύλλογος «Τα Ολύμπια» κατά της απόφασης του Δήμου Λεμεσού με την οποία επέβαλε φορολογία για το έτος 2014.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, όπως αυτά καταγράφονται στην πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, το επίδικο ακίνητο ανήκει εξ αδιαίρετου στον Γυμναστικό Σύλλογο τα Ολύμπια (Γ.Σ.Ο.), στον Μητροπολίτη Λεμεσού και στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, και διαχειριστής του είναι ο Γ.Σ.Ο.

Μετά την επιβολή τελών ακίνητης ιδιοκτησίας για τα έτη 2010, 2012 και 2013, οι ιδιοκτήτες αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι κατόπιν πληροφόρησης που είχαν τύχει από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, σύμφωνα με τον περί Δήμων Νόμο, τα αθλητικά σωματεία απαλλάσσονται της καταβολής φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.

Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν είναι καταχωρημένο στο Κτηματολόγιο ως γήπεδο ώστε να εξαιρείται από τη σχετική φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας.

Τους υπεδείχθη μάλιστα να αποταθούν στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο Λεμεσού για εγγραφή του ακινήτου ως γήπεδο.

Το δικαστήριο, απορρίπτοντας την προσφυγή, διαπίστωσε ότι «ο Δήμος Λεμεσού επέβαλε τη φορολογία νόμιμα για το έτος 2014, με βάση το ποσοστό επί της αξίας της ιδιοκτησίας των αιτητών (σ.σ. του ΓΣΟ), όπως προέκυψε από τη γενική εκτίμηση, όπως προνοείται στον σχετικό νόμο.

Δεν ήταν θέμα του δήμου να χαρακτηρίσει την ακίνητη ιδιοκτησία των αιτητών ως “ανήκουσα εις αθλητικόν σωματείον”, έτσι ώστε να απαλλάσετο από τη φορολογία.

Εφόσον αποτελεί γεγονός ότι το ακίνητο των αιτητών είναι καταχωρημένο στο Κτηματολόγιο ως “Χωράφι Τσίρειον Στάδιον”, δεν επαφίετο στη διακριτική ευχέρεια του δήμου να εξαιρέσει το ακίνητο από τη φορολογία, χαρακτηρίζοντάς το ως αθλητικό σωματείο». Υπό αυτά τα δεδομένα η επιβολή της φορολογίας επικυρώθηκε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ