aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΑξιωματούχος υπόλογος ποινικά – Τεκμήρια ότι η ΚΟΠ απέκρυπτε κόκκινους φακέλους

Αξιωματούχος υπόλογος ποινικά – Τεκμήρια ότι η ΚΟΠ απέκρυπτε κόκκινους φακέλους

Του Φάνη Μακρίδη

Πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις φαίνεται να έχει το φερόμενο κύκλωμα συγκάλυψης χειραγωγημένων αγώνων με τη συμμετοχή Κυπριακής και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ και UEFA).

Ο δικηγόρος Χάρης Σαββίδης, την περασμένη Τρίτη κατέθεσε στοιχεία-φωτιά, πέραν από τα όσα συγκλονιστικά απεκάλυψε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών στις 30 Μαΐου.

Ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι τα όσα διαβίβασε στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, (1) τεκμηριώνουν –πλέον- ότι η ΚΟΠ απέκρυπτε κόκκινους φακέλους με παιχνίδια κυπριακών ομάδων, (2) δείχνουν ότι αξιωματούχος οργανισμού υπέπεσε σε ποινικό αδίκημα και (3) πως εμπλέκονται κι άλλες ομάδες σε φερόμενους χειραγωγημένους αγώνες, πέραν από την Καρμιώτισσα και τον Ερμή Αραδίππου.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σημείο, που αφορά την καλή γνώση της Ομοσπονδίας για την ύπαρξη 16 κόκκινων φακέλων (τη στιγμή που η ίδια δήλωνε ότι δεν υπήρχε ούτε ένας), ο κ. Σαββίδης φέρεται να απέδειξε με ντοκουμέντα, ότι η ΚΟΠ ανακοίνωνε επιλεκτικά παιχνίδια που ενέχονταν σε αξιοπερίεργη στοιχηματική δραστηριότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα συγκεκριμένοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι να αποφύγουν τον υποβιβασμό ή/και τη διαγραφή τους από τα μητρώα της. Θυμίζουμε πως με βάση τους κανονισμούς της κυπριακής ποδοσφαιρικής Αρχής, ομάδες που για τρίτη φορά ενέχονται σε κόκκινο φάκελο υποβιβάζονται, ενώ στην τέταρτη διαγράφονται κι αποβάλλονται από τα ποδοσφαιρικά της πρωταθλήματα.

Όσο για το δεύτερο σημείο των όσων νέων στοιχείων έχουν κατατεθεί από τον κ. Σαββίδη, ενόσω ο τελευταίος ενεργούσε ως ερευνών λειτουργός για την Επιτροπή Δεοντολογίας διερευνώντας τα καταγγελίες Σταύρου Παπασταύρου για διαφθορά στο άθλημα, φαίνεται να προέκυψε ποινικό αδίκημα από συγκεκριμένο πρόσωπο. Στο πλαίσιο διερεύνησής της υπόθεσης, ο Χάρης Σαββίδης φέρεται να ζήτησε πληροφόρηση από αξιωματούχο που προΐσταται οργανισμού (νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου) και να εισέπραξε αρνητική απάντηση.

Σύμφωνα με τον Νόμο περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων (2017), «σε περίπτωση που πρόσωπο σκόπιμα και χωρίς νόμιμη αιτία αρνείται ή παραλείπει να συμμορφωθεί με τις πιο πάνω διατάξεις (σημ. μεταξύ αυτών και η παροχή πληροφοριών) είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και τις δύο (2) αυτές ποινές».

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας των επίσημων καταγγελιών του Σαββίδη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού την περασμένη Τρίτη, δίνει διαστάσεις στην εμπλοκή κυπριακών ομάδων σε ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα και κατ΄ επέκταση στη συμπερίληψη αυτών σε κόκκινους φακέλους. Ο Χάρης Σαββίδης, φέρεται να κατέθεσε νέα στοιχεία για συλλόγους, οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί ως άμεσα εμπλεκόμενοι σε τέτοιες αναμετρήσεις, όμως και σ΄ αυτή την περίπτωση υπήρξε συγκάλυψη. Πηγή του «Φ» ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία «θα προκαλέσουν αίσθηση, αφού αποδεικνύεται πως δεν ενέχονταν σ΄ αυτά τα παιχνίδια μόνο η Καρμιώτισσα και ο Ερμής».

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ευθύμιος Ευθυμίου, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ την περασμένη Παρασκευή, έδωσε το στίγμα ότι τα όσα προσκόμισε στο Σώμα ο Χάρης Σαββίδης, δίνουν μεγαλύτερες διαστάσεις στην υπόθεση. Σε χθεσινή τηλεφωνική μας επικοινωνία, ο κ. Ευθυμίου επανέλαβε τα όσα είπε και πρόσθεσε ότι πράγματι το μαρτυρικό υλικό παραπέμπει σε ποινικά αδικήματα. Πρόσθεσε ότι θεωρείται σίγουρο ότι θα σταλούν στοιχεία στη Νομική Υπηρεσία. Ωστόσο, παρά τις ερωτήσεις μας αρνήθηκε να πει οτιδήποτε άλλο.

Την Παρασκευή οι ερευνώντες λειτουργοί Στέφανος Σκορδής και Ορέστης Νικήτα, έλαβαν τους όρους εντολής τους. Βάσει αυτών θα πρέπει να ολοκληρώσουν το ερευνητικό τους έργο εντός 45 ημερών, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ